in

Öltözködési tippek: ezt vedd fel az állásinterjúra!

Egy amúgy is feszültséggel teli meghallgatáson vélhetően az utolsó dolog, ami miatt aggódni szeretnél, az az öltözéked. Noha napjainkra az etikett szigorú szabályai jelentősen fellazultak, számos munkahelyen a kopott farmer és a megnyúlt póló nem épp a tuti első benyomás. Kössek-e nyakkendőt vagy elég az ing, és mit tegyek, ha nem tudom eldönteni, hogy szükséges-e az öltöny?

Mit vegyek fel az állásinterjúra?

Mielőtt mélyebb merítést vennénk a megfelelő öltözetet illetően, elengedhetetlen, hogy néhány mondat erejéig felvetésre kerüljenek a miértek is. Nem a ruha teszi az embert, egy munkavállaló képességein nem változtat a nyakkendő, akkor mi szerepe van egyáltalán a makulátlan megjelenésnek?

Ha a fenti kliséket egy pillanatra félreteszed, akkor elmondható, hogy az öltözeteddel egyrészt megtiszteled a beszélgetőpartnered, másrészt pedig stílust adsz a megjelenésednek. Persze, nem követeli meg minden munkakör a zakót, ám az ápoltság azért a legtöbb munkahelyen elvárás.

Mi a minimum az egyes szektorokban?

Ha kormányzati, önkormányzati, pénzügyi területen kívánsz elhelyezkedni, akkor erősen javasolt az öltönynadrág, zakó, ing és nyakkendő összeállítás. Ezekben a szektorokban gyakran kell eljárni hivatalosan, sőt, nem ritkák a televíziós szereplések, vagy a rendezvényen történő megjelenések sem. Érthető tehát, hogy kifogástalan külső, a makulátlan öltözködés alapkövetelmény, ha ezen szakmák egyikében képzeled el a jövődet.

Ha a munkád a kreativitáshoz köt – például grafikusként vagy újságíróként keresed a kenyered –, akkor az öltözködési szabályok lényegesen megengedőbbek. Az elegancia itt nem igazán követelmény, inkább erény. A zakó alá nem feltétlenül szükséges az ing, egy egyszínű póló is jólöltözöttséget és stílusos megjelentést ad.


Milyen a megfelelő színű ruha egy állásinterjún?

Ahogy a fentiekben is említésre került, nem minden interjún, nem minden munkahelyen alapkövetelmény az öltöny viselése. Ám, ha még is mellette döntesz, akkor az alábbiakra figyelj. Hacsak nem egy temetkezési vállalkozó mellé szeretnél elszegődni, lehetőleg ne viselj fekete öltönyt. A szürke vagy a tengerészkék szín tökéletes választásnak tűnik, minden évszakban, minden napszakban megfelelő egy állásinterjú során.

Ha nem hordasz gyakran öltönyt, a meghallgatás előtt egy-két nappal vedd elő a szekrényből, hadd szellőzőn át kissé. Ha szükséges, tisztíttasd ki. Az inged legyen mindig frissen mosott, frissen vasalt. Ne feledkezz meg a cipőről sem, indulás előtt törölgesd át, majd fényesítsd ki.

Ha nemcsak jó benyomást szeretnél kelteni, de szükséged van egy adag magabiztosságra is, az esemény előtt látogasd meg a fodrászod, és használj férfias parfümöt. Ezek lényegtelen apróságoknak tűnnek ugyan, ám segítenek megacélozni az önbecslésedet, ami kifizetődő lehet egy fontos állásinterjú során.

Mit tegyek, ha nem tudok dönteni?

Előfordulnak olyan esetek, amikor a cég arculata, weboldala, de még a HR-es hölgy telefonos beszédhangja sem árulkodik arról, hogy a dolgozók körében elvárt-e az öltöny viselete. Ilyenkor gond lehet, ha túlöltözöd az interjún megjelenő vezetőséget, ahogy az is ha – kis túlzással – alulöltözöd a portást is.

Ennek kivédésére van egy célravezető módszer. Szervezz egy felderítő missziót, azaz látogass el leendő munkahelyedre, vagy legalább a közelébe. Ebédidőben a legtöbb alkalmazott elhagyja az épületet, és felkeresi a környék menzáit, gyorsétkezdéit, ami neked épp kapóra jön. Innen már egyszerű a képlet, csak meg kell figyelned, hogy mit viselnek a munkatársak.

Minden vélemény számít:

Férfias tippek: Így győzd le a szem alatti karikákat!

Miért ad nagyobb jutalmat a Google a férfi alkalmazottainak?