in

Nyár végi virágoskert tippek kezdő és haladó kertészkedőknek egyaránt

A virágoskert imádói július és augusztus hónapjaiban gyönyörködhetnek leginkább munkájuk gyümölcsében. Sajnos azonban ez a hobbi rendkívül függ az időjárási körülményektől, a nyári kánikula és az aszályos napok rövid idejűvé kurtíthatják a virágoskert ragyogó szépségében való szemlélődést és töltekezést.

Ebben a cikkben olyan virágkertészeti tippekkel igyekszünk szolgálni, amelyek segítségével a nyárutói időszakban is visszaadhatod virágaid sziporkázó szépségét.

Ideje ültetned

Mikor? Nyár végén? A legtöbb virágkertész a nyári napfordulót követő periódusban felhagy a plántálással. Van azonban a későnyári virágültetésnek is némi előnye, hiszen ekkor – kis szerencsével – kedvezményesebb áron beszerezhetők a kert növényei.

Ha szeretnél egy kis módosítást vinni a kertprogramodba és a cserepek, tárolók helyét idén átadnád a virágoskertednek, akkor ne habozz, mert bár munka vár rád az ágyások rendezésével, mégis megér a fáradságot, hiszen szemet gyönyörködtető lehet az erőfeszítésed ára. Az nyár végi, kora őszi időszakban sem szükséges, hogy ágyásaid elpihenjenek, hiszen néhány virággal újra édenkertté varázsolhatod a ház környékét.

A szellőrózsa (Anemone) évelő növény csodálatos színben pompázó csészelevelei még ősszel is tündérkert-hatást kelthetnek. Ha az egynyári virágaid, díszbokraid és cserjéid kissé kornyadozni kezdenek metszéssel és öntözéssel még mindig élettelivé válhatnak.

A gyökeres évelők hosszabb időt igényelnek, amíg teljes szépségükben sziporkáznak, de az eső és öntözés jót tesz nekik. Amit jobb, ha kihagysz a késő nyári, ősz eleji kerti virágpalettádról: a tavaszi árvácska és ibolya, amelyek ebben az időszakban már nem fogják visszanyerni korábbi színpompájukat.

A nyár végi, őszi rövid idejű szezonra szerezz be egy friss virágállományt, olyanokat, amelyek gondozásukért cserébe szemet gyönyörködtető szépségükkel fejezik ki hálájukat. Ilyen példaképpen:

  • a pazar narancs, piros és sárga színű sarkantyúka, ami nyár végén és ősszel virágzik
  • az oroszlánszáj, amely növényke a fagy beálltáig ékessége lehet a kertnek
  • és ilyen a fodros kel is, ami egy sokoldalú növény, hiszen ehető és kertdekorációs elemként sem hagyható figyelmen kívül.

Gyomtávoltartó tevékenység

Habár a tavaszi virágoskert földjétől sokkal egyszerűbb feladat távol tartani a hívatlan, éktelenkedő gyomnövényeket, hiszen a talaj nedvesebb, így a kertészkedés is gördülékenyebb. Nyárutón és ősszel mindez a magasabb hőmérséklet miatt nem tartozik a legkellemesebb elfoglaltságok közé, lévén, hogy a gyomok gyökerei a nyári nap sütötte talajba keményednek. Legalább addig, amíg egy esőzés megkönnyíti a gyomlálás műveletét próbáld meg eltávolítani a gazokat a kerttalajból.

Bizonyára te is hallottad, hogy a gyomlálás nem más, mint a kert cenzúrája.

Ha semmiképpen sem szeretnél gyomirtó szerekhez fordulni a nemkívánatos gizgaz kiirtása érdekében, és/vagy a gyomláláshoz vagy időd, vagy kedved nincs, számos zöld módszer is létezik a gyomirtásra. Ezek közül csak néhány kiragadás:

  • főtt krumpli leve
  • újságpapíros talajlefedés
  • talajsózás (kimondottan a dudvás részre célozva)
  • ecetes permet.

Tartsd távol a kártevőket

Minden kertész megkönnyebbülten fellélegzik, miután sikerre viszi a tavaszi virágoskertben lezajló kártevőkkel (főként a tipikussá vált levéltetvekkel) való csatározást. Nyáron a bogarak, a takácsatkák, lisztecskék, pajzstetvek és szöcskék váltják fel a tavaszi virágpusztítók helyét.

Használd ki a hűvös reggeleket az apró bűnözők eltávolításához: például szappanos vízzel történő permetezéssel, vagy használhatsz bármilyen növényvédpszert, sprayt (amelyek hagyományos vagy természetbarát kivitelben egyaránt beszerezhetőek).

 

 

Minden vélemény számít:

Érdekes tények a 90-es évek zene és film iparának történéseiből

Hogyan vált az álmodozó Bernard Arnault üzletemberből luxusmágnás és milliomos?