Titokban alvó partnere ujjával oldja fel a telefonját minden 5. férfi

Egy nemrégiben napvilágot látott brit tanulmányból kiderül, hogy számos férfi megvárja amíg partnere elalszik, majd párja ujját óvatosan a telefon Touch ID-érzékelőre nyomva az így feloldott mobileszközön kutakodik.

A megkérdezettek több mint egyharmada beismerte továbbá, hogy leginkább a párjuk közösségi média fiókját ellenőrzi a megcsalás jelei után kutatva. Tettüket nagyrészt egy megalapozatlan gyanú igazolásának tekintik.

A közösségi média népszerűségével a gyanú is növekedett

A technológiának köszönhetően sokkal több lehetőségünk van, mint azt korábban gondoltuk – mondta el Dr. Martin Graff, a Dél-Wales-i Egyetem számítógép-pszichológiai szakértője. – A szociális média olyan világot teremtett, ahol az emberek könnyedén információkat gyűjthetnek egymásról. Egy félreérthető helyzet – például egy posztban történő megjelölés – pedig elég alapot adhat a gyanakodáshoz.

Mindezen túl a technika rohamos fejlődése az okostelefonos társkereső alkalmazások forradalmához is elvezetett. Ez azt jelenti, hogy játszi könnyedséggel lehet alkalmat találni egy kis flörtölésre, de legalábbis mások adatlapjának böngészésére – vélik a kutatás keretében megkérdezettek.

A 2000 brit állampolgár részvételével készült felmérés rámutatott, hogy a trükkös leskelődők fele talált olyan adatot, amiről azt hitte, hogy gyanúja igazolást nyert. Ezek 45 százaléka pedig úgy döntött, hogy véget is vet a kapcsolatának.

Ez elsőre rémisztő számnak tűnhet, azonban a tanulmány aláhúzta: a „megcsalt” személyek túlnyomó többsége félreérti a jeleket. A rajtakapás ugyanis sok esetben például egy szöveges üzenet végére biggyesztett „Puszi” szóban merült ki. A megkérdezettek 6 százaléka szerint már maga a tény, hogy partnere jelen van a közösségi médiában gyanúra ad okot.

Semmilyen bizonyíték nem elég

Noha a fenti példák szélsőségeseknek, már-már lehetetlennek tűnnek, a betegesen féltékeny típusokat a megcáfolhatatlan érvek sem fogják meggyőzni. Így újabb és újabb bizonyítékokat keresnek partnerük vélt hűtlenségére, sokszor észre sem véve, hogy nevetséges az, amit az árulás jeleként felmutatnak.

A megrögzött gyanakodókat természetesen a körülötte álló barátok is hiába győzködik: az észérvek rendszerint süket fülekre találnak, extrém esetben még az a vád is érheti őket, hogy ők maguk is részesei a nagy árulásnak. A megszállott kutakodások, az e-mailek és közösségi üzenetek feltúrása pedig folytatódik tovább.

Gondold el, milyen hatással van a kapcsolatodra, ha a partnered tudomására jut, hogy lépten-nyomon ellenőrzöd. Ezzel egyedül azt éred el, hogy minden bizalmat lerombolsz kettőtök között – figyelmeztet Martin Graff pszichológus. – Ha azt gyanított, hogy a partnered a hátad mögött olyan dolgokat cselekszik, amik ellenedre vannak, akkor állj elé és beszéld meg vele.

Jacqueline Major, a Hodge Jones & Allen családsegítő jogszolgálat vezetője osztja a pszichológus szakember véleményét. Elmondása szerint komoly következményei is lehetnek a titokban történő betekintéseknek.

Ha a partner felfedezi, hogy a személyes e-mailjeit olvasgatod, közösségi fiókját nézegeted, böngészési előzményeit kutatod, az olyan fokú bizalomvesztést eredményezhet, ami végső soron szakításhoz is vezethet – fogalmazott Jacqueline Major. – Ráadásul mi történik akkor, ha találsz valami számodra etikailag kifogásolhatót a párod egyik Facebook üzenetében?

Hogyan vonod morálisan felelősségre, miközben a te cselekedeted (engedély nélküli betekintés) is morálisan megkérdőjelezhető?

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?