in

Sikeresen földet értek a NASA űrhajósai a SpaceX Crew Dragon-ban!

SpaceX

Vasárnap délután a kissé elszenesedett űrhajó feltűnt a kék égen, majd a Mexikói-öböl vizébe landolt. Korábban már írtunk róla, hogy augusztus 2-án tér vissza tesztrepűléséről a két űrhajós

A NASA űrhajósai, Douglas Hurley és Robert Behnken a Föld körüli pályáról való biztonságos visszatérése sikeres volt, miután 64 napos küldetésen vettek részt a Nemzetközi Űrállomáson.

A SpaceX ezzel bebizonyította, hogy a Crew Dragon űrhajó készen áll más járatok indítására is a világűrbe. 

“Ez egy rendkívüli nap volt” – mondta Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és vezérigazgatója a visszatérés utáni sajtótájékoztatón. “Ez hatalmas megkönnyebbülés volt a hónapok óta tartó szorongás után.”

A NASA és az SpaceX most alaposan megvizsgálja a próbarepülés során gyűjtött adatokat és ezen elemzés alapján a Crew Dragon járművet valószínűleg engedélyezik a Nemzetközi Űrállomásra irányuló operatív látogatásokra a jövőben is. 

Az első ilyen küldetés szeptember végén lesz, amikor három NASA űrhajósnak és egy japán űrhajósnak hat hónapos küldetést kell kezdeményezniük.

július óta az Amerikei űrügynökség az orosz Sojuz űrhajóra támaszkodik, hogy űrhajósait eljuttassa az űrállomáshoz. Most a NASA-nak Amerikai cég biztosítja a szállítást, ezzel új korszakba léptetve a tengeren túli űrhajózást

“Az űrrepülés új korszakába lépünk” – mondta Jim Bridenstine a NASA adminisztrátora, aki az állami és a magánszféra közötti partnerségeket támogatta a NASA know-how és a magánipar ösztönzésének előmozdítása érdekében. 

Forrás: kianewscenter.com

Minden vélemény számít:

A CES 2021-re teljes digitális átalakuláson megy át!

5 tipp, hogyan válj még vonzóbb férfivá a tudomány szerint!