in

A leggyakoribb autó műszerfal visszajelző lámpák jelentése és útmutató

A modern autók már elképzelhetetlenek az elektronika és az érzékelők jelenléte nélkül, amelyek a jármű viselkedését figyelik.

Fontos tudni, hogy mit jelentenek az autó műszerfal visszajelző lámpái, mert elkerülheted az autó meghibásodását vagy az esetleges fölösleges pénzkidobást, ha tisztában vagy melyik visszajelző lámpa mire figyelmeztet.

Az alábbiakban megtudhatod, hogy mit is jelentenek a műszerfalon a különböző sárga és piros műszerfal visszajelző lámpák, miért világítanak, mennyire sürgős a probléma és mit kell tenned, ha a te autódban valamelyik lámpa jelez.

Mit jelentenek az autók műszerfal visszajelző lámpái?

Lehet, hogy eddig nem tűnt fel különösképpen számodra, de a műszerfalon lévő figyelmeztető lámpák a közlekedési lámpák színrendszerét követik:

  1. Zöld: a rendszer megfelelően működik vagy jelenleg használatban van
  2. Sárga: valami nem működik megfelelően – vigyázz különös figyelmet érdemel és ellenőrizd a lehető leghamarabb
  3. Piros: súlyos és potenciálisan veszélyes probléma – azonnali javítást igényel

Tartalomjegyzék (koppints a képre a részletekért)

Kézifék figyelmeztető lámpa
Kézifék lámpa
Motorhiba visszajelző lámpa
Motorhiba lámpa
Légzsák visszajelző lámpa
Légzsák lámpa
Szervokormány visszajelző lámpa
Szervokormány lámpa
A motor hőmérsékletét figyelmeztető lámpa
Hőmérséklet lámpa
Olajszint jelző lámpa
Olajszint lámpa
Az akkumulátor visszajelző lámpa
Akkumulátor lámpa
Blokkolásgátló fékrendszer (ABS) visszajelző lámpa
ABS lámpa

Vegyük sorba, melyek a leggyakoribb visszajelző lámpák az autóknál, mi a jelentésük és melyek azok, amelyekre oda kell figyelned, ha jeleznek:

Kézifék figyelmeztető lámpa

A fékrendszer figyelmeztető lámpája arra hívja fel a figyelmet, hogy a kézifék be van húzva. Ha a kézifék műszerfal visszajelző lámpa azt követően is világít, hogy kiengedted a kéziféket, az azt jelezheti, hogy a fékfolyadék szintje alacsony. Ha nem tudod, hogyan kell ellenőrizni a fékfolyadék szintjét, azonnal vidd szakemberhez, mert veszélyes lehet a jármű vezetése. 

Ha az ABS műszerfal visszajelző lámpa szintén jelez, ez azt jelzi, hogy a fékrendszer hibásan működik. Ebben az esetben az elektronikus fékerő eloszlás (EBD) figyelmeztető lámpa is világíthat.

Vezethetem az autót, ha a fék figyelmeztető lámpája világít?

Nem kellene megkockáztatnod. A fékek az autó egyik legfontosabb biztonsági funkciója, ezért fontos azonnal cselekedni, amikor ezt a piros műszerfal visszajelző lámpát látod. Ha menet közben jelez a lámpa, akkor vezess alacsony sebességen és kerüld el a hirtelen fékezést, majd állj meg az első biztonságos helyen, amit találsz. 

Motorhiba visszajelző lámpa

A motorhiba visszajelző lámpa, más néven motorvezérlő egység (ECU) figyelmeztető lámpa azt jelzi számodra, hogy a motor nem működik megfelelően, például áramellátási gondok vagy úgynevezett “dadogás” lép fel menet közben a gázpedál lenyomásakor.

Ez a lámpa egyik azon műszerfal visszajelző lámpák közül, amelyek számos hibát jelezhetnek, kezdve a kisebb problémáktól, például egy törött elektromos érzékelő, a sokkal nagyobb mechanikai hibáig, például a katalizátor meghibásodását is.

Mennyi ideig vezethetem az autót, ha a motorhiba lámpa világít?

Ha a motorhiba visszajelző lámpád jelez, ellenőriztesd azt a lehető leghamarabb egy szakemberrel, mivel ha folytatod a vezetést a motor további, helyrehozhatatlan károsodását is okozhatja.

Légzsák visszajelző lámpa

A kiegészítő biztonsági rendszer (SRS) figyelmeztető lámpaként is ismert kijelző pirosan amikor a légzsák biztonsági rendszernek legalább egy eleme vagy maga az egyik légzsák nem működik megfelelően. A leggyakoribb eset, hogy az ülés alatt található csatlakozók korrodálnak idővel és nem biztosítják a rendszernek a megfelelő működését. Érdemes ezeket ellenőrizni, mielőtt szakemberhez fordulsz.

Vezethetek-e, ha a légzsák figyelmeztető lámpa jelez?

Ha a légzsák rendszer nem működik megfelelően egy autóban, előfordulhat, hogy baleset esetén nem fog kioldani, de bizonyos esetekben váratlanul kioldódhat és balesetet is okozhat. Habár nem minden esetben életveszélyes, ha jelez a légzsák lámpa, de a légzsákok hihetetlenül fontos biztonsági szerepet játszanak az autó vezetése közben, tehát ne hanyagold el.

Szervokormány visszajelző lámpa

A szervokormány visszajelző lámpa, más néven EPS vagy EPAS figyelmeztető lámpa. Természetesen a szakember felkeresése ebben az esetben is életbevágóan fontos, de előtte érdemes félreállnod az autóval, leállítani a motort és újraindítani a rendszert 30 másodperc elteltével. Ha ez nem segít és nem tűnik el a szervokormány visszajelző lámpa jelzése a lehető leghamarabb ellenőriztesd azt.

Vezethetek-e, ha a szervokormány lámpám világít?

Ha a szervokormány meghibásodik azonnal észreveszed, ugyanis ebben az esetben az autót lényegesen nehezebb manőverezni, ezért is érdemes különös figyelmet fordítanod erre a jelzésre, mert akár balesetveszélyes is lehet egy olyan autót vezetni, amelynek jelez a szervokormány visszajelző lámpája.

A motor hőmérsékletét figyelmeztető lámpa

A hűtőfolyadék hőmérsékletének figyelmeztető lámpájaként is ismert a köznyelvben. Ez a lámpa akkor jelez, ha a motor túlmelegedett. Ez azt jelentheti, hogy a hűtőfolyadék szintje alacsony, valószínűleg a rendszer szivárgása miatt, vagy egy nagyobb probléma jele is lehet, például a hengerfej tömítés meghibásodása.

Vezethetem az autót, ha a motor túlmelegedés visszajelző lámpája jelez?

Ha a motor hőmérsékletét figyelmeztető lámpa jelez, azonnal le kell állítanod az autót, mivel elegendő hűtőfolyadék nélkül a motor annyira felforrósodhat, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz. Határozottan azt javasoljuk, állítsd le és várd meg, amíg a motor lehűl, mielőtt ellenőriznéd a hűtőfolyadék-tartályt és ha szükséges töltsd fel vízzel. 

Nézd meg, ha vannak-e látható hűtőfolyadék szivárgások. Ha nem látsz egyet sem és ha a feltöltés után a lámpa kialszik, akkor és csakis akkor folytasd az utadat. Ha a motor hőmérsékletét lámpa a feltöltés után ismét jelez, fordulj szerelőhöz.

Olajszint jelző lámpa

Más néven alacsony motorolaj vagy alacsony olajnyomást jelző lámpa. A motorolaj visszajelző lámpa általában akkor világít, ha az olaj hőmérséklete túl magasra emelkedik, vagy az olajszint esetleg az olajnyomás túl alacsony. Ha az olaj nem keni hatékonyan a motor alkatrészeit, ez drága vagy akár helyrehozhatatlan motorkárosodást is okozhat, ezért fontos a gyors reakció.

Ha alacsony a motorolajszint vezethetem-e az autót?

Amikor ez a lámpa jelez, a lehető leghamarabb állítsd le a motort. Keress az autó alatt bármilyen nyilvánvaló olajszivárgás foltot, majd ellenőrizd az olajszintet is és szükség esetén töltsd fel. Ha az olajszinttel semmi gond, akkor nagy valószínűséggel az olajpumpa lehet hibás. Ebben az esetben a további vezetés károsíthatja a motort. 

Az akkumulátor visszajelző lámpa

Más néven az akkumulátortöltő rendszer lámpája. Ha ez a jelzőfény vezetés közben jelez, akkor az azt jelzi, hogy az akkumulátor nem töltődik megfelelően. Ennek oka lehet az autó elektromos rendszerével kapcsolatos probléma, a hibás generátor,  a hibás akkumulátor, a rossz elektromos csatlakozás vagy egy sérült kábel.

Vezethetek-e, ha az akkumulátor töltő rendszer lámpája  jelez?

Az autód elméletileg normál körülmények között fog működni, amíg az akkumulátor le nem merül, de amint az lemerül, az autódban semmi sem fog működik, tehát gyorsan menj szerelőhöz, mielőtt elfogyna az áram! 

 EZT IS OLVASD EL: Lemerült az aksi? Így töltsd fel hatékonyan a kocsid akkumulátorát!

Blokkolásgátló fékrendszer (ABS) visszajelző lámpa

Az ABS fontos biztonsági funkció, amelyet akkor veszünk igénybe, ha hirtelen meg kell állni, vagy a nehéz vezetési körülmények között, például a jeges utakon. A meghibásodást jelző lámpát komolyan kell venni, mert a blokkolásgátló fékrendszer mára fontos szerepet tölthet be a vezetés során.

Vezethetek, ha az ABS lámpám világít?

Ha az ABS lámpa önmagában világít, akkor továbbra is a normál, nem elősegített fékezésnek kell lennie  az autódon, így valamelyest biztonságos folytatni az utazást, de ebben az esetben különösen tartsd be a követési távolságot és a lehető leghamarabb ellenőriztesd egy szakemberrel a komolyabb problémák végett.

Forrás: rac.co.uk

Minden vélemény számít:

Hogyan javítsd ki a sérült gipszkarton felületeket és lyukakat házilag?

Total Recall – Az emlékmás: 30 éves a 90-es évek egyik legjobb filmje!