in

Tudod, milyen kompresszorok léteznek?

A kompresszorok számos területen létfontosságú szolgálatot tesznek; ha sűrített levegőre van szükség, beüzemelünk egy kompresszort… Használjuk őket a nehéziparban, a gyártástechnológiában, az élelmiszeriparban, a kozmetikában és a fogászatban is… De vajon milyen típusok léteznek és milyenre van szükségünk, ha a pneumatikus gépeinket szeretnénk meghajtani?

A kompresszorok egyik legismertebb és legelterjedtebb típusa a dugattyús kompresszor. A működési elve rendkívül egyszerű, hiszen a sűrített levegő előállításáért egy közönséges dugattyús szerkezet felel. Rendszerint olajkenésű típusokat alkalmazunk, amelyek kiválóan alkalmasak barkácscélokra, illetve pneumatikus gépek meghajtására. Ezek a gépek egybeépített, azaz közvetlen hajtású, illetve ékszíjhajtású, egy-, illetve kéthengeres változatban készülnek.

Mindenképpen érdemes elmondani, hogy a dugattyús kompresszoroknak létezik olajmentes változata, ezek lehetővé teszik az élelmiszeripari, gyógyszeripari fogászati és kozmetikai felhasználást is. Az ilyen gépek esetében a súrlódási hőt a dugattyú és a henger közötti teflonréteg csökkenti.

A kompresszorok másik elterjedt típusát az úgynevezett csavarkompresszorok jelentik. Az ilyen eszközök a legmagasabb elvárásoknak is képesek megfelelni, akár 100 lóerős teljesítményig. Kiválóan alkalmazhatók nagyobb terhelésű ipari folyamatokban is. A működési elvük talán még a dugattyús változatoknál is egyszerűbb: a csavarkompresszorok esetében a sűrített levegőt két szemben elhelyezett ellentétes forgásirányú csavar biztosítja. Alkalmazásukkal kifejezetten biztonságos, egyenletes, nagy mennyiségű levegőellátás érhető el, így középüzemek számára is optimális megoldást képesek szavatolni.

Noha kisipari és barkácscélok esetén legtöbbször dugattyús- és csavarkompresszorokkal találkozunk, ez nem jelenti azt, hogy más típusok ne léteznének, vagy ne lennének elérhetők.

Említést érdemelnek az úgynevezett csúszólapátos kompresszorok, amelyek hengeres házból és benne excentrikusan elhelyezett hengeres forgórészből állnak. Működés közben a forgórész és a ház között sarló alakú tér keletkezik, így szívó- és nyomónyílás keletkezik; a szívónyíláson keresztül a cella megtelik alacsony nyomású gázzal, amely a nyomóoldalon a cella fokozatosan csökkenő térfogatából távozik. Az ilyen kompresszorok nagyszerűen használhatók kis nyomást és kis teljesítményt igénylő feladatok során; nagy előnyük az egyenletes gázszállítás és a hosszú élettartam. Mivel a gyártási folyamatuk relatív bonyolult, így a dugattyús kompresszorok nagymértékben kiszorították őket a piacról.

Az úgynevezett spirálkompresszor esetében egy-egy azonos geometriájú spirálgörbe gondoskodik a gáz kiszorításáról. Az ilyen berendezések sokoldalú eszközök, hiszen kompresszorként, vákuumszivattyúként és szivattyúként is használhatók.

Mindenképpen szót kell ejteni az úgynevezett axiális kompresszorokról is. A működési elvük relatív egyszerű; a forgórészben több szárnyprofil alakú, sorba helyezett lapát található. A forgórészben elhelyezett futólapátsor előtt minden esetben egy állólapátsor található. Minden egyes axiális kompresszor több ilyen sorral rendelkezik. legalább öttel… A szerkezeti kialakításuknak köszönhetően jó hatásfokkal rendelkeznek, a gyártási folyamatuk viszont összetett és költséges. A kiváló hatásfok elérése érdekében a lapátok pontos elhelyezésére van szükség. Részben az említett tulajdonságok miatt kizárólag nagyobb ipari célok kiszolgálására használják őket.

 

Minden vélemény számít:

22 éve mentette meg Bruce Willis a Földet. Túléltük az Armageddont, de a valóság sokkal másabb lenne!

Itt A halhatatlan gárda filmelőzetese Charlize Theronnal