in

Nagyon ütős lesz az új Tesla Pickup Truck

Néhány kivételtől eltekintve nem nagyon vagyunk hozzászokva, hogy egy kishaszongépjármű szemet gyönyörködtető külsőt kapjon. Az eddigi elvek szerint ugyanis első a funkcionalitás, a teherbírás, a praktikusság, végül valahol a hátsó sorokban kullogva a kinézet. Ezt most elfelejthetjük: a Tesla új elektromos kisteherautója borít mindent.

Elon Musk, az autógyár vezérigazgatója egy interjú keretében elmondta, hogy az új Tesla 49.000 dollárért (hozzávetőleg 14 millió forint) kerül piacra, így versenyképesebb lesz a többi elektromos járműnél. Egyelőre nincs sok információ az űriparban is érdekelt milliárdos új autójáról, noha Musk úgy nyilatkozott, hogy eddig ez az egyik kedvenc Tesla gépjárműve.

Tekintettel arra, hogy nem évszázados történetű autógyárról van szó, lássuk be, hogy azért ez nem egy túlzó kijelentés. Nem is szólva arról, hogy hogy az új Picup Trucknak kell a reklám, így vélhetően a vezérigazgató nem fog saját maga ellen szólni.

De erre nincs is szükség, mert a piacra kerülő elektromos kisteherautó valóban eszméletlenül ütősre sikerült. Még akkor is egyébként, ha a kiszivárogtatott képeken a kocsi raktere nem tűnik orbitálisan nagynak. (Ez persze csak arányaiban történő viszonyítás, mert a Tesla Pickup Truck valós méreteiről még nem látott napvilágot semmiféle információ.)

A Tesla a versenytársak alá akar kínálni

Habár az elektromos kishaszongépjárművek piaca még elég szűk, már most vérre menő harc folyik az ügyfelek meghódításáért és megtartásáért. (Halkan tesszük hozzá, hogy a kínaiak egyelőre nem jelentek meg ezen a piaci szegmensen, ám a harcok csak akkor kezdődnek majd meg igazán. Mert afelől kétségünk ne legyen, hogy meg fogják mutatni magukat az elektromos haszongépjárművek gyártása terén is.)

A Tesla legnagyobb riválisa az elektromos pickupok piacán kétségtelenül a Rivan R1T. A kisteherautó tavalyi bemutatása óta kiváló visszajelzéseket kapott, ám a 69.000 dolláros ár (hozzávetőleg 19,5 millió forint) – tekintettel arra, hogy mégis csak egy haszongépjárműről van szó – kissé borsosnak tűnik.

Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a Tesla Pickup Truck megkapja mindazokat a csúcstechnológiás fejlesztéseket (5,5 millió forinttal olcsóbban), amiket a Tesla sportautók, akkor a Rivan R1T további piaci szereplése finoman fogalmazva is kérdésessé válik.

A Tesla vezérigazgatója szerényen csak annyit közölt, hogy a Pickup Truck funkcionalitását tekintve a klasszikus Ford F150-nel, vezetési érzetet tekintve egy Porsche 911 sportkocsival kívánja felvenni a versenyt.

Mit lehet eddig tudni a Tesla Pickup Truckról?

Ahogy a korábbiakban írtuk, nagy a titkolózás a kocsi körül, ami vélhetően az üzleti stratégia része is. A nyilatkozatokból és közösségi média bejegyzésekből annyit sejteni lehet, hogy a Pickup Truck 6 személyes lesz, és 600-700 kilométer megtételére lesz képes egy töltéssel. Az extrák között szerepel majd a kettős motoros összkerékhajtás, illetve az elektromos áramforrást megkövetelő szerszámok használatához kialakított 240 Voltos csatlakozási lehetőség.

Természetesen ezek az információk – még ha a hivatalos közösségi oldalakon jelentek is meg – nem vehetők készpénznek. Biztossá akkor válik bármi is, amikor az első Tesla Pickup Truck legördül a futószalagról.

Ugyanakkor kár lenne letagadni, hogy a saját áramforrással rendelkező haszongépjármű igencsak innovatív és praktikus fejlesztésnek tűnik. Sok vállalkozás küzd ugyanis azzal a problémával, hogy a munka során képtelenek működtetni az elektromos szerszámokat, ugyanis a villanyhálózat nem került még kiépítésre a munkaterületen.

Források: interestingengineering.com / insideevs.com

Minden vélemény számít:

Mozgásban lévő halraj emlékét őrzi az 50 millió éves fosszília

Ezekre a dolgokra figyelj, ha lakást szeretnél vásárolni Budapesten