in

Vajon iható-e a Hold vize?

©Inverse

Korábban a NASA tudósai bejelentették, hogy molekuláris vizet észleltek a Holdon, jégbe zárva a Hold felszínén. 

Az adatok alapján úgy becsülik, hogy a Holdon mintegy 40.000 négyzetkilométer víz van, ami nagyban megkönnyítheti az ideális emberi jelenlétet megteremtését a Holdon. 

De mi a helyzet a vízzel a Holdon? Iható? 

A rövid válasz: Igen – magyarázza Shuai Li, a Hawaii Egyetem Geofizikai és Planetológiai Intézetének segédkutatója. Legalábbis elméletben.

“Ez a jég, ugyanaz, mint a Földön lévő vízjég” – mondja Li az Inverse-nek.

John Priscu, a Montana Egyetem professzora, aki a jeges környezetek biokémiáját tanulmányozza, egyetért ezzel.

“A lényeg, hogy megfelelően kezeljék és akkor iható lesz” – mondja Priscu.

De a Hold vize még nem áll készen arra, hogy az űrhajósok koktélokat készítsenek. Először is, a tudósoknak többet kell tudniuk arról, mit tartalmazhat a Holdbéli víz.

A víz a Földön nem mindig tiszta formában található meg. A tengervíz például körülbelül 96,5% vizet, 2,5% sót, majd kis mennyiségű szerves anyagot és egyéb nemkívánatos adalékokat tartalmaz, mint például a mikroműanyagok vagy a légköri gázok.

Valószínűleg  a Hold vize sem tiszta

Li szerint valószínűleg keveredik a holdregolittal – egy laza törmelékréteg, amely 5 és 10 méter között van a Hold felszíne alatt, attól függően, hogy a Hold melyik részén található meg.

A NASA a holdregolitot „ szürke talajként” írja le, amely magából a Hold kőzetfoszlányaiból áll. Tartalmaz továbbá apró meteoroidok maradványait és anyagcsomókat, amelyek akkor keletkeztek, amikor ezek a meteoritok megolvasztják a meglévő regolit szakaszait.

Valószínű, hogy ez a „szürke talaj” a Hold vizébe került, de nem világos, hogy pontosan milyen egyéb vegyületek lehetnek benne – teszi hozzá Li. Szerinte valószínűleg attól függ, hogy a Hold melyik régiójából származik a víz.

Ha a Hold vizében jelen vannak a Hold múltjának maradványai és az idegen meteoroidok egyéb lerakódásai, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem lesz jó íze – de még nem tudjuk biztosan, jegyzi meg Li.

Priscu hozzáteszi, hogy a Hold vize kissé sós lehet, ha olyan régiókból származik, ahol a szublimációs folyamat lehetővé tette a sók koncentrálódását. A szublimáció az a folyamat, amelynek során egy szilárd anyag gázzá válik anélkül, hogy áthaladna a folyadékfázison.

Ha ki tudjuk bányászni és kellőképpen megtisztítani, akkor nagyon is lehetséges, hogy a Hold-víz palackozott vize egyszer majd a holdlakók szomját oltják.

Minden vélemény számít:

Nicolas Cage démoni animatronikával küzd a Willy csodaországa rövid filmelőzetesben!

Már saját háttereket is használhatsz a Google Meet videókonferenciák alatt!