in

Munkaszüneti napok, hosszúhétvégék 2020-ban – Ingyen letölthető naptár 2020

Már az elején fontos megjegyezni, hogy a munkaszüneti napokra vonatkozó információk csupán akkor válnak hivatalossá, amikor mindezt rendelettel teszik azzá.

2020-ban a következő munkaszüneti napokra vonatkozó útmutatásokkal szolgálhatunk:

  • potenciálisan hat hosszú hétvégére lehet számítani
  • az előző évek szokásaihoz igazodva a csütörtökre, valamint a keddre eső munkaszüneti napokat egy korábbi szombati munkanapon kell pótolni
  • előreláthatóan négyszer lesz részünk egy három napból álló hétvégén időt szánni a pihenésre
  • két lehetséges alkalommal örülhetünk egy négy napot felölelő hosszú hétvégének
  • két alkalommal foszt meg bennünket a 2020-as esztendő attól, hogy a szabadnapot valóban munkaszüneti napként ünnepelhessük meg, mivel ez esetekben hétvégére esik a pihenőnap, így semmiféle többletértéket nem ad hozzá az adott naphoz.

2020. január 1. – Az Új Év első napja

A 2020 évi munkaszüneti napok január 1-jével startolnak, amely 2020-ban sajnos éppen a hét közepére, szerdára esik. Jobban örülnénk, ha mindez egy hosszú hétvégét karolna fel, azonban az ajándék lónak ne nézd a fogát alapon ennek a szabadnapnak is örülhetünk, még akkor is, ha valóban csak egyetlen napot jelöl.

Rövidsége ellenére e nap igencsak bővelkedik szokásokban és hiedelmekben. Eleink úgy viszonyultak az új év első napjához, mint valamiféle év-előrevetítő naphoz. Ezért igyekeztek pihenni, de nem korán lefeküdni, frissek, üdék maradni, tiszta lakást teremteni, és pénzváró ételeket (lencse, bab) készíteni.

2020. március 15. – Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc napja

A forradalom és a szabadság, nemes szabadságharcosaink, valamint függetlenségünk nemzeti ünnepére már az 1860-as évtől megemlékezünk. A Nemzeti dal, a magyar sajtó és a Kristófok napja, 2020-ban sajnos vasárnapra esik, ezért egyetlen extra pihenőnapot sem nyerünk általa, lévén hogy a vasárnap eleve szabadnapnak minősül.

Az 1848 hőseinek emléket állító nemzeti nap egybefonódhat a családi programokkal, amelynek keretében részt vehetünk a díszünnepségi előadásokon, rendezvényeken, felvonulásokon, múzeum- és várlátogatásokon egyaránt.

2020. április 10. – Nagypéntek ünnepe a keresztény világban

2020-ban is nagypéntek kezdetét jelenti egy hosszú hétvégét felölelő pihenésnek, amelyet ki-ki a maga belátása szerint használ feltöltődésére. A keresztény szellemiségben élők számára a nagypéntek a gyász és szomorúság napja, ezért az év közbeni ünnepek sorában külön helyet kapott magának ez a nap, ugyanakkor egybefonódik az ezt követő húsvéti ünnepkörrel.

E napon arra is emlékezhetünk, hogy mi is a vállunkra vesszük feladataink, munkánk keresztjét, és viseljük annak terhét, ameddig lehetséges.

2020. április 13. – Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe

A kereszténység legfontosabb ünnepe a húsvét, a feltámadásra való megemlékezésé. A magyar néphagyomány is igen gazdag húsvéti szokásokban, amelyben szerepet kap a barkaszentelés, a kalácssütés, a tojásfestés és a locsolkodás is.

A húsvét 2020-ban egy hosszú hétvégével örvendeztet meg. Ennek keretében tartalmas napokat tölthetünk családunk, barátaink körében és akár a hagyományos húsvéti szokásokat elevenítjük fel szeretteink körében, akár a magunk módján töltjük e napokat, mindenképpen örömmel tölthet el bennünket e négy napot felölelő kikapcsolódási lehetőség.

2020. május 1. –  Május elseje a munka ünnepe

A hosszúhétvégék 2020-ban nagy örömünkre május elsejét is felkarolják, hiszen ebben az évben a munka ünnepe jobb napot nem is választhatott volna magának mint a pénteket. Ennek köszönhetően egy három napos hosszú hétvégével ajándékozhatjuk meg magunkat. Május lévén, akár már ligetekbe, parkokba, erdőkbe is elmehetünk egy kellemes piknikezéssel egybekötött sétára, vagy otthonunk kertjének csendjében ünnepelhetjük meg a nemzetközi munka ünnepét, ám ezúttal nem munkával, hanem pihenéssel.

Ha mindez nem lenne elég jó hírből, akkor a munkaszüneti napok ledolgozása sem kerül ez esetben szóba, hiszen nem kell feláldozni ezért a napért cserébe – mely péntekre esik – egy szombatunkat.

2020. június 1. – Pünkösd

Pünkösd a kereszténység számára a szentlélek kiáradásának ünnepét jelenti, amely a húsvétot követő hetedik vasárnap ünnepeként van számon tartva.

Mindazok számára, akiknek a hétköznapi munka fáradalmaitól való megpihenés kimagasló szerepet tölt be, most összecsaphatják a kezüket, hiszen a pünkösd 2020 évében egy hétfői napra esik, amely a pénteki munkaszüneti napokhoz hasonlóan ugyancsak hosszú hétvégét jelent. Ezáltal a munkahét összezsugorodik, hiszen mindössze négy napot szükséges kenyérkereső munkával töltenünk.

2020. augusztus 20. – Az államalapítás Ünnepe

Augusztus 20-át 1771-ben Mária Terézia országos ünneppé nyilvánított, majd 220 évvel később: 1991-ben magyar állami ünneppé emelte az országgyűlés. 2020-ban csütörtökre esik, így négy napos „kimenőt” kapunk a hétköznapokból.

A munkaszüneti napok 2020-ban, úgy fest bőkezűen bánnak velünk, nem garasoskodnak a hosszú hétvégékkel sem. Mindehhez elegendő csupán felidéznünk április, május és június többnapos pihenőit, és most itt van a 2020-as év államalapítási ünnepének csütörtökre, amikor négy napos kikapcsolódásra számíthatunk.

2020. október 23. – Az 1956-os Forradalom Ünnepe

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ünnepére 2020-ban is megemlékezünk, amely ez évben egy pénteki napra esik. Ennek köszönhetően háromnapos kitartás- és erőtank feltöltésre kerülhet sor. Ez a hosszú hétvége azonban – az előzőekhez képest – sokat várat magára, ezért érdemes pihenésre, relaxálásra fordítani ezt a néhány napot, melyért alaposan megdolgoztunk, mivel augusztus 20-a óta nem részesültünk a hosszú hétvége pihentető „kegyeiben”.

2020. november 1. – Mindenszentek napja

A Mindenszentek napja 2020-ban igencsak mostohán bánik velünk – legalábbis, ami a munkaszüneti napokat illeti –, hiszen ennél „pechesebb” napra nem is eshetett volna: vasárnapra. Ráadásul ez esetben kétszeresen is „borússá” válik ez a nap: hiszen egyrészt vasárnap egy vidám, családdal töltött meghitt nap, és most itt egy bánatos „ünnepnap”, amely leginkább a pénteki naphoz „passzolna”; másrészt viszont nem nyerünk semmit a munkaszüneti napból… mintha nem is lenne.

A nesze semmi, fogd meg jól érzését kölcsönzi nekünk e „szabadnap”, amikor a naptár szerint munkaszüneti nap van, ám ezt mégsem érzékeljük, mert az egybemosódott a vasárnappal.

2020. december 24-25-26. – Szenteste és Karácsony

Hogy mit hozhat nekünk a kis Jézus 2020 karácsonyára? Talán reménykedhetünk abban, hogy elhozza a december 24-ét is munkaszüneti napként… ám mivel ez a nap csütörtökre esik, ezért e potenciális szabadnak minősített nap felkerülhet a szombati munkanapok listájára (vagyis a december 24-e, Szenteste, szabadnappá tétele érdekében szükséges ledolgoznunk egy korábbi szombatot, hogy így a csütörtökre eső karácsony előtti nap munkaszünetté minősülhessen).

Az előző évek „szerencsés” napokon érkező karácsonyi ünnepköréhez viszonyítva: 2020 nem tűnik túl „irgalmasnak” munkaszüneti nap ügyében, hiszen 26-a, vagyis karácsony másodnapja, szombatra esik.

Tulajdonképpen a hét napjai közül csupán a szerda „vágja ketté” a hosszabb lélegzetvételű feltöltődésre szánt napok reményét, hiszen ha péntekre vagy hétfőre esik a munkaszüneti nap, akkor két bónusz nappal bővül a hétvégénk; ha meg csütörtökre vagy keddre, akkor a hétfő és a péntek, mint „átlépett napok” (amelyeket azonban korábban ledolgozással pótolni szükséges) ugyancsak hosszú hétvégével kecsegtetnek bennünket.

Töltsd le a 2020-as munkaszüneti napok naptárát pdf formátumban itt!

2021 Naptár és munkaszüneti napok 2021

Minden vélemény számít:

A NASA működésének 5 leggrandiózusabb eredménye

Meghekkelte volt WordPress bővítmény fejlesztő cégét a kirúgott alkalmazott!