NoFollow linkek: kockázatosak vagy irrelevánsak?

A NoFollow linkek hatása hatalmas vitákat képes kirobbantani az online kereskedők és a keresőoptimalizálással foglalkozó szakemberek között. Mióta csak megjelent a Google Penguin, a linkek jelentette kockázat központi kérdéssé avanzsálódott.

A linkresearchtools.com megállapítása szerint az emberek döntő többsége úgy gondolja, hogy a NoFollow linkeknek valójában nincs semmilyen hatásuk.

Mik azok a NoFollow linkek?

A NoFollow jelölés egy mód a webmesterek számára, amellyel a „közölhetik” a keresőmotorokkal, hogy ne kövessenek egy adott linket a weboldalon. Az ilyen linkeket blogokon vagy fórumkommentekben használják, hogy megpróbálják eltántorítani az automatikusan spamhivatkozásokat hagyókat. Azonban ez valójában alig csökkentette a kommentekben való spamelést.

A NoFollow linkek körüli viták és vélemények

A NoFollow linkekről szóló értekezéseknek megvannak a lényegi kérdései. Ezek közül az egyik az, hogy vajon a NoFollow linkek befolyásolják-e a webes keresők eredménylistáján való rangsorolást, és hogy a Google hogy értékeli mindezt. Erről a vélemények megoszlanak. De ugyanúgy felmerül kérdésként az is, hogy egy nagyobb mennyiségű NoFollow link elhelyezése a hivatkozásaink között kockázatot rejt-e a weboldalunkra nézve. Sokakban merül fel a kérdés, hogy vajon vissza lehet-e utasítani egy NoFollow linket.

Sok keresőoptimalizáló szakember gondolja úgy, hogy egy link visszautasítása egyszerűen NoFollow linkké teszi azt. Ez pedig azt jelenti, hogy nincs értelme a NoFollow linkek visszautasításának. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy egyáltalán kell-e, hogy zavarjanak minket a NoFollow linkek. Sokan gondolják úgy ugyanis, hogy ezek a linkek teljesen jelentéktelenek, azonban bőven vannak az ellentáborban is.

A Google NoFollow linkekről szóló nyilatkozata

A Google úgy általánosságban nem követi ezeket a linkeket. Ez pedig azt jelenti, hogy nem ad rangsort vagy horgonyt ezeken a linkeken keresztül. Ettől függetlenül a céloldalak megjelenhetnek az indexünkben, ha más oldalak anélkül hivatkoznának rájuk, hogy NoFollow jelzést adnának hozzájuk. A Google állítása szerint egyébként a NoFollow linkek általában nem tesznek kárt a weboldalakban.

A linkresearchtools.com azonban felhívja a figyelmet az „általában” szó használatára, amely azt jelenti, hogy esetenként a NoFollow linkek mégis problémát okozhatnak.

A Google egyébként nem feltétlenül a linkeket bünteti, hanem magát a szándékot. Még az sem szükséges feltétlenül a büntetéshez, hogy az egyes linkek Follow-ként legyenek megjelölve. Az ugyanis nem számít, ha egy már masszívan spamelésre használt link státuszát NoFollow-ra állítják.

Hogyan kezeljük a NoFollow linkeket?

A linkresearchtools.com véleménye szerint nagyon fontos, hogy a NoFollow linkeket is belevegyük az analízisünkbe. A NoFollow linkek feldolgozása alapértelmezett beállítása a Link Detoxnak, de persze bármikor beállíthatjuk úgy is, hogy hagyja őket figyelmet kívül, ha újra feldolgoznánk az adatokat.

Az így kapott két analízis között egyébként nagy különbségek is lehetnek. A LinkDetox kockázata sokkal magasabb, ha a NoFollow linkek is részt vesznek az analízisben. Érdemes tehát eltávolítani vagy visszautasítani azokat a NoFollow linkeket, amelyek spam-gyanúsnak néznek ki, mivel magas kockázatot jelentenek a hivatkozásprofilunknak.

Mindazonáltal legyünk figyelemmel arra is, hogy attól, hogy egy link nincs megjelölve, mint NoFollow, nem jelenti azt, hogy kockázatmentes is.

Konklúzió

A fentiek alapján megállípatható, hogy a NoFollow linkek jelentette kockázat felülvizsgálata továbbra is szükséges. A Google különböző nyilatkozatai ellenére bármelyik link vezethet akár büntetéshez is.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?