in

Miért fontos az önbizalom a karriered kapcsán? 6 tipp az önbizalomhiány leküzdésére!

Vitathatatlan tény, hogy az önbizalom a munkahelyen olyan, mintha valakinek a kezébe adták volna a karrierlétra néhány lépcsőfokát, mintegy megelőlegezve ezzel a nagyesélyes munkahelyi prosperálást. Azonban, nagyon sok ember igencsak tévesen definiálja az önbizalmat.

A „nyakatekert”, önmagából ignoráns módon kiforgatott fogalom ellenszenves képet festhet „gazdájáról”. Az önbizalommal rendelkező ember a maga környezetében követendő példa, akinek magatartása, megnyilvánulása rendkívül impresszív.

Úgy vélem nyugodt szívvel elmondható, hogy mi NEM helyes önbizalom a munkahelyen:

  • nem felfuvalkodottság (kérkedés az egyéni adottságokkal, képzettségekkel, a csapattársakat lekezelő attitűd)
  • nem önfényezés, nem keménynyakúság
  • nem hencegés az eddig elért eredményekkel
  • nem tiszteletlenség, másokon átgázoló túlfűtött akarnokság és önteltség.

Akkor mit is nevezhetünk munkahelyi önbizalomnak?

Az értelmező szótárunk szerint az önbizalom: valakinek az a tulajdonsága, hogy bízik saját erejében, képességeiben, céljának elérhetőségében.

A fenti meghatározás fényében három „sarokkő”- kifejezés hámozható ki, ami jól szemlélteti a fogalom fő jellemvonásait, amelyek a következők:

  1. bizalom (saját erőben)
  2. ismerni az egyéni adottságokat, képességeket, készségeket
  3. célokat kell tudni kitűzni az előbbiek ismeretében.

A bizalomhoz tehát elengedhetetlen az önfeltérképezés, saját magunk mélyreható tanulmányozása (ha úgy tetszik pro-kontra érvekkel, és a lehető legőszintébben, hiszen kit akarnánk a dolgok kiszínezésével becsapni?)

Ha már tudatában vagy saját adottságaiddal és képességeiddel, akkor el is készítetted a „hálódat”, vagy „lasszódat”, amellyel „befoghatod”a jövőbeli céljaidat, és kitartással, türelemmel „húzod magad” feléjük.

Az önbizalom növeli a munkahelyi produktivitást

Az önbizalom a munkahelyen nem jelenti azt, hogy a saját céljaid malmára hajtott vízben lubickolva minden feléd irányuló kevésbé tetszetős kritikát ellökhetsz magadtól. A magát jól ismerő, magabiztos ember tisztában van saját kvalitásaival, ám azt is elfogadja, hogy az élet egy hosszúra nyújtott tanulás, ezért egyáltalán nincs kizárva, hogy éppen egy feléje röppentett kritika nyit meg egy újabb kaput egy újabb, eddig ismeretlen egyéni hajlam megismeréséhez.

Az erősségeket kamatoztatva, a gyengeségeket „felturbózva” a karrierút egyre örömtelibb, izgalmas tereppé válhat. Mindezek mellett az önfeltérképezési folyamat során szerzett tapasztalatok erős bázisokként lefektethetőek és megtartanak még akkor is, ha valamiféle kudarhurrikán söpör végig az irodán.

Az önbizalom hatékony „szónokká” tesz a munkahelyen

A munkahelyi önbizalom birtokában nem leszel kiváló ötleteit visszatartó, „néma” munkatárs, hanem olyan valaki, aki ötleteit, gondolatait bátran meri vállalni, azokat tömören és ékesszólóan feltárni kollégáid előtt.

A kollégák tiszteletének elnyerése

Sokan egyetértenek azzal a nézettel, mely szerint a tiszteletet nem lehet megparancsolni, sem elvárni, hanem elnyerni, kivívni lehet csupán. Amennyiben munkádban következetes vagy, tiszteled a feletteseid és a munkatársaid, a magad tudása mellett másokét is hajlamos vagy elismerni és méltányolni a munkahely hamarosan egy kölcsönös tisztelettől sugárzó atmoszférát ölt magára, ahol öröm együtt alkotni.

Az érem másik oldala: önbizalomhiány

Az önbizalomhiány a munkahelyen és az élet minden területén egy megsemmisítő, önsanyargató, romboló; az önmagát másokhoz képest igazságtalanul és értelmetlenül lealacsonyító destruktív magatartásforma.

Kérlek téged, tedd fel magadnak a kérdést: ha te nem hiszel saját magadban, akkor hogyan várhatod el ugyanezt a bizalmat a környezetedtől?

Az egészséges és kellőképpen erős önbizalom lehetővé teszi, hogy a munkahelyeden zökkenőmentesen haladj előre. Ha úgy érzed, hogy hadilábon állsz a magadba vetett bizalom kérdésével, olvasd el az alábbi fogódzóként szolgáló tippeket, amelyekkel remélhetőleg sikerül orvosolnod ezt a problémát.

6 munkahelyi önbizalomnövelő technika:

1. Tűzz ki magad elé különleges célokat!

Mondd csak: mit vársz el a karrieredtől? Ne sajnáld az időt magadtól, hogy mindazokat a karrierötleteket részletesen listázd, amelyeket a későbbiek során támpillérként használhatsz.

A munkahelyi önbizalomhiány leküzdése nem biztos, hogy egyik napról a másikra meg fog történni, de te mégis legyél hajthatatlan és az elveihez, céljaihoz kitartóan ragaszkodó ember. Mindehhez fontos, hogy:

  • céljaid legyenek tiszták, világosan megfogalmazottak, reálisak, pontosan meghatározottak (példának okáért: 25%-os bevételnövelést szeretnék elérni az elkövetkező fél évben)
  • kerüld a homályos megfogalmazású célokat, és az olyanokat is, amelyek saját képességeidet meghaladó erőfeszítéseket követelnek meg.

Amennyiben sikerül ezeket a célokat magad elé vetíteni, kellő inspirációforrással és motivációval fogsz rendelkezni ahhoz, hogy meg is valósítsd azokat. A célok között is létezik egyfajta rangsor, hiszen vannak hosszú távú és rövid távú (mérföldkő) célok egyaránt. A rövid távú, vagy mérföldkőcélok elérésével tovább acélozhatjuk önbizalmunkat, ezek elérésével már csupán elmosódott képünk van a munkahelyi önbizalomhiány mára már letűntnek tekinthető „rémuralmáról”.

2. Tégy úgy, mintha már megvalósult volna…

Figyelj csak, ne gondolj a zöldfülű pöttyös elefántra, rendben? Ugye nem sikerült nem erre a morbid kis lényről elterelni a gondolatodat? Nos, akkor most még egy „kísérlet”: nehogy arra gondolj, hogy már megkaptad a 25%-os bevételnövelést!

Természetesen a „ne” tiltószó helyét átadhatod az állító módú kifejezéseknek is: ElértemMegvalósítottam… stb. A lényeg: lásd magad előtt a megvalósult pozitív töltetű jövőd, karriered. Ezekre a „gyakorlatokra” úgy is tekinthetsz, mint önmegvalósító próféciákra.

3. Legyen programod

A program az iránytartás segítői. Az olyan aprónak tűnő mozzanatok, mint a minden nap ugyanabban az órában kelés, ebédelés, kocogás, olvasás, feladatok elvégzése stb. hihetetlen erőt adhat az embernek. Amikor ezeket jól „begyakoroltad” már olyan egyértelművé válnak életedben, akár a fogmosás. A rutinná ért mozdulatok az önbizalomhiány a munkahelyen már csupán emlékidézéssé válik a karrier fejlődéstörténetében.

4. Fókuszálj a folyamatos fejlődésre

Az élet maga a fejlődés, a munkahely mint az élet egyik jellegzetes szférája pedig remekül igazodik ehhez a modellhez. A törekvés, a kitartás kimagasló hajtóerőkként vannak jelen minden munkatípus esetében. Tanulni lehet a saját és mások tapasztalatai alapján is, az előrejutás pedig egy újabb „érem” az önbizalomtrezorba.

5. Légy nagylelkű!

Hogy jön ez a munkahelyi önbizalomhiány leküzdéséhez? Tény, hogy az ember társas lény, és az egészséges önkép kialakulásához nem elegendő csupán egyetlen perspektíva szemrevételezése. A „mások” mindig ott vannak a környezetünkben és értékelnek, néha bírálnak, gyakran elítélnek stb. De legyen szó bármilyen velünk szemben tanúsított magaviseletekről is, mindegyik képet fest rólunk.

A segítőkészség, a nagylelkűség olyan, akár egy kifogyhatatlan kút, hiszen minél többet adsz, az élet annál bőségesebben jutalmaz meg téged. A munkahelyen, ha egy kolléga a segítségedet kéri egy projektben, ne utasítsd el, hanem öröm legyen ez számodra, mivel valaki felnéz rád, és megfogadja tanácsaidat. A segítő hozzáállásod is önbizalomnövelő boost.

6. Legyen hobbid

„Sokéltű” emberekként (főnök, apa, testvér, barát, focirajongó stb.) a munkahely – bár kimagasló helyet tölt be életünkben – nem az egyetlen területe életünknek. A „munkakívüli élményre” is időt kell szentelni ahhoz, hogy a „munkabelüli létre” optimálisan fel legyünk „töltve”.

A hobbival, ha átmenetileg is, de kiléphetsz a mókuskerékből, csökkentheted a munkastresszt, kieresztheted a gőzt, felfrissíted az elmédet. Mindenképpen szívességet teszel nem csak magadnak, hanem családodnak és a munkatársaidnak egyaránt, ha szánsz magadra is egy kis időt, és a hobbiddal „randizol”.

 

Minden vélemény számít:

Lézerrel keresik az elveszett maja kincseket a guatemalai dzsungel mélyén

10 dolog, ami nem hiányozhat egy modern és stílusos férfi ruhatárából