in

Német cégalapítás – GmbH-t vagy UG-t alapítsunk?

Németország, Ausztria, Nagy-Britannia – ezek a legnépszerűbb célországok azok körében, akik magyarországi cégükkel külföldi terjeszkedést terveznek. A határon túli vállalkozás számos lehetőséget tartogat magyarországi cégek számára. A sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy a külföldön beindított üzlet megfelelő alapokon álljon.

Németországban, aki egy ottani „kft”-t szeretne alapítani, rögtön két opció közül választhat: GmbH és UG.

A GmbH cégforma

A Gesellschaft mit beschränkter Haftung, vagy röviden GmbH jelenleg az egyik legnépszerűbb üzleti típus Németországban. Alapításához akár egyetlen személy is elég, aki egyszerre járhat el tulajdonosként és részvényesként is. A GmbH-nak, azaz a német korlátolt felelősségű társaságnak legalább egy igazgatóval kell rendelkeznie, ám ennek nem szükséges német állampolgárnak lennie.

Milyen típusú cégek számára ajánlott a GmbH vállalkozási forma alapítása? A széles lehetőségeit, kihasználhatóságát tekintve GmbH a kisvállalkozásoktól egészen a multinacionális nagyvállalatokig megfelelő lehet. A német korlátolt felelősségű társaság alaptőkéjének minimálisan 25.000 euró nagyságúnak szükséges lennie, aminek 50 százalékát a német kereskedelmi nyilvántartásba történő cégregisztráció előtt be is kell fizetni a cég bankszámlájára.

Ezen felül az alapítás alatt álló társaság igazgatója közjegyző jelenlétében írja alá a hivatalos dokumentumokat. A GmbH részvényesei meg nem szabott pénzösszeggel járulhatnak hozzá az alaptőkéhez (ebbe az ingó és ingatlan vagyontárgyak is beletartoznak), de a hozzájárulás nem lehet kevesebb egy eurónál. Fontos megjegyezni, hogy a német korlátolt felelősségű társaság részvényei nem tanúsítottak, és kereskedelmi forgalomba nem kerülnek.

Az UG cégforma

A GmbH-hoz hasonlóan az Unternehmergesellschaft haftungsbeschränkt (UG) is roppant népszerű üzleti típus Németországban. A csak mini GmbH-nak vagy 1 eurós GmbH-nak is becézet vállalkozási forma 2008 óta van jelen az országban, közkedveltségét pedig igen alacsony alapítási költségeinek köszönheti.

Ahogy beceneve is utal rá, az UG létrehozásához mindössze 1 euró minimális alaptőke szükséges, ám ennek kompenzálásaként a társaság éves pénzügyi forgalmának a negyedét mindaddig meg kell őriznie, amíg a GmbH-nál előírt legalább 12.500 eurós alapítási összeg felhalmozódik.

Miután a vállalkozás elérte a célösszeget, a felhalmozott nyereség alaptőkévé változtatható, és az UG átalakulhat egy GmbH-vá. Az UG hasonlóan a GmbH-hoz egy vagy több taggal is megalapítható, a felelősség pedig kizárólag a részvénytőkére korlátozódik. Ez az üzleti típus tökéletes választás azok számára, akik nem rendelkeznek 12.500 euró szabad tőkével vagy tervezett vállalkozásukhoz nincs szükségük nagy befektetésre.

Az UG alapításának előnye annak költséghatékonyságában rejlik. Az államilag előírt szabványosított sablonnak köszönhetően, a közjegyzői díj közel 60%-a megspórolható. Az eljárás azonban megegyezik a GmbH alapításával.

A helyes döntés azonban különböző tényezőktől függ. Így javasolt a cégforma választása előtt a témát különböző szemszögökből megvizsgálni. Kezdésnek javasoljuk a GmbH-UG.com ingyenes cégforma konfigurátorát, mely segítséget nyújt a megfelelő választáshoz.

 

Minden vélemény számít:

Hamilton nyeri a kerék ölő Brit Nagydíjat! Pályafutásának 7. hazai győzelme drámaian zárult!

A CES 2021-re teljes digitális átalakuláson megy át!