in

Végre itt van a “Volt egyszer egy Hollywood” első előzetese

Quentin Tarantinótól megszokhattuk, hogy ritkán hallat magáról, de akkor az annál nagyobbat szól. A rendező ezúttal 1969-be kalauzol minket, egészen pontosan a Charles Manson-gyilkosságok idejére.

Az ötlet már önmagában egyedülálló, ám a kétszeres Oscar-díjas olasz származású amerikai rendezőnek sikerült olyan szereplőgárdát toboroznia a filmhez, ami borítékolja a sikert.

Az idén nyáron bemutatásra kerülő moziban olyan húzónevek kaptak helyet, mint Brad Pitt, Leonardo DiCaprio, Margot Robbie, Al Pacino, Kurt Russell, Timothy Olyphant, Damian Lewis, Dakota Fanning. És ha ez nem lenne elég, a vásznon feltűnik majd Tim Roth, Michael Madsen és Zoë Bell is.

A film – ahogy említettük – 1969 nyarán játszódik Los Angelesben, a Charles Manson nevéhez fűződő Tate-LaBianca gyilkosságok környezetében. Azt egyelőre még sejteni sem lehet, hogy a film történelmi vonatkozásban újra felidézi-e a bűneseteket, vagy kizárólag háttértörténetként használja azokat. Mint ahogy az is rejtély még, hogy az alkotás hűen követi-e a történelmi eseményeket, vagy fiktív szálakat is sző a cselekménybe.

Ki volt az a Charles Manson?

Charles Manson (1934–2017) az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb bűnözője, tömeggyilkosa, szektavezére volt. Tettei számos rémtörténetben, filmben, regényben feldolgozásra kerültek, sokan a gonosz megtestesítőjeként tekintenek rá mind a mai napig.

Neve már a gyilkosságsorozat előtt ismert volt a hatóságok előtt: elítélték lopásért, hamisításért, hitelkártyával történő visszaélésért. Manson a magánéletében nem volt sikeres, költőként és zenészként is megpróbálkozott, ám művei nem kaptak figyelmet. Önmagát Krisztus és a Sátán megtestesítőjének aposztrofálta.

Az 1960-as évek végén A Manson Család néven szektát alapított, amelynek tagjaival több brutális gyilkosságot is kiterveltek. Az ő nevükhöz fűződik többek között Sharon Tate színésznő (Roman Polanski filmrendező felesége) meggyilkolása. A gyilkosság azért is volt roppant megdöbbentő, mert Polanski felesége gyermeket várt az irtózatos tett idején. Charles Manson 83 évesen egy bakersfieldi kórházban halt meg.

Quentin Tarantino úgy nyilatkozott, hogy 1969-ben – a gyilkosságok idején – hétéves volt, és Los Angelesben élt. Elmondása szerint hihetetlen izgalmakkal állt neki a munkának, mely során felidézhet egy valós történetet Los Angeles-ről és Hollywoodról. A rendező hozzátette, nagyon hálás, hogy sikerült Leonardo DiCapriót és Brad Pittet összehozni egy film erejéig.

Mit lehet tudni eddig a Volt egyszer egy Hollywood filmről?

Vajmi keveset tudhatunk, de vélhetően ez is a show része. A titkolózások, sejtetések, félmosolyok ugyanis az érdeklődés középpontjába állították a bemutatás előtt álló alkotást. Vélhetően ez egy ügyes marketing trükk, noha kétségtelenül Tarantino neve is elég lenne ahhoz, hogy tömegek induljanak meg a mozikba.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

First look. #OnceUponATimeInHollywood

Leonardo DiCaprio (@leonardodicaprio) által megosztott bejegyzés,

Leonardo DiCaprio – aki a Django elszabadul című moziban már dolgozott együtt Tarantinóval –, egy western tévésorozat sztárszereplőjét, Rick Daltont fogja alakítani. Brad Pitt mint Dalton dublőre fog feltűnni a filmben, Margot Robbie pedig Sharon Tate-et alakítja.

A film körüli felhajtást jól példázza, hogy a sajtó képes hónapokkal a bemutató előtt címlapra tenni egy-egy kiszivárgott pletykát vagy moziplakátot. Az őrületes érdeklődés persze érthető, nem mindennap kerül egy vászonra ennyi hollywoodi sztár.

Quentin Tarantino legújabb filmje, a Volt egyszer egy Hollywood augusztus 8-án kerül bemutatásra a magyarországi mozikban.

Minden vélemény számít:

Megváltozik az életed, ha a reggeli rutin „mestere” leszel…

Vitorlással az Adrián: ezek a menő úti célok manapság!