in

Total Recall – Az emlékmás: 30 éves a 90-es évek egyik legjobb filmje!

Forrás: TriStar Pictures

1990-ben ezen a héten mutatták be a Total Recall – Az emlékmás című filmet, amelynek köszönhetjük a jelenlegi számítógépes animációs filmeket, hisz az úttörője volt ennek a technikának. 

Akkoriban ez volt az egyik legdrágább film, amelyet valaha készítettek. A produkció 500 emberből állt, így a produkció nagyszabásúnak volt mondható annak idején. 

Szinte mindaz, ami Az emlékmáshoz kapcsolódik nagyszabású volt. Költségvetése körülbelül 65 millió dollár volt, Arnold Schwarzenegger keze is benne volt a film előállításában és nem csak azért mert ő volt a főszereplője.

Forrás: TriStar Pictures

De más különlegessége is volt a filmnek, ugyanis ez volt az egyike azon filmeknek, amelyek utoljára használtak miniatűr, makett speciális effektusokat és az elsők között volt a számítógéppel generált effektusok (CGI) használatában. 

A film elkészítéséhez vezető út nagyon drága lett, ugyanis a forgatókönyv több mint 40 verziója készült el. A könyvtörténet filmként való újraképzelésének problémái is közbeszóltak, valamint a producerek és a rendezők váltogatása miatt is.

Az első körben David Cronenberg rendező volt, akit kiválasztottak a projekthez. Egy év munkája vált semmissé miután ott hagyta őket a gyártókkal való „kreatív különbségek” miatt.

Paul Verhoeven csak 1988-ban írta alá a szerződést, hogy megrendezze a ma is ismert emlékmás filmet.

Hogyan mutatta be a világnak a számítógéppel generált effektusokat?

Különösképpen az egyik jelenet jelölte meg igazán az átállást arra, amely gyorsan a speciális effektusok fő formájává vált.

Erre akkor került sor, amikor egy sor ember, köztük Schwarzenegger és kutyája is, átsétál a biztonsági röntgengépen.

Forrás: TriStar Pictures

A monitor előtt nézve sétáló csontvázként jelennek meg a filmben. A repülőtéri biztonsági gépjei akkoriban nem érték el ezt a szintet, így ez a jelenet meghaladta a filmkészítési technológia akkori képességeit.

A speciális effektusok csapatának kihívással kellett szembenéznie, hogy valódi röntgenfelvételt készítsen, úgy hogy a mozgásaikat meggyőzően reprodukálják. Az egyetlen módja ennek a speciális, egyedi szoftver írása volt.

Mivel a költségvetés már szűk volt, de annak érdekében, hogy a kész verzió tökéletes legyen, a vizuális effektusokat gyártó cég a saját pénzéből oldotta meg néhány részét a jelenetnek.

Az eredmény akkor is és 30 évvel később is magáért beszél, a 90-es évek egyik legjobb filmje született meg, amely még mindig felveheti a harcot a mai speciális effektusokkal.

Forrás: TriStar Pictures

Forrás: zavvi.com

Minden vélemény számít:

A leggyakoribb autó műszerfal visszajelző lámpák jelentése és útmutató

Ilyen a hangja a Mercedes W09-es motornak a szezon előtti Silverstone-teszt előtt!