in

Mutatjuk a Trónok harca ikonikus helyszíneit a valóságban

HBO

Habár a nézettségi rekordokat döntögető sorozat véget ért, hatása nem múlt el teljesen nyomtalanul. A 8 évadot megélt Trónok harca rajongói új őrületet találtak maguknak, sorra keresik fel a sorozat forgatási helyszíneit. Ezeket szedtük egy csokorba.

Úgy tűnik, hogy a George R. R. Martin nagy sikerű regényfolyamából készült televíziós sorozat fanatikus hívei nem tudják végleg elengedni kedvenc szereplőiket és helyszíneiket. Újabban a szériából megismert hét királyság forgatási helyeit keresik fel: be szeretnék járni Westeros, Sárkánykő és Királyvár zegzugos utcáit, vadregényes tájait.

A sorozat számos ikonikussá vált helyszíne ugyanis a valóságban is léteznek, és nyár lévén kitűnő turisztikai célpontnak bizonyulnak. Melyek ezek a helyek? A vizuálisan létrehozott helyszíneken túl hol játszódik a Trónok harca? Észak-Írország, Marokkó, Horvátország, Spanyolország, Izland. Nézzük, melyik országban mit forgattak, és hova érdemes ellátogatni.

Észak-Írország

A Belfastban található Titanic Studio falai között rengeteg Trónok harca jelenet került leforgatásra, így kézenfekvő volt, hogy a lenyűgöző észak-ír táj sem maradhat ki a sorozatból. Deres sűrű erdői, ahol Ned Stark megtalálta a rémfarkasokat a valóságban a Tollymore Forest Park részét képzik, míg egyes dothraki helyszínek az Antrim Glens-ből származnak.

Moneyglass

HBO

Moneyglass települése adott otthont a 8. évadban látott epikus deresi csata túlnyomó részének. Az apró vidéki várost hatalmas zöld mezők ölelik körül, ami bőven elegendőnek bizonyult a harcba induló katonák elszállásolására.

Ballintoy Harbour

HBO

A Vas-szigetek roppant sziklás partjai csengenek vissza a festői Ballintoy Harbourban, ami a valóságban egy csöpp halász kikötő Larrybane közelében. Ez az a hely, ahová Theon Greyjoy visszatér a Ramsay Boltontól elszenvedett megpróbáltatásait követően, hogy csatlakozzon nővéréhez, Yarához.

Dark Hedges Road

Az összefonódó fák kísérteties boltívje Észak-Írország egyik leggyakrabban fotózott tája. Mondani sem kell, hogy a Trónok harca csak tovább emelte a népszerűségét. Sajnálatos módon elhagyatottan szinte lehetetlen megörökíteni, még éjszaka is tömegek keresik fel a vadregényes utat.

Giant’s Causeway

Egy ókori vulkánkitörés eredményeként Giant’s Causeway felületét hozzávetőleg 40.000 vulkanikus kőzetlap borítja, melyet a partra csapó hullámok tovább csiszoltak. A képeslapra kívánkozó táj rengeteg emlékezetes Trónok harca jelenetnek ad otthont. Így Cushenden barlangjainak, ahol Melisandre, a vörös papnő világra hozta gyilkos árnyék-gyermekét, vagy Varys szülővárosának.

A sorozatban az északi zord tájak kétségtelenül nagy hangsúlyt kapnak, ám elég unalmas lenne, ha a cselekmény kizárólag ezekre a helyszínekre korlátozódna. George R. R. Martinnak és a filmes szakembereknek hála azonban erről szó sincs: szemünk mesebeli mediterrán és trópusi tájakat járhat be. Vegyük sorra, hol találhatók ezek a való világban.

Marokkó

Ha a sorozatban megpillantott déli helyszínek láttán az a benyomásod támad, mintha keleti, arab építészeti stílusok köszönnének vissza, akkor egészen közel jársz az igazsághoz.

Dar L’Oussia és Dar El Haja

Astapor jellegzetes tengerparti terrakotta épületei, roppant bástya-szerű tornyai Marokkó ismerős tájait varázsolják a néző szeme elé. A sivatagos vidék, az ókori Babilont idéző városállamok lélegzetelállító arany szobrokkal díszített templomai elevenednek meg Dar L’Oussia és Dar El Haja településén.

Horvátország

Csodálatos időjárásával, macskaköves utcáival és szemet gyönyörködtető tájaival nem csoda, hogy Horvátország alapvető forgatási helyszínné vált a sorozat egészében. Split és Dubrovnik városa kiemelt szerepet kapott a Trónok harcában, e két város adott helyt ugyanis a Lannisterek központjának.

Dubrovnik

Nekünk, magyaroknak aligha kell bemutatni Dubrovnik meseszép városát. A középkort idéző házai és utcái azonban a filmes szakemberek figyelmét sem kerülte el. A főváros, a hét királyság központja, Királyvár jelenetei játszódnak a festői Dubrovnikban.

A horvát tengerparti város mind a 8 évadban felbukkan, így a stáb gyakorlatilag második otthonaként tekintett a településre.

Split

Szintén a királyvári jelenetekben fedezheti fel a szemfüles néző a turistaparadicsomnak számító Split városát. Dubrovnikhez hasonlóan Split is már-már a lovagregényeket idézi, így kézenfekvő választás volt beemelni a sorozatba.

Sibenik

Az Adria partján elterülő város Braavosként köszön vissza a Trónok harcában. Mint ismert, ez volt az Arcnélküli testvériség és a Vasbank székhelye is. Arya ezen a szigeten vált túlmozgásos kislányból hidegvérű, kíméletlen kardforgatóvá.

Spanyolország

Nem is kérdés, hogy Dorne és Meereen városában, illetve a Dothraki-tengeren játszódó jelenetek kizárólag mediterrán helyszínen kerülhetnek rögzítésre.

Almeria

HBO

A Trónok harca ötödik és hatodik évadának kulcsfontosságú helyszínei játszódnak itt. A Spanyolország délkeleti részén elterülő település nem ismeretlen a filmesek előtt, olyan alkotások kultikus jelenetei kerültek leforgatásra a városban, mint a Tetovált lány, az Exodus: Istenek és királyok, illetve az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag.

Sevilla

HBO

A pompás andalúz főváros igazán méltó módon testesítette meg Dorne gazdagságát, előkelőségét. A dorne-iak közel-keleti vonásai és a mór építészeti stílus jegyeit magán viselő Sevilla tökéletes összhangra találtak a sorozatban.

A mediterrán kalandozások után térjünk egy kicsit vissza északra! Egészen pontosan a falon túlra, az Éjkirály és az északi törzsek birodalmába.

Izland

A fagyos, örök hó birodalmát bemutató jelenetek forgatására keresve sem lehetett volna tökéletesebb helyszínt találni Izlandnál. Ha a gonoszok vezére a valóságban a Földön uralkodna, kétségtelen, hogy központja valahol az amúgy káprázatosan szép szigetországban lenne.

Reykjavík és Grjotagja barlangja

Amennyiben a Vadak és a White Walker élőhalottak filmbeli élőhelyét szeretnék felkeresni a rekkenő nyári hőségben, egészen az izlandi fővárosig, Reykjavíkig szükséges elutaznod. A turisztikai irodák és központok annyira felültek a Trónok harca hullámvasútra, hogy speciális túrákat szerveznek az érdeklődőknek az ikonikus helyszínek megtekintésére.

HBO

A jelentősebb – a sorozatban kietlennek ábrázolt, ám a valóságban varázslatos – helyszínek mellett egy túra keretében meglátogatható a Grjotagja-barlang is, ahol Havas John és a vadleány, Ygritte először találtak egymásra.

A rövid izlandi nyár ideje alatt a szigetország kizöldül, így ha igazán autentikus, a Trónok harcára jellemző környezetben szeretnéd viszontlátni az Éjszakai őrségtől északra húzódó területeket, akkor érdemes jól időzítened az utazásod időpontját. De készülj fel rá, hogy az izlandi téli napok – főként az éjszakák – igazán kegyetlenek és harapósak. Ha végül úgy döntesz, hogy halált megvető bátorsággal felkeresed az Éjkirály birodalmát, sál, sapka és sárkányüveg mindig legyen a kezed ügyében. Sosem lehet tudni, hogy mi rejtőzik a következő hóbucka mögött.

Forrás: www.mirror.co.uk

Minden vélemény számít:

Bolygónk 3 legveszélyesebb óceáni állata

A legújabb kutatások szerint a fehér hús fogyasztása is növelheti a koleszterinszintet