in

Szintet dobbantott az elektromos repülés és autózás a legújabb akkumulátorral!

A Lawrence Berkeley National Laboratory kutatói nemrégiben egy továbbfejlesztett akkumulátorral tették gazdagabbá a korszerű technológia kincsestárát.

Ebből a fejlesztésből leginkább a nagy távolságú elektromos járművek, valamint az elektromos repülőgépek fognak profitálni.

E modern akkumulátornak köszönhetően az előbb említett szállítóeszközök mindössze egyetlen töltéssel a tarsolyukban, akár több száz mérföldes távolságot is képesek lesznek megtenni.

Az innováció amellett, hogy modern és gyors, nagyban hozzájárul a környezetbarát utazás közeljövőbeli elképzeléseihez is.

Milyen változások történtek az akkumulátor belsejében a korábbiakhoz képest?

Lawrence Berkeley National Laboratory (Jinsoo Kim)

A kutató-fejlesztők arra törekedtek, hogy az új akkumulátor segítségével az elektromos jármű-tulajdonosok akár egy töltéssel is jelentősebb távolságokat tudjanak megtenni.

Ennek megvalósítása érdekében az elektromos autó akkumulátorokban aktuálisan használt grafit-anódokat lecserélték a hatékonyabbnak bizonyuló lítium-anódokra. Ez utóbbi anódokkal az elektromos autó haladási tartománya 30-50 százalékos javulást is elérhet.

Természetesen a történet mindezzel nem ér véget, hiszen az elektromos jármű lítium-anódokkal történő hajtási meghosszabbítása az akkumulátor hasznos élettartam-csökkentésének mellékhatását is magával hozza (gondolunk itt a kisülési ciklusokra példaképpen.)

Szakértelem és együttműködés a technológiai prosperálás nevében

A technológiai hiátus kiküszöbölése érdekében a Berkeley Laboratórium kutatócsoportja összefogott a Carnegie Mellon Egyetemmel. Ennek a tudományos kooperációnak a gyümölcse a vadonatúj, kerámiákból és polimerekből álló stabil elektrolit csoport.

Az így továbbfejlesztett, stabil állapottal rendelkező energiatároló segítségével sikerül kiküszöbölni az akkumulátor meghibásodását (még a korai nukleizációs szakaszban.)

Az innovatív dendrit-elnyelő tudással felvértezve új kapuk nyílhatnak meg az akkumulátor-piac számára, hiszen e technológia felhasználásával az akkumulátorgyártók egyrészt biztonságosabb lítium-anódokat állíthatnak elő, másrészt pedig hosszabb élettartamot biztosíthatnak az energiatárolóknak.

Az előrejelzések szerint az anyag sokoldalúnak és nagy teljesítményűnek ígérkezik. Ezt bizonyítja az anyagok nagyobb formátumú elektromos autó-akkumulátorokba történő integrálása is az ARPA-E IONICS-program keretén belül.

Forrás: newscenter.lbl.gov

Minden vélemény számít:

Egyedülálló kihívással szembesülnek a pilóták az Imolai verseny csak egy szabadedzésével!

Mi is tulajdonképpen a tartalommarketing és milyen célt szolgál?