in

Rövid útikalauz tőzsdére indulóknak

Hányszor és hányszor hallottad már a következő szavakat: chart, diverzifikáció, fedezeti pont vagy kötési árfolyam.

Ha épp azon töröd a fejed, hogy kipróbálod képességeidet a tőzsdén, ha szeretnél részvényekbe fektetni, akkor ez a bejegyzés egyenesen neked szól.

Az alábbiakban bemutatom a legfontosabb tőzsdei kifejezéseket és azok jelentését. A lista ugyan nem teljes, de a kezdő kereskedőknek mindenképp a segítségére lesz.

Akkumuláció:

A kifejezést akkor használjuk, amikor egy ország a nemzeti jövedelmének egy részét a termelő szektorok bővítésére, illetve egyes, nem közvetlenül jövedelmező területek, mint például az oktatás, kultúra, egészségügy támogatására költi. Az akkumuláció kifejezést vis major tartalék fordítására is használják.

Akvizíció:

Egy cég felvásárlását jelenti. Tőzsdei vonatkozásban akkor használjuk, amikor egy vállalkozás részvényei többségi tulajdonba kerülnek.

Árfolyamkockázat:

Egy tőzsdei termék árfolyamának befektetőre vetített hátrányos változása. Tegyük fel, hogy szeretnél valamit eladni, de az adott termék árfolyama zuhanásba kezd. Ez téged, mint eladót előnytelenül érint.

Árfolyamnyereség:

Ez egész egyszerűen azt jelenti, mikor egy terméket drágában tudsz eladni, mint amennyiért megvetted. A termék árfolyama alacsonyabban volt a vétel, mint az eladás pillanatában. A kettő különbsége a nyereséged.

Bear:

Ez a kifejezés egy tendenciát, illetve időszakot jelent, mely során a tőzsde likvid részvényei csökkenő folyamatot mutatnak. A Bear időszak igazán a gazdasági válságokban figyelhetők meg.

Brókerek:

Azok a személyek, akik a befektető megbízásából a tőzsdén a vásárlást és az eladást ténylegesen lebonyolítják. Sok helyen találkozhatsz a tőzsdei kereskedő vagy tőzsdei ügynök kifejezésekkel is a vonatkozásukban.

Bull:

A Bear ellentéte, tehát az az időszak, amikor a tőzsde likvid részvényei növekedő árfolyamot mutatnak.

Chart:

Olyan ábra, mely egy adott termék vagy termékek árfolyamváltozását mutatja be. Gyakorlatilag egy szemléltető eszköz, mely vizuális formában segíti a változások megértését.

Derivatívok:

Azon termékek összefoglaló neve, melyek egyaránt jelen vannak a tőzsdén és a tőzsdén kívüli piacon is. Ilyen például a deviza.

Diverzifikáció:

Kockázatcsökkentés. A befektető nem egyetlen termékbe helyezi el a tőkéjét, hanem több, jövedelmezőnek ítélt befektetést választ.

Értékpapír:

Hivatalos okirat, mely a benne foglalt jogot úgy képviseli, hogy a papír nélkül azt sem bizonyítani, sem érvényesíteni, sem pedig átruházni nem lehet. Pénzügyi jelentése: a jövőbeli kifizetés garantálása.

Fedezeti pont:

A termelés, előállítás azon szakasza, amikor a bevétel éppen fedezi a kiadásokat. Ezt a pontot nullszaldónak is szokták nevezni.

Forgalom:

Egy termék piaci hatékonyságának fokmérője. Tehát forgalmas egy termék piaca, ha arra a termékre sok vétel és eladás történt.

Kötési árfolyam:

A kereskedés, vagyis a vétel vagy eladás létrejöttének pillanatában uralkodó árfolyam.

Részvény:

Olyan értékpapír, mely birtokosi joggal ruház fel. Egyszerűbben fogalmazva, ha egy vállalat részvényét birtokolod, akkor bizonyos százalékban a vállalat tulajdonosa vagy. A részvényre jellemző, hogy nem visszaváltható, azt csak kereskedés vagy átruházás útján adhatod tovább.

T-nap:

Az a nap, melyen a tőzsdei kereskedés létrejött. Gyakorlatilag, amikor veszel vagy eladsz valamit.

Tőke:

Azon anyagi és nem anyagi javak összessége, mely haszonszerzés céljából befektetésre kerülnek.

Tőzsde:

Az a fizikai vagy virtuális tér, piac, ahol részvények, különböző árucikkek vagy devizák gazdát cserélnek. Tőzsdék csak szigorú szabályok szerint működhetnek, a magyarországi tőzsde például jogi személy státusban van.

Minden vélemény számít:

Hamilton az élen a csapattársa előtt az Olasz Nagydíj időmérőjén, a Ferrari szenved Monzában is!

Tänak a hazai versenyén vezeti a WRC Észt Rallyt az első nap után!