Prodigy: Túl korán hunyt ki Keith Flint tüze

49 éves korában önnön kezével vetett véget az életének Keith Flint, a Prodigy zenekar utánozhatatlan énekese. A hétköznapinak korántsem mondható banda különleges zenei megoldásaival, színpadképeivel igen-igen megosztó volt, ám épp ezért lehetetlen figyelmen kívül hagyni a munkásságát.

Keith Flint sosem készült tudatosan a zenei pályára, nem foglalkoztatta a popsztárság. Csupán egy essexi srác volt, aki a stúdiós Liam és az MC Maxim mellett Leeroy nevű társával háttértáncosként tengette az idejét a Prodigy korai felállásában. Keith nem vágyott másra:

Nem szerettem otthon lenni, így folyamatosan új társaságokat, új családokat kerestem magamnak. Ez néha jól sült el, néha rosszul – emlékezett 2015-ben, utalva skinheadekkel tartott kapcsolatára is. – Ám szívem mélyén mindig is a Prodigy közösségét kerestem, élveztem, hogy része vagyok egy egységnek, egy önálló identitásnak.

A mindent megváltoztató Firestarter

A zenekar első nyilvános fellépésére 1990-ben került sor Londonban, mintegy 250 néző előtt. Hathónappal később megszületett Charly című slágerük, melyre a rave zenei stílust kedvelők rögtön felkapták a fejüket, és az Egyesült Királyság Singles Chart listáján mindjárt a 3. helyre is repítették.

Első nagylemezük az Experience szinte azonnal kötelező darabbá vált a rave mozgalom köreiben, ám a Prodigy nem kívánta magát egyetlen zenei stílus keretei közé szorítani. Ennek megfelelően második albumuk, a Music for the Jilted Generation már szélesebb zenei kalandtúrát jár be: megjelennek a rockalapok is.

1996-ban Keith Flint háttértáncosból ördögfrizurás, az őrület jeleit mutató, dühöngő pánkká változott a Firestarter című dalhoz készült videóklippben. A húzás – miszerint Flint énekes-frontemberré lépett elő – még a legvérmesebb rajongókat is meglepte. Az emberek elfelejtik, hogy Keith nem változott semmit – hangsúlyozta ekkor Liam Howlett –, mindössze levágatta a haját. Ugyanazt a fickót látjátok, aki korábban is a színpadon volt. Flint eddigi hosszú haja egyfajta szerep volt, amit most levetett, hogy a Firestarter tiszta önkifejezéssé válhasson.

A kétségtelenül marketing promóciónak is beillő mondatokat követően a dal három hétig kibérelte a brit listák első helyét. Az emberek egyszerre imádták és viszolyogtak tőle, egyszerűen senki nem tudott szó nélkül elmenni mellette. Annyira elemi, annyira vad és indulatos, hogy így vagy úgy, de mindenkit megérintett.

Keith Flint „előléptetése” olyannyira bejött a formációnak, hogy a zenekar maradt is ennél a felállásnál. Eszelős fizimiskája, különc világlátása új fényt adott a bandának, soha nem látott népszerűséget és elismertséget kölcsönözve nekik.

A Fat of the Land sikerei után

A Firestarter című slágert is magába foglaló Fat of the Land nagylemez sikerei után a Prodigy széthullott. A 2004-ben debütáló Always Outnumbered, Never Outgunned című nagylemezük lényegében már tisztán Liam Howlett munkássága, Keith Flint szólópróbálkozása pedig nem mozgatott meg nagy energiákat a zenei piacon.

Mindezek után 2009-ben úgy tűnt, hogy a zenekarnak Invaders Must Die című albumával sikerül ismét letennie a névjegyét. Zenéjükkel új generációkat sikerült bevonzaniuk úgy, hogy a régi rajongókat is megtartották. Egymást érték a fellépések, világkörüli turnéra indultak, és színpadi show-juk még a legkeményebb kritikusok szerint is utolérhetetlenséget tükrözött.

Kétségtelen, hogy Keith Flint nélkül a Prodigy soha nem lesz már ugyanaz, mint ami volt. Karakterének, színpadi jelentlétének hiánya egy korszak lezárását is jelenti egyben.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?