Mit közvetít rólunk aláírásunk?

Kézírásunk és aláírásunk olyan, mint az ujjlenyomatunk: egyedi, páratlan. Kifejezi személyiségünk valamennyi jellemzőjét, üzenetet közvetít a külvilág számára, többet elárul rólunk, mint gondolnánk.

Mit mondanak a szakértők?

A grafológusok szerint az aláírás kiemelt jelentőségű az íráselemzés és személyiség szempontjából, hiszen nem csak azt árulja el, hogy milyenek vagyunk, hanem leginkább azt, hogy milyennek akarunk tűnni a külvilág számára, hol helyezzük el magunkat benne és mit üzenünk számára. Fontos, hogy a különböző grafológiai jeleket külön-külön is észrevegyük, azonban együttesen elemezzük. Továbbá az is fontos, hogy bár az aláírás önmagában is sok mindent elárul, igazi jelentősége azonban a kontextusból derül ki: meg kell nézni, hogy összevetve kézírásunkkal milyen eltéréseket találunk, hiszen ezek az igazán sokatmondóak.

Ha például az aláírás nagyon eltér az általánosan használt kézírásunktól, akkor az arra utalhat, hogy más színben szeretnénk feltűntetni magunkat a külvilág szemében, mint amilyenek valójában vagyunk. Ha az aláírás olvashatatlan, akkor azt közvetítjük – többnyire nem tudatosan –, hogy nem érdekel mások véleménye, ha pedig olvasható, akkor becsületesek és nyitottak vagyunk.

Sokat elárul az is, hogy vezetéknevünket és keresztnevünket egyaránt beleírjuk-e, használunk-e titulusokat vagy egyéb jeleket. A családnév értelemszerűen a hivatalos énünk, míg a keresztnév a magánéletünk szimbóluma. Amelyiket fontosabbnak tartjuk, azt nyomatékosítjuk.

A grafológusok olyasmiket vizsgálnak még továbbá, hogy milyen erősen nyomódik a toll a papírhoz írás közben, merre dőlnek a betűk, mekkorák azok, hol helyezkednek el az ékezetek, távolságok, át- és aláhúzások. Ezek mind-mind valamilyen jelentőséggel bírnak és üzennek valamit.

Mi a helyzet akkor, ha nincs is aláírásunk?

Valójában mindenkinek van aláírása. Miután az iskolában megtanulunk írni, gyerekként izgalmas kitalálni magunknak egy különleges, egyedi aláírást. Természetesen az évek során ez személyiségünkkel párhuzamosan változhat és változik is. Tehát aki le tudja írni a nevét, annak van aláírása. Hiszen nem csak a kreált aláírás számít annak, hanem ha saját kezünkkel leírjuk a nevünket egy szerződés végére, az is aláírás. Minél egyszerűbb, kiolvashatóbb és kézírásunkhoz hasonló tehát az aláírásunk, annál nyitottabbak, őszintébbek és becsületesebbek vagyunk. Ha tehát nem rendelkezünk egy extravagáns, barokkos jellegű aláírásképpel, az nem jelenti azt, hogy nincs személyiségünk, unalmasak vagy jellegtelenek lennénk, sőt! Így vagy úgy, de aláírásunk személyiségünk őszinte kezünk általi kivetülése.

Minden vélemény számít:

You might like

Vélemény, hozzászólás?