in

Otthonvarázslás csináld magad módra – 4 költséghatékony lakásdekorációs tipp!

Otthon, édes otthon… szoktuk ódázni, midőn egy fárasztó munkanap, vagy egy nagyobb lélegzetvételű távollét során valósággal epekedtünk az „enyém” után.

De vajon mikor nevezhető egy ház, lakás otthonnak? Hogyan költözik be a négy fal közé az az érzés és ezzel együtt az atmoszféra is, amelyet sehol másutt nem tapasztalunk?

A válasz egyszerűsége magában rejti kívánatos mivoltát is. Hiszen nem egyébről van itt szó, minthogy a saját magunk igényei, ízlése, stílusa, elképzelése szerint, a magunk örömére, két kezünk munkájával varázsoltuk azzá az önmagában csak épületnek nevezhető objektumot, ami idővel magára ölthette a megtisztelő otthon címet.

Bizonyára magad is tapasztaltad, hogy az első bérelt lakásodba költözve elfogott a leküzdhetetlen vágy, mely szerint: „magamévá kell tegyem ezt a hajlékot, hogy teret nyerjen benne saját személyem minden vonása és jegye”.

Ekkor talán több volt a fantáziád és a kreativitásod, mint a lakásfelújításra és annak berendezésére szánható büdzséd, ám annál többet profitáltál a késztetésből, a képzelőerődből, és persze az alkotóerőd sem maradhat ki a sorból.

Amennyiben egy újabb kispénzű és főképpen a know-how, vagy DIY (do-it-yourself=csináld magad) felújításra van ezúttal is lehetőséged, hogy berendezd első lakásod, vagy felfrissítsd a már meglévőt, akkor az alábbiakban felsorolt néhány apró tipp és trükk segítségével bebizonyíthatod magadnak, hogy a pénztárcakímélő lakberendezés megoldások csöppet sem tartják magukat távol az ízlésességtől, az eleganciától és a szépségtől.

  1. Az „örökzöld” dekorációs stratégia

Az új növény több értelemben is felfrissíti, üdévé és otthonosabbá teszi a kedvenc szobád (főként nappalid) légkörét.

Egy virágzó kaktusz, filodendron, hibiszkusz, vénuszfodorka vagy akár egy perzsa ciklamen máris színt és életet visz a lakásba (habár a gondozásukra is időt kell szentelni: mindenképp megéri!) Ugyanakkor néhány (akár a hobbidhoz kapcsolódó) kreatív megoldással tovább fokozhatod az otthonpezsgést.

  1. Vintage tálca a dohányzóasztalon

Friss virág a kis üvegvázába a kertből, illatosgyertya, füstülők, poháralátétek, a kedvenc regényed és a legkedvesebb apró emléktárgy életed emlékdús kirándulásáról… mindezek tálcára kívánkoznak, amelyek számos változatban és dekorációs megoldással beszerezhetőek (ráadásul elég olcsón).

Amellett, hogy pazar látványt nyújtanak a szemlélőnek, még praktikusak is, hiszen amennyiben helyre van szükséged, nem apránként szükséges helyet találnod az apró szépségeknek, hanem „trónostul” felemeled őket és áthelyezed egy átmeneti pihenőhelyre.

  1. A könyvespolc stílusvarázsa

A könyvespolc (nevével ellentétben) a könyvek mellett más tetszetős tárgyaknak is helyet kínál, és attól függően, hogy milyen az egyéni „szépvilágod” válik szemet gyönyörködtető hellyé.

Már csak azzal az apró megoldással elegánsabbá teheted e tárolóhelyet, ha a könyveket felváltva vízszintesen, és függőlegesen helyezed el, föléjük, melléjük, vagy közéjük „beékelsz” néhány elragadó dekorációs tárgyat (fényképet, nippet, tálkát, vázát stb.)

  1. Az otthon „reflektorfényei”

A falra illeszthető „seszinű” lámpák, valamint a zseblámpák jók voltak a kollégiumi miliőbe, de most többre vágysz… Szerezz be néhány kifinomult és mutatós asztali lámpát, vagy egy megnyerő állólámpát.

Ha még ennél is költséghatékonyabb megoldást keresel, akkor alakítsd/öltöztesd át a már meglévő lámpádat, vagy menj el egy használttárgyboltba, majd dekoráld, fesd kedved szerint az ott beszerzett világítóeszközt.

 

Minden vélemény számít:

Először láthatod a Mars bolygó felszínét 4k felbontásban!

Alexey Lukyanuk nyerte az ERC első versenyét!