Te még emlékszel rájuk? Íme, a 90-es évek legjobb vígjátékai!

A kilencvenes évek a film vígjátékok számára igencsak termékeny volt. Rengeteg sztár mutatkozott be színészként és rendezőként is egyaránt, miközben néhány igazán jó mozi komédiával örvendeztettek meg minket.

Előzőleg már beszámoltunk a 90-es évek nagy találmányairól. Ez a nagyszerű évtized azonban már nagyjából 25-30 évnyire van tőlünk, így érdemes vetni egy pillantást az 1990-es évek legjobb nevettető filmjeire is, amelyek meghatározó szerepet játszottak a filmiparban.

1. Idétlen időkig (1993)


Nehéz vitába szállni azzal, hogy a ’80-as évek Bill Murray ragyogásáról szóltak. Azonban kétségtelenül nyomott hagyott a ’90-es években is.

A legjobb filmje ebből az évtizedből az Idétlen időkig volt. A vígjáték egy megkeseredett és egoista tévés meteorológusról, Phil Connorsról szólt, aki gyertyaszentelő után egy időhurokban találja magát, és kénytelen többször is újraélni február 2.

2. Dumb és Dumber (1994)

A Dumb és Dumber kiemelkedik a kilencvenes évek komédiái közül. A műfaj egy emblematikus eleme már csak a színész Jim Carrey és a rendezők Peter és Bobby Farrelly miatt is.

A vígjáték két barátot követ végig, akik elindulnak, hogy visszajuttassanak egy pénzzel teli aktatáskát a tulajdonosához, miközben folyamatosan valóban nevetséges helyzetekbe keverednek. Mindennek fejében ráadásul fogalmuk sincs, hogy mekkora veszély fenyegeti őket.

3. Hivatali patkányok (1999)

A Hivatali patkányok éppen csak bekerült a kilencvenes évek arénájába. Azonban ha az évtized maradandót alkotott vígjátékairól beszélünk, akkor egyszerűen nem lehet szó nélkül elmenni eme film mellett sem.

A film egy csoport szoftver fejlesztő alkalmazottról szól, akik arra kényszerülnek, hogy pénzt lopjanak a munkahelyükről.

4. Spinédzserek (1995)

A Spinédzserek a kilencvenes évek vígjátékainak központi filmje. Ez az a film, amely teljesen és megmásíthatatlanul a saját korának a terméke. Ez pedig egy jó dolog.

A komédia Cherről szól, aki egy sekélyes és népszerű középiskolás lány Beverly Hillsben. Problémákba ütközik, amikor úgy dönt, hogy az új diákot saját maga képére formázza.

5. A nagy Lebowski (1998)

A Coen fivéreknek megvan az a szokása, hogy olyan filmet csinálnak, amely valahol a dráma és a komédia között mozog, azonban A nagy Lebowski kétségtelenül a legjobb vígjátéka a duónak.

A műfajokat keverő, neo-noir krimi vígjáték Jeff “Töki” Lebowski történetét mondja el, aki egy noir-rejtély kellős közepén találja magát annak ellenére, hogy ő a legutolsó személy, aki foglalkozik vele. A film mára már akár klasszikusnak is nevezhető.

Persze számos más film is felkerülhetett volna a listánkra, amelyek megérdemelnék a megtekintést, ha a kilencvenes évekről van szó. Azonban, ha öt olyat kéne kiválasztani, amelyek egyszerűen kihagyhatatlanok, akkor mindenképpen ezek lennének azok.

Mindazonáltal érdemes lenne újranézni a Shop-stopot, a Reszkessetek betörőket, a Keresd a nőt!, az Okostojást és a Vinny, az 1ügyűt is.

Ha neked is van kedvenc vígjátékod a 90-es évekből és úgy érzed a listából nem maradhatott volna ki, írd meg nekünk a hozzászólásban!

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?