in

Milyen gyümölcsöket adhatsz a kutyádnak nyugodt szívvel?

Tudtad, hogy a kutyád normál étrendjéhez hozzáadott friss gyümölcsök (állatorvos utasításait betartva mindehhez) megfelelő mennyiségű vitaminhoz, ásványi anyagokhoz és antioxidánsokhoz juttatják kedvencedet, nem beszélve az extra hidratációról.

Viszont azt már az elején elengedhetetlen tudnod, hogy nem minden típusú gyümölcs van jó hatással a kutyád szervezetére. Ennek érdekében most igyekezünk listázni azokat a gyümölcsöket, amelyeket méltán nevezhetünk „kutyabarátnak”.

Azonban kutya válogatja… vagyis minden gyümölcs odaadása esetében szükséges megfigyelned hogyan reagál ezekre, mert habár a biztonságos kutyáknak adható kategóriába tartozó gyümölcsökről van szó, mégis amennyiben gyomorgörcsöket, hascsikarást vagy egyéb kellemetlen hatásokat észlelsz, inkább iktasd ki a probléma-okozó termést a listáról.

Alma

Meglehet a kutyád esetére vonatkoztatott minden nap egy alma az állatorvost távol tartja mondás nem minden esetben helytálló. Mindenesetre győződj meg arról, hogy négylábú barátod számára vékonyra szeletelt almát adj, és tartsd távol tőle az alma magját (lévén, hogy kis mennyiségű cianidot tartalmaz, és emellett fennáll a fulladás kockázata is).

A kutyádnak adott alma pozitív hatásai:

 • segít tisztán tartani a fogakat és a leheletet
 • az alma gazdag rostokban és A-, valamint C- vitaminokban
 • sőt mi több a kutatások azt is kimutatták, hogy az almahéjban lévő fitokémiai anyagok rákmegelőző hatással bírnak (vagy megakadályozzák a rákos sejtek növekedését).

Banán

A kutyáknak adott banán számos előnnyel jár, hiszen amellett, hogy egészséges, optimális nasinak is bizonyul a hosszúra nyúlt séták alkalmával.

A banán hatásai:

 • jó hatással van a kutya emésztésére
 • kíméli a szívet és az izmokat
 • magas a kálium-, rost- és C-vitamin-tartalma.

Szeder

Hű pajtásod számára adott szeder biztonságosabb, ha félbe vágod a gyümölcsöket. Mindenképpen érdemes figyelned arra, hogy az édesebb szedreket részesítsd előnyben a fanyarabb, kesernyésebb szedrek helyett, mivel ezt a kutyád is nagyobb valószínűséggel elfogadja majd tőled.

A szeder hatásai:

 • a szeder antibateriális tulajdonságának köszönhetően hozzájárul a kutya szájhigiéniájához
 • gazdag C-, K-vitaminban, valamint mangánban és rostban egyaránt.

Áfonya

A kutyák nagytöbbsége kedveli az áfonyát, ami nagy valószínűséggel az áfonya kutyaszájhoz tökéletesen igazodó méretének tudható be. Amennyiben a kutyád szája mégis olyan picike, hogy nem bír egyben lenyelni egy áfonyát, akkor biztonságosabb, ha félbe vágod a bogyókat mielőtt odaadnád.

Az áfonya-fogyasztás kutyádra gyakorolt előnyei:

 • az alacsony cukortartalmú gyümölcsnek minősülő áfonyát a cukorbetegek is biztonsággal fogyaszthatják
 • C- és K-vitaminban egyaránt gazdag gyümölcs
 • emellett tartalmaz kalciumot, magnéziumot, cinket, vasat és antioxidánsokat is.

Görögdinnye

A nyári hőségben elfogyasztott édes és lédús görögdinnye-szelet, igazi felfrissülést biztosít a kutyák számára. Mielőtt odaadnád a mézédes nedűt tartalmazó finom gyümölcsöt szőrös pajtásodnak, gondoskodj arról, hogy a héjtól és a magoktól egyaránt tisztítsd meg, ugyanis ez utóbbiakat az ebeknek igen nehéz megemészteniük.

A görögdinnye-fogyasztás előnyei:

 • a görögdinnye magas likopin- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően megelőzi a sejtkárosodást
 • a benne lévő magas A-, B-6 és C-vitamin-, valamint a tiamin-tartalom elősegíti a szervezetben lévő zsír, szénhidrát és fehérje energiává alakulását
 • magas víztartalma kiváló hidratáltságok biztosít.

Minden vélemény számít:

Káprázatos lesz a világ legnépszerűbb sportkupéja. Jövőre érkezik a Mustang Shelby GT500

Miért látjuk folyton ugyanazt az oldalát a holdnak és valójában mit is rejt a Hold sötét oldala?