in

Spamek blokkolása a WordPress Zero Spam bővítménnyel

WordPress felhasználóként bizonyára nap mint nap botlasz idegesítő spam hozzászólásokba weboldaladon. Azon túl, hogy ezek a kommentek rém bosszantóak tudnak lenni, sajnos keresőoptimalizálás szempontjából is károsak. Miért? Azért, mert a Google hátrasorolással bünteti azokat az oldalakat, melyek 3-5 spam jellegű hozzászólással rendelkeznek.

Az esetek túlnyomó többségében a szemetelő a honlapodra irreleváns, alacsony minőségű URL címét próbálja reklámozni, amit a keresőóriás jobb esetben csak figyelmen kívül hagy, rosszabban viszont megbüntet téged a bevezetőben említett hátravetéssel.

A problémára megoldást nyújthat a rel=nofollow attribútum használata, ami arra utasítja a keresőrobotokat, hogy az előforduló linkeket ne kövesse. Egy programozásban járatlan WordPress felhasználónak azonban komoly kihívást jelenthet ennek testreszabása. Már csak azért is, mert könnyen abba a hibába csúszhat, hogy globálisan kitiltja a robotokat a honlapjáról.

A Zero Spam bővítmény hatékonysága

A spam hozzászólások elleni védelem legkézenfekvőbb megoldása egy hatékony és könnyen használható bővítmény lehet. Ami egyrészt még a megjelenés – így az indexelés előtt – kiszűri a szemetet, másrészt leveszi a folyamatos manuális ellenőrzés terhét a felhasználó válláról. No, de milyen a hatékony anti-spam bővítmény?

A válasz egyszerű: gyors, pontos és észrevétlenül teszi a dolgát a háttérben úgy, hogy a felhasználó már-már szinte meg is feledkezhet róla, hogy valaha telepítette. A WordPress Zero Spam bővítmény pontosan ezeknek a követelményeknek tesz eleget, ám nem áll meg ennyinél! A Plugin arra is képes, hogy a hozzászólásainak törlésével párhuzamosan végleg ki is tiltsa a spammert az oldaladról az IP-címe alapján.

A Zero Spam bővítmény számos beállításra ad lehetőséget, így az tökéletesen finomra hangolható az egyedi elképzeléseid alapján. Nagy előnye továbbá, hogy használatával elkerülhetők a robot regisztrációk is az oldaladon, a plugin ugyanis képes különbséget tenni a hús-vér felhasználók és a botok között.

A Zero Spam bővítmény konfigurálása

A plugin testreszabása még a kezdő felhasználóknak sem okozhat valós kihívást. Mindössze az Általános beállítások részben szükséges kiválasztani néhány használni kívánt opciót, és az alkalmazás már teszi is a dolgát.

Ennek ellenére a fejlesztők készítettek egy képernyőképes lépésenkénti útmutatót is, melynek megtekintése után már tényleg gyerekjáték az optimális beállítás megvalósítása.

A bővítmény műszerfalán kikapcsolhatod az automatikusan generált meta tageket, amik megnehezítik a szemetelők dolgát a WordPress verziód azonosításakor. Naplózhatod a spammer hozzászólókat akár IP-címük szerint is, illetve ezek alapján – ahogyan már szó volt róla – automatikusan ki is tilthatod őket.

Eldöntheted, hogy a spam-szűrést csak a hozzászólásoknál, vagy a regisztrációnál és esetleges űrlapjaidnál is szeretnéd-e használni. A bővítmény lehetőséget ad arra is, hogy ne csak egyszerűen kitiltsd a szemetelőket, de egy rövid üzenetben meg is indokold a döntésed.

Sokan ódzkodnak az automatikus anti-spam pluginok használatától mondván, hogy azok hatékonysága megkérdőjelezhető. A Zero Spam bővítményen azonban nehéz fogást találni, ugyanis még a folyamatos spam-támadásoktól gyötört népszerű weboldalaknál is könnyedén állja a sarat. Mindezt teljes mértékben díjtalanul, ugyanis a bővítmény bárki számára ingyen letölthető és telepíthető WordPress weboldalára.

 

Minden vélemény számít:

Jelenleg ez a világ leggyorsabb szériagyártású autója: Koenigsegg Agera RS

Kezdetét vette a Jurassic World 3: Dominion forgatása