in

Rejtett tavak hálózatára bukkantak a tudósok a Mars felszíne alatt!

Egy jelentős új tanulmány több felszín alatti területet talált a Mars déli pólusa alatt, ahol felhalmozódott a víz.

A felfedezés a Mars Advanced Radar for Suburface and Ionosphere Sounding (MARSIS) segítségével történt, amely a Mars Express űrhajó fedélzetén található, amelyet az Európai Űrügynökség küldött a Vörös Bolygó körüli pályára.

Az eredmények alátámasztják a 2018-as felfedezést, amely szerint a kutatók bejelentették, hogy hatalmas tavat találtak a Mars felszíne alatt; 

A kutatók és a szakemberek nagy áttörésként üdvözölték a hírt az idegen élet keresésében a bolygón és most meg is erősítették ezt a radar szerkezet segítségével.

Abban az időben a tanulmányt megkérdőjelezték, mivel a szakértők arra voltak kíváncsiak, hogy a kutatócsoport elegendő részletet gyűjtött-e a Bolygó természetéről, hogy biztosan tudják, hogy folyékony vízről van-e szó.

A Roma Tre Egyetem vezetésével végzett új kutatásban, amelyet Elena Pettinelli vezet, a Föld műholdjaiból kölcsönzött technikákat használt az antarktiszi gleccserek alatti tavak tanulmányozására, amelyek során rádióhullámok visszaverődtek a felszínről és visszhangokat mértek, keresve a jel változását a domborzat jellemzésére.

Ezzel a technikával a tudósok elemezni tudták a MARSIS adatait, amelyek a Marson található hatalmas tömböt vizsgáltak. Ez lehetővé tette számukra, hogy megerősítsék, hogy az felszín alatti anyag folyékony.

Graziella Caparelli, az ausztráliai Dél-Queensland Egyetem egyik kutatója és bolygó tudósa a ScienceAlert-nek elmondta:

“Egyes anyagtípusok jobban tükrözik a radarjeleket, mint mások és a folyékony víz egyike ezeknek az anyagoknak.”

“Ezért, amikor a felszínről érkező jelek erősebbek, mint a felszín által visszaverődők, megerősíthetjük, hogy folyékony víz jelenlétének a tanúi vagyunk. A radarokat ugyanarra a célra használják a Földön is, így biztosak vagyunk abban, hogy a technika megbízható.”

A kutatás során a tudósok számos más vizes területet is felfedeztek a Vörös Bolygón, ami biztató jelek lehetnek az élet kutatásában a Földünkön kívül is.

Egy teljes tórendszer felfedezése arra utal, hogy kialakulási folyamatuk viszonylag egyszerű és esetleg gyakori a Mars Bolygón.

Tekintettel arra, hogy az élethez, amint azt tudjuk, vízre van szükség a túléléshez, a megállapítások kulcsfontosságúak lehetnek az idegen élet keresésében a bolygón.

Minden vélemény számít:

Idős sejteket sikerült visszafiatalítani az őssejtterápia segítségével!

A Ferrari juniorjai, Mick Schumacher és Callum Ilott debütálnak a következő F1-es hétvégén!