in

Mind a 130 darab Lotus Evija elkelt már elővételben!

Az új Lotus Evija elektromos autóról azt állítja a cég, hogy a világ legerősebb sorozatgyártású elektromos autója lesz. Az Evija idén nyáron fog forgalomba kerülni és a 2020-as gyártási ciklusra tervezett 130 darab már el is fogyott elővételben.

A 130 darab Evija-t az Angliai Norfolk megyében található Hethelben, a Lotus gyár székhelyén állítják össze. 

Az Autocar magazinnak készült interjúban a Lotus elárulta, hogy készen állnak az elektromos hiperautók szegmensében az előrelépésre. 

Az autó aerodinamikai tesztelése szintén jó előrehaladás alatt áll a Lotus Hethel tesztpályáján, amely az Evija gyártóüzem mellett található. Ezt az alábbi videó mutatja be:

Gavan Kershaw, a Lotus igazgatója elmondta: „A prototípus sebesség tesztelése mérföldkövet jelent az Evija számára, és rendkívül izgalmas minden érintett számára. Célunk annak biztosítása, hogy minden értelemben valódi Lotus legyen az Evija. Kivételes teljesítményű, amely új szabványokat fog meghatározni a hiperkocsi-ágazatban. “

Míg a legtöbb tesztelést Hethelben fogják végezni, a Lotus állítása szerint más igényes európai tesztpályákat is használ majd. “Az elkövetkező hónapokban több prototípus több ezer mérföldre és több száz órányi vezetési eredményt fog lefedni, közutakon is” – közölte a gyártó egy közleményében.

A Lotus Evija a világ legerősebb sorozatgyártású elektromos autója

Az Evija-tól 1973 lóerős teljesítmény várható, amely több, mint a jelenleg gyártásban lévő 1888 lóerős Battista, valamint a 1479 lóerős benzinmotoros Bugatti Chiron.

A 130 darab Lotus Evija mindegyike 2,04 millió font lesz. Az elektromos autó specifikációi közé tartozik:

  • a négykerék-meghajtás
  • a három másodpercnél rövidebb idő alatti gyorsulás 0-ról 100 km/órára
  • a maximális sebessége 320 km/óra-nél is nagyobb lesz

Az Evija, melynek típusneve a Type 130 alacsony és széles karosszériája 4,59 m hosszú, 2,0 m széles és 1,12 m magas. A Lotus szerint „ez egy kortárs új Lotus tervezési nyelv kezdete”.

A Lotus azt is elárulta, hogy az Evija 70kWh-os akkumulátorral rendelkezik majd, amelyet akár 350 kW-ig is képes lesz feltölteni tulajdonosa. Ez lehetővé teszi, hogy egy 18 perces töltést követően körülbelül 400 kilométer megtételére.

Minden vélemény számít:

Greyhound: itt a második világháborús Tom Hanks film előzetese

A Trónok harca Joffreyja, Jack Gleeson hat év után visszatér a képernyőre