in

WordCamp 2020: Bangkok lesz a következő helyszín?

A WordCamp regionális szervezői nemrégiben arra tettek javaslatot, hogy a nagyszabású, 2-3 napos rendezvénynek ezúttal Thaiföld fővárosa, Bangkok adjon otthont. A rendezvény ezzel Ázsiában is megvetné a lábát, amit a szervezők nem titkoltan már évek óta szerettek volna elérni. Egyelőre mind a városvezetés, mind pedig a tábor szervezői igen bizakodók a helyszínválasztást illetően.

Mi is az a WordCamp? A WordCamp egy informális, a WordPress közösség által évről-évre megszervezésre kerülő eseménysorozat. A konferencia sajátossága, hogy nem kizárólag a fejlesztőket látják szívesen, de teret adnak a lelkes amatőröknek, mezei felhasználóknak is, egyszóval bárkinek, aki a keretrendszer jobbá tételében szeretne részt venni. A WordCamp nem titkolt célja továbbá a WordPress közösség összekovácsolása is, nemtől, kortól, végzettségtől, politikai nézetektől függetlenül.

Kritikus érdeklődő tömeg Ázsiában

2020-ban ennek a találkozónak állomásaként szemelték ki Bangkokot. A WordCamp iránti érdeklődés Ázsiában elért egy kritikus tömeget, amit komolyan kell venni, és el kell kezdeni a konferencia megszervezésének első lépéseit – hangsúlyozta Jon Ang. Úgy véljük, hogy a WordCamp lebonyolítása hosszú távon hozzájárul a legnépszerűbb ingyenes tartalomkezelő rendszer népszerűsítéséhez, szélesebb körben történő használatához – tette hozzá a szakember.

Ázsia terebélyes és lelkes WordPress közösséggel rendelkezik, melynek tagjai földrajzilag igen távol helyezkednek el egymástól. A közel-keleti országoktól kezdve Törökországon, Izraelen és Iránon át egészen Oroszországig és Indiáig bezárólag (és akkor Kína még említésre sem került). Az internet korában természetesen nincs távolság a kapcsolattartás terén, ám a személyes találkozókat, tapasztalatcseréket nem pótolhatja a virtuális világ.

A WordCamp szervezői ezért nagy kihívás előtt állnak, Ázsiában ugyanis roppant nehéz lesz összehozni egy Szentpétervártól Teheránig mindenkit megmozgató eseményt. És egyáltalán nem az érdeklődés hiánya, sokkal inkább a roppant távolságok áthidalása miatt. Ettől függetlenül koránt sem kell arra számítani, hogy a helyszínek konganak majd az ürességtől, erre garanciaként szolgál a világszerte többmilliós WordPress rajongói tábor létezése.

Hol tart az ázsiai WordCamp szervezése?

Ahhoz, hogy az ázsiai WordCamp lebonyolításának erőfeszítéseit megértsük, óhatatlan néhány sor erejéig megemlékeznünk az előzményekről is. Az Ázsiában történő vendégszereplés ötlete már 2015-ben – tehát közel négy éve – Philadelphiában felmerült a szervezők fejében, azonban akkor az még túl nagy falatnak tűnt mindenki számára. Így a WordCamp rendezvények helyszíneinek többnyire Európa és az amerikai kontinens adott otthont.

A tavalyi párizsi rendezvényen azonban igen komolyan felmerült a tengerentúli helyszín, olyannyira, hogy már a város (Bangkok) is biztosnak látszik. A helyszín legalábbis mindenképp beleillene abba az elképzelésbe, hogy folyamatosan új országokba, ezen belül persze új városokba látogassanak el a WordPress elkötelezett hívei.

A szervezés folyamata jelenleg az önkéntesek toborzásánál, a mentorok felkészítésénél, illetve a lokális vezető szervezők kiválasztásánál és felkészítésénél tart. A projekthez – a WordPress szellemiségét szem előtt tartva – bárki csatlakozhat, aki érez magában ambíciót egy bangkoki WordCamp rendezvényen való részvételre. A részletekről a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer hivatalos weboldalán informálódhatunk.

 

Minden vélemény számít:

Háromrészes öltöny: modern öltözködés vagy egy letűnt kor relikviája?

Itt a Rambo V – Utolsó vér első előzetese