in

A Római gladiátorok: életemet a nép szórakoztatásáért!

A régmúlt Róma gladiátorai olyan professzionális harcosok voltak, akik számos speciális fegyverrel és masszív férfierőt sugárzó, tetszetős páncélzattal, valamint harci tudással felvértezve a római birodalom vezetői által szervezett nyilvános harcokban vettek részt.

A harc felfűtötte az érdeklődők körét, hízlalta kíváncsiságukat, valósággal megbabonázta őket a nagyrészt rabszolgákból és elítéltekből „verbuválódott” gladiátorok versenye.

A római gladiátorok kora szervesen összefonódott a császárok és gazdag arisztokraták kedvteléseivel, akik e véres szórakozások megszervezésével fitogtatták vagyonukat.

Ennek függvényében olyan eseményekre emlékeztek meg a gladiátorharcok megrendezésével, mint dicső katonai győzelmekre (azok felelevenítésével), prominens tisztviselők előtti tiszteletüket is gladiátor-„műsorral” fejezték ki, születésnapokat ünnepeltek ekként, vagy egyszerűen csak egy „taktika” volt a lakosságra nézve, hogy elfeledtessék politikai és gazdasági problémáikat.

A véres harcokkal valósággal lenyűgözték és szórakoztatták a nézőközönséget, amelyhez a helyszínt hatalmas arénák biztosították. Ezek közül a legnagyobb és legnépszerűbb a Colosseum volt, amely fénykorában, akár 50 ezer nézőt is képes volt befogadni.

A gladiátorharcok mellett olyan „pikáns” „mutatványokkal” is igyekeztek a gazdagok kielégíteni a látvány-telhetetlen nézőket, mint példaképpen: egzotikus állatokra való vadászat, foglyok kivégzése, keresztények oroszlánok elé dobása.

A becsület, erény és férfierő gladiátor elvek megtestesítői tagadhatatlanul e nagyszerű és dicső harcosok voltak, akik számára a közönség szórakoztatása élet-halál harcot jelentett.

A gladiátorok története

A római kor erőtől duzzadó, eleven férfiasság jelképei tagadhatatlanul a gladiátorok voltak. Az őket körülövező misztikus rajongás mind a mai napig nem vesztett erejéből.

De vajon e keménykötésű harcosok hogyan éltek, mit ettek, milyen elvekbe kapaszkodtak? Vajon a múlt edzett és energikus harcosai mennyire láthatók tisztán innen, a 21. századi górcsőből szemlélve?

A történészek közül sokan úgy gondolják, hogy a gladiátorok története Junius Brutus Perához köthető.

Pontosabban Pera temetéséhez, ugyanis e nagy tiszteletnek örvendő férfi rokonai méltónak tartották az elhunytat egy nem hétköznapi halotti búcsúval emlékezetessé tenni a szertartást. Ezen a szokatlan gyásszertartáson gladiátor rabszolgákat harcoltattak halálra, hogy megtiszteljék hallottuk emlékét.

A különös rítus felkeltette a lakosság és az előkelőség figyelmét, a véres halotti búcsúztatót számos temetésen „elvégezték”, majd a nagy népszerűségnek örvendő eseményt versennyé emelték, ahol az érdeklődők kedvükre szórakozhattak a gladiátorok „játékait” szemlélve.

A gladiátorok nagytöbbségéről elmondható, hogy olyan különleges rabszolgák voltak, akiket harcra tanítottak, edzettek erre kialakított speciális iskolákban, ahol felvértezhették magukat harci taktikákkal, kiválóan tudtak bánni a különféle fegyverekkel (tőr, kard, háló stb.). A nézőközönség kedvéért össze kellett mérniük erejüket felfegyverzett, fegyvertelen, vagy hálós rabszolgákkal, bűnözőkkel.

A római gladiátorok öltözéke és felszerelése

A gladiátor szó latinul annyit tesz: kardforgató. A gladiátor-„szerzés” legoptimálisabb – narisztokraták által kiszemelt – „célcsoportjának” a rabszolgák, bűnözők, háborús foglyok köre számított.

Mindezen férfiak ideális jelölteknek minősültek a gladiátori „munkához”, hiszen a szabadság ígéretével (feltéve, ha jól viselkedik, vagy nyer) lehetett őket harcra ösztönözni, kitartásra inspirálni.

A gladiátor viselete függött attól, hogy az arénában kellett mutatkozniuk, vagy sem. Az arénában ugyanis a gladiátorok különböző stílusú és formájú védőruházatot viseltek (páncélt, sisakot).

A gladiátorok védőruházata a következő volt:

Manicae – egy bőrből készült ruhadarab, amely a kar- és csukló védésére kialakított párnázott részt tartalmazta.

A balteus (később pedig: cingulum) egy széles bőrszíj volt, amelynek az volt a funkciója, hogy megvédje a gladiátorok derékvonalát a potenciális harci sérülésektől. A balteus későbbi változatát, a cingulumot fémlemezekkel is megerősítették.

A fascia egy olyan bőrből vagy anyagból készült párnázott ruhadarab, amely a láb védelmét szolgálta.

A galerus volt a gladiátorok különleges vállvédője.

A subarmallis egy a páncél alatt viselt ugyancsak párnázott öltözet volt, amelynek célja az extra védelem biztosítása, a zúzódások megakadályozása (gyakran szalmával bélelték

Az ocrea egy fémből készült lábvédő volt, amelynek létezett hosszabb és rövidebb változata is (a comb és térd védelme érdekében).

Fénypontnak a gladiátoröltözet terén, természetesen, az arénában viselt öltözék számított, azonban a gladiátorok sem aludtak védőöltözetben. A fárasztó edzések utáni pihenéshez olcsó gyapjú tunikát öltöttek magukra.

A gladiátorok étrendje és mindennapjaik

A gladiátorok étrendje nagyban eltér a közhiedelemtől, sokak számára meglepő kijelentésként hat, miszerint a gladiátorok nagyrésze vegetáriánus táplálkozást folytatott. Nem, nem ettek húst hússal. Mindez nem csupán feltételezés, tudniillik a bécsi, valamint a svájci orvostudományi egyetem kutatói gladiátortemetőben talált csontok vizsgálata alapján jutottak erre az eredményre.

Megállapításaik szerint a gladiátor-étrend gabonaalapú, többnyire húsmentes volt. Energianövelő tonikot is fogyasztottak (növényi hamu alapú ital formában, amely kálciumban és magnéziumban gazdag nedű volt. Az italt főképpen edzések után fogyasztották).

A leghíresebb római kori gladiátorok

Római gladiátorok között is voltak népszerűbb harcosok, akiket rajongók tábora vett körül. A leghíresebbnek mégis Spartacus bizonyult (109-71). Spartacus egy római rabszolga volt, akit a trák-háborúban foglyul ejtettek, majd rabszolgaként értékesítettek.

Ekként került Capua városába, Lentulus Batiatusához, aki egy gladiátoriskolát működtetett. Spartacust itt gladiátornak képezték, aki később ezen készségeit a rómaiak elleni harcra használta fel, amely fellépésével rabszolgalázadás előidézőjévé vált.

Meglepő módon a híres gladiátorok sorai között egy császár neve is feltűnik. Ő volt Commodus császár (177-192), akiről az AllThatsInteresting a következő képet festi:

Commodus egy paranoiás, megalomán császár volt, aki gladiátort és istent egyaránt előszeretettel játszott, mely megnyilvánulása felháborítóbb, mint amilyent a hollywoodi filmek valaha is megjelenítettek.

Érdekességek a Római gladiátorokról

Néhány érdekesség a gladiátorokról:

  • nem minden gladiátort „hurcoltak” láncravert rabszolgaként az arénába. A gladiátor elvek tára az őket körüllengő rajongás, a csata izgalma, a tömegek újjongása idővel olyan gladiátorokat is „szült” magának, akik a dicsőség és győzelem reményében mintegy „szabadúszó harcosokká” váltak és önként lettek gladiátorokká (kétségbeesett férfiak, ex-katonák, néhány felső osztálybeli, lovagok, sőt szenátorok is vállalták e sorsot)
  • habár a filmvásznon szemlélt gladiátorharcok fényében az rajzolódik ki, hogy halálra harcolták magukat, mindez a gladiátorok korában nem minden esetben felelt meg a valóságnak
  • szigorú szabályok szerint működött a harc, amelynek keretében két hasonló termetű és erejű férfi harcolt egymással
  • bírák felügyelték az összecsapást és amennyiben valamelyik résztvevő súlyosan megsérült, azonnal leállították a harcot
  • a hírhedt lefelé mutató hüvelykujj nem minden esetben jelezte a harcos egyértelmű halálra ítélését, harcostársa általi kivégzését, viszont tény, hogy a vesztes gladiátor sorsa szó szerint a császár kezében volt, aki gyakran átadta a döntést a népnek.

A gladiátorok a maguk korában hatalmas hírnévnek örvendtek minden osztály (de főként az alsó osztályok) körében. Számos falfestmény árulkodik erről az odaadó rajongásról, mindemellett pedig a gyerekek agyagból készített gladiátorokkal játszottak egymással.

Sok gladiátorért rajongtak a nők, akik az olyan babonás tettektől sem tartották távol magukat, mint példaképpen: egyes gladiátorok hajszálából, véréből vagy verejtékéből készítettek a maguk számára afrodiziákumot (sőt arckrémekbe, különféle kozmetikumokba is belekeverték a gladiátor férfi erejét szimbolizáló hajszálat, vért, verejtéket).

 

Minden vélemény számít:

Így válassz kávéfőző gépet!

A Waiting for the Barbarians filmelőzetese Johnny Depp és Robert Pattinson főszereplésével!