Tech kütyük a ’90-es évekből! Ezektől vesztette eszét a világ a múlt században!

Ha a technikáról van szó, akkor mai szemmel tekintve a kilencvenes évek egy kissé kínos volt. Nagyon sok kütyü látott napvilágot ebben az időszakban, de azt kevésbé tudtuk, hogy hogyan hozzuk ki belőlük a legtöbbet.

A videójáték grafikák, amelyektől annak idején eldobtuk az agyunkat, mára már csak szemcsés rajzoknak tűnnek.

Az alábbiakban néhány kütyüt mutatunk be a sok közül, amely hatalmas sikert aratott a a múlt században.

Talkboy

A talkboy tökéletesen szimbolizálja a kilencvenes évek technológiáját: nehézkes, elavult, egy ’90-es évek franchise-ához köthető.

A talkboy valójában csupán egy kazetta volt egy kicsi lejátszóban, amely fel tudta venni, majd le tudta játszani a saját hangunkat.

A Reszkessetek, betörők! sztárja csúnyán átverte a betörőket a talkboy kütyü segítségével.

Kevin McAllister miatt mindenki ilyet szeretett volna, és őszintén szólva utána valóban elterjedtté is vált.

Tamagocsi

A kilencvenes évek iskolás gyerekei több száz Tamagocsinak hívott kicsi, pixeles szörny haláláért voltak felelősek. Persze ez csak akkoriban volt annyira drámai, hiszen az emberek valamiféle állatkaként tekintettek a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Tamagocsinak.

Ezek a kicsi, tojás formájú kütyük eredetileg Japánból származtak, és egy igazán fontos leckét tanítanak a gyerekeknek: gondoskodó és tápláló személynek lenni nem olyan egyszerű, és ha nem etetjük a kedvenceinket, akkor azok angyalszárnyakat növesztenek, és kísérteni fognak minket.

Csipogók

Az emberek folyamatosan azt mondták, hogy „csipogtass meg”! És ez valóban menő dolog volt akkoriban. Ha valakinek volt egy csipogója, akkor az illető extrém módon fontos lehetett. Folyamatosan elérhetőnek kellett lenniük. Azonban az egész indirekt volt, ugyanis annak, akit megcsipogtattak, találniuk kellett egy telefont, és vissza kellett hívnia azt, aki kereste.

Ezzel szemben mára már az iskolások is okostelefonokkal szaladgálnak, amelyek telítve vannak mindenféle funkcióval, mintha bármikor fogadhatnának egy bejövő hívást akár magától az elnöktől is.

E-naplók

Ha a kilencvenes években voltunk gyerekek, és szerettünk volna technológiailag felszereltek lenni, viszont nem volt elég pénzünk szuper kütyükre, akkor biztos rendelkeztünk egy e-naplóval. Ezek a cukorkaszínű kütyük teljes mértékben hasztalanok voltak mai szemmel nézve.

Neveket, címeket, dátumokat és különféle dolgokat lehetett tárolni rajtuk, de olyan aprócska képernyővel rendelkeztek, amelyen nagyon nehéz volt navigálni. Könnyebb volt egyszerűen leírni ezeket az információkat egy jegyzet füzetbe, de ez akkoriban csúcstechnológiának számított, így nagyon menő volt a gyerekek körében.

Hogy mi ebből a tanulság?

Sose feledkezzünk meg arról, hogy honnan indultunk! Talán a mai grafika valósághű, gyors az internetünk, és apró számítógépekkel rendelkezünk, amelyek a világ összes tudásának a tárolására is képesek, de alig 20 évvel ezelőtt még azzal is el tudtuk szórakoztatni magunkat, hogy felvettük, majd lejátszottuk a saját hangunkat.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?