in

Társalgási tippek, avagy így ne tedd tönkre a társasági életed!

Sok beszédnek sok az alja – tartja a mondás, ám a szótlanságnak is megvannak a maga hátulütői. Nézzük, milyen csapdákba sétálhatsz bele egy beszélgetés során, és hogyan kerülheted el azokat.

Társalgási tippek

1. Képtelen vagy társalgást kezdeményezni

Hallgatni néha tényleg arany. Mégis kellemetlen perceket szerezhet egy társaságban, ha csak a cipőd orrát bámulod, és két értelmes mondatot nem tudsz kisajtolni magadból. Szerencsére számos egyszerű módszer létezik arra, hogy felvedd a beszélgetés fonalát.

  • Kérdezz! Egy érdekfeszítő beszélgetés kérdésekből és válaszokból áll.
  • Keress kapcsolódási pontokat a beszélgető partnereddel. Ha vannak közös dolgok az életetekben, sokkal egyszerűbb fenntartani az érdeklődést.
  • Egyszerűen lépj oda a kiszemeltedhez, és mutatkozz be: Szia, Tamás vagyok. Új vagy itt?

2. Fekete, fehér, igen, nem

A társalgás halálának egy következő szintje – ahogy a cím is mutatja – az egyszavas válaszok. Ezek mindkét fél dolgát nehezítik: a kérdezőt rosszul érintheti a viselkedés, a válaszadó pedig semmi lényegi információt nem árul el magáról, ami tovább lendíthetné a beszélgetést. Mit tehetsz ez ellen?

Az úgynevezett zárt kérdések helyett tegyél fel nyitott kérdéseket. Zárt kérdésnek azt nevezzük, amit egy szóval meg lehet válaszolni. Ezzel szemben a nyitott kérdés kifejtőbb választ kíván meg.

  • Zárt kérdés: Tetszik a céges buli? (Egyszerű igen, nem a válasz.)
  • Nyitott kérdés: Hogyan kerültél a céghez? (Egy történet elmesélését kívánja a válasz.)

3. A társalgási partner hangulatának figyelmen kívül hagyása

Ironikus módon a társalgás, a szociális kapcsolattartás egyik legnagyobb ellensége a túlzás. Bármennyire is szeretnél beszélgetést kezdeményezni, ha a partner nem nyitott rá, akkor közeledésed akár még tolakodásnak is tűnhet.

Lehet, hogy az összejövetelt, amin éppen tartózkodsz, a világ legjobb bulijának érzed. De közel sem biztos az, hogy mindenki hasonlóan feldobott. Hangos a zene, nagy a tömeg, elfogyott a kávé vagy szimplán csak kötelezettségnek és nem kikapcsolódásnak érzik a céges partit.

Számtalan oka lehet, ha valaki kerüli a társaságot. Ezért az interakciók során ahelyett, hogy elsősorban magadra gondolnál, gondolj a beszélgető partnered érzéseire. Néhány előzékeny mondattal könnyedén feltérképezheted mások hangulatát, így visszavonulót fújhatsz, ha a helyzet úgy kívánja. Még mielőtt gorombának és tolakodónak neveznének.

 

Minden vélemény számít:

Íme, 2019 legjobb filmjei férfiszemmel!

A saját stílus kialakítása. Útmutató a mindennapi megjelenéshez!