in

Nézd meg közelről a Szaturnuszt és holdjait, ahogyan azt a Cassini látta!

A NASA Cassini űreszköze több mint egy évtizede osztotta meg a Szaturnusz és holdjai család fantasztikusan szép csodáit, elképesztő, még soha nem látott világokba vezetve a követőket. 

Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Most te is részese lehetsz a világoknak, ahol a metán folyók a metán tengerhez vezetnek és ahol a jég és a gáz anyagot robbantanak fel az űrbe folyékony víz formájában és itt a jég alatti óceán, amely akár az élet összetevőit tartalmazhatja.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/SSI

A NASA Cassini űreszköze nagyon részletesen fedte fel a Szaturnusz igazi csodáit. Egy óriási világot láthatunk, amelyet a tomboló viharok és a gravitáció finom harmóniái uralnak.

A Huygens-szonda 2005. január 14-én sikeresen landolt a Szaturnusz legnagyobb holdján a Titánon. Forrás: solarsystem.nasa.gov/missions/cassini/mission/spacecraft/huygens-probe/

A Cassini ugyanakkor egy utast is szállított a Szaturnusz rendszerbe, az európai Huygens szondát. Az első ember által készített tárgy, amely a távoli külső Naprendszer világába szállt le.

A Szaturnusz gyűrűi közelről. Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

A világűrben eltöltött 20 év után, melyből 13-at a Szaturnusz rendszerének feltárásával töltött, a Cassini kimerítette üzemanyag-ellátását. 

A Cassini kamerái által elkészített legutolsó képek mozaikja megmutatja milyen mielőtt az űreszköz belépne a bolygó légkörébe. Forrás: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Végül a Szaturnusz bolygó és jeges gyűrűi közötti közel két tucat keringés után a Cassini 2017. szeptember 15-én eltünt a Szaturnusz légkörében.

Gyors tények a Cassini űreszközzel kapcsolatban

  • 2,5 millió földről indított parancs végrehajtása
  • A kilövést követően összesen 7,9 milliárd kilométert tett meg
  • Összegyűjtött 635 GB tudományos adatot
  • Több mint 4000 tudományos cikk jelent meg
  • 6 holdat fedezett fel
  • 294-szer kerülte meg a Szaturnuszt
  • 162-szer repült közel Szaturnusz holdjaihoz
  • 453 048 nagy felbontású képet készített
  • Összesen 27 nemzet vett részt a programban

Cassini: a Szaturnusz csodái

Minden vélemény számít:

4 undorító és egészségtelen dolog, ami a kóros körömrágás következménye lehet!

Ki volt Szent Patrik? Miért zöld az ünnep és honnan ered Szent Patrik ünnepe?