in

Milyen színeket használjunk az otthonunkban

Kevés olyan dologgal találkozhatunk, amely úgy rányomhatja a bélyegét a mindennapjainkra, mint a falak színei az otthonunkban. Az mellett, hogy a hangulatunkat is meghatározza, azt is érdemes tudni róla, hogy minden szín hordoz magában valamilyen energiát, melynek érdemes időben utána járni.  

A különböző színekkel nagyon szépen lehet játszani, és ha még jól is választjuk meg őket, akkor nagyon sok hibát, illetve hátrányt kompenzálhatunk általa. A színek megválasztásáról és azok erejéről nagyon sok tudományos felmérést találhatunk a világhálón.

Alapozhatunk ezekre a kutatásokra, vagy éppen az alapján is eljárhatunk, hogy milyen szobát szeretnénk elérni, mint pl. nyugodt, mozgalmas, energikust, vagy éppen kellemes légkörrel rendelkezőt. A színskálán található olyan színeket, amelyek közérzet javító hatással bírnak, illetve olyanok is megtalálhatóak, amelyek sokkal inkább lehangolóan hathatnak az emberi szervezetre. Továbbá arra is érdemes oda figyelni, hogy a világos színek nyújtják a teret, míg a sötétebbek sokkal inkább szűkítik.

A legtöbb embernek megvannak a kedvenc színei, ám mielőtt az egész házat kifestenénk pirosra mert nekünk az a kedvenc színünk, az előtt mindig vegyük figyelembe a teret, a bútorokat, illetve a nyílászárókat. Ezen felül arra is érdemes oda figyelni, amely egy aranyszabálynak is nevezhető, hogy legfeljebb mindig csak kettő hangsúlyos színt alkalmazzunk egy légtérben.

Ezeket a hangsúlyos színeket pedig tovább fokozhatjuk még 2-3 kevésbé olyan erős színekkel. Viszont most nézzük mit kell tudni a színekről. Alapvetően négy színt különböztetünk meg, amely a sárga, piros, zöld és kék. Ezek a tiszta színek, melyekből keveréssel tudunk kapni másodlagos színeket, mint pl. a bordó, narancssárga, türkiz és a levélzöld.

Minden vélemény számít:

NoFollow linkek: kockázatosak vagy irrelevánsak?

Prodigy: Túl korán hunyt ki Keith Flint tüze