in

Zélandia – Az elveszett kontinens több tíz millió évvel ezelőtt süllyedt a hullámok alá

Zélandia körülbelül 1000 méter mélyen a csendes-óceán déli hullámai alatt egy elveszett nyolcadik kontinensként lapul évmilliók óta.

A tudósok most már meg is erősítették, amit eddig csak sejtettünk, mégpedig hogy Zélandia a nyolcadik kontinens Afrika, Antarktisz, Ázsia, Ausztrália, Európa, Észak-Amerika és Dél-Amerika után, amelyet a habok nyeltek el körülbelül 30 – 50 millió évvel ezelőtt.

Sikeresen feltérképezték Zélandiát

Az elárasztott földtömegre 2017-ben bukkantak, de eddig még nem sikerült feltérképezni annak teljes szélességét.

Hétfőn az új-zélandi GNS Science kutatói bejelentették, hogy példátlan részletekkel térképezték fel a kontinens alakját és méretét. Térképüket egy interaktív weboldalra tették, hogy a felhasználók a gyakorlatban is felfedezzék a kontinenst.

“Készítettük egy átfogó térképeket, hogy pontos, teljes és naprakész képet nyújtsunk az Új-Zéland és a Csendes-óceán délnyugati részének geológiájáról – lényegesen jobbak, mint korábbiak” – mondta a munkát vezető Nick Mortimer a nyilatkozatban.

Mortimer és kollégái feltérképezték a Zélandiát körülvevő óceán fenekének az alakját és mélységét, valamint tektonikus profilját, megmutatva, hogy Zélandia hol esik át a tektonikus lemezek határain.

A térképek új információkat tárnak fel arról, hogyan alakult ki Zélandia, mielőtt több millió évvel ezelőtt a víz alá süllyedt.

Közel 5 millió köbméter víz alatt helyezkedik el Zélandia kontinens

Zélandia területe közel 5 millió négyzetkilométer ez körülbelül a fele Ausztrália területének.

A kontinensnek csupán a 6%-a emelkedik ki tengerszint fölé. Ez a rész támasztja alá Új-Zéland északi és déli szigeteit, valamint Új-Kaledónia szigetét is. A fennmaradó rész víz alatti, ami nagy kihívást jelent Zélandia felméréséhez.

Forrás: GNS Science

A kontinens jobb megértése érdekében Mortimer és csapata feltérképezte mind Zélandiát, mind pedig az óceán fenekét is körülötte. Az általuk készített térkép azt mutatja, hogy a kontinens hegyei és hegygerincei milyen magasra emelkednek a víz felszíne felé.

A térkép egy globális kezdeményezés része, amely 2030-ig a bolygó teljes óceánfenékét térképezi fel.

Forrás: businessinsider.com

Minden vélemény számít:

Itt a Tsushima szelleme: A vihar közeleg videójáték előzetese

Filmelőzetes: Liam Neeson – „Made in Italy”