in

Vajon megértik-e az idegenek a nekik küldött üzenetet?

©NASA

A Pioneer és Voyager űrszondák neve számodra is ismerősen csenghet, hiszen máig az egyetlen olyan ember alkotta tárgynak számítanak, melyekkel üzeneteket küldtünk az űrben élő értelmes életformáknak.

Mindkét Pioneert ellátták egy-egy információs táblával, a Voyager pedig hangrészleteket is magával vitt a Földről.

De van-e arra esély, ha egyáltalán létezik rajtunk kívül értelmes civilizáció odakint, hogy megértsék a nekik szánt üzeneteket? Van-e szemük, fülük, hogy befogadják a nekik szánt információ morzsákat?

A Pioneer információs táblák

A Pioneer 10 és 11 is megkapta az a 15×23 centiméteres táblácskát, melyet a törzsükhöz közel rögzítettek, és az arannyal bevont alumínium a tervek szerint bírja az űr ridegségét. A Carl Sagan és Frank Drake által megtervezett eszköz két központi eleme egy férfi és egy nő alakja.

A rajzok tökéletesen megmutatják az emberi test arányait, illetve azt a tényt, hogy nálunk a férfi és női egyedek eltérő nemi jelleggel bírnak.

Az érzékelésre használt száj, orr, szem és fül is szerepel a rajzon, igaz, utóbbi alig látszik. Az újabb kérdést vet fel, hogy az idegenek tudják-e értelmezni, miért van szőr az emberek fején, ami ráadásul eltérő hosszúságú a nőknél és férfiaknál.

A korongon a férfi a felemelt tenyerével int, ami a békés üdvözlés jele lenne. Ha ezt nem is értik a külső szemlélők, az ujjak eltérő alakja és a kéz normális mozgástartománya kiderül belőle.

Az emberi sziluettek mellett még feltüntetésre került a Naprendszerünk relatív helyzete az űrben, majd a bolygóink sorrendje a rendszeren belül. Ezek alapján elvileg egy értelmes életforma ránk is találhat.

A Voyager felvételei

©NASA

A Voyager űrszondák is nagyon izgalmas kísérletnek számítanak az idegenekkel való kapcsolatfelvételre, hiszen mindegyikük két-két olyan aranylemezt vitt magával, melyek a földi életről tartalmaznak képeket és hangfelvételeket.

A felületükre ez esetben is rákarcolták a Naprendszerünk környezetét, de ezeknél még érdekesebbnek számít az audio tartalom.

Ebben a legjobb zeneműveinken kívül 55 nyelven köszöntjük az értelmes életformákat az űrben, köztük magyarul is. A nyelvünkön így szól az üzenet: Üdvözletet küldünk magyar nyelven minden békét szerető lénynek a Világegyetemen.

Forrás: https://astronomy.com/

Minden vélemény számít:

Itt a vadiúj Nintendo Game & Watch

A PayPal lehetővé teszi a kriptopénzek adásvételét az Egyesül Államokban