in

Miért őszül meg a hajad és mitől függ, hogy mikor kezd el őszülni?

Előbb-utóbb a legtöbb férfi megőszül, ha ez a téma már téged is foglalkoztat, akkor érdekesnek fogod találni Laurance Meyer magyarázatát.

Az University of Utah dermatológusa pont ebben a kérdéskörben írt egy rövidebb cikket, melyben az őszülés okait járja körül.

Ezt is a pigmentek okozzák

A bőrben és a hajban is pigmentek találhatók, melynek két típusa létezik, a sötétbarna-fekete eumelanin, illetve a vöröses-sárgás feomelanin.

Mindkét anyagot a hajhagymákban és a bőr felső rétegében található melanocita sejtek termelik, majd átadják a keratinocita sejteknek.

Ezek fehérjét állítanak elő, és egy idő után elhalnak. A haláluk előtt elkezdik megtartani a pigmenteket, és ez adja meg a bőröd és a hajad színét.

Hogy a bőröd és a hajad milyen árnyalatot vegyen fel, azt nagyjából hasonló folyamat szabályozza, de alapvetően genetikai okai vannak.

Nemrégiben fedezték fel például az MC1R gént, mely a vörös hajszínt okozza. De a génekbe van belekódolva a hajszálak hosszúsága, sőt, az állatoknál az is előfordulhat, hogy a genetikai programozás miatt a szőrszálak töve más színt kap, mint a végek.

Visszatérve az emberekre, amikor a hajad elkezd őszülni, akkor csupán kevesebb pigment termelődik a fentebb említett sejtekben.

A teljesen fehérré vált hajkoronában pedig egyáltalán nincs a festékanyagból. Ha már elkezdtél őszülni, akkor a hajad festésén kívül semmit sem tehetsz, a folyamat már a születésedkor beleíródott a genetikai kódodba.

Egyes embereknél már a 20-as évek során megjelennek az ősz hajszálak, az európaiak többségénél pedig érvényes a három ötvenes szabály. Eszerint az emberek felénél a hajszálak fele megőszül, mire elérik az ötven éves kort.

Forrás: scientificamerican.com

Minden vélemény számít:

20 éve lakták be az emberek először a Nemzetközi Űrállomást!

Solo Egy Star Wars-történet szereplők, karakterek, filmelőzetes és útmutató

Solo: Egy Star Wars-történet szereplők, karakterek, filmelőzetes és útmutató