in

Miért ássák el a kutyák a csontot és egyéb tárgyakat?

Megesett már, hogy a kutyád csontrágicsálás közben egyszer csak kiszaladt a kertbe és elszánt ásásba kezdett, hogy eltemesse a csontot? Netán az, hogy egy nem éppen az ócska tárgyak kategóriájába tartozó eszközt temetett be lelkesen?

Az alábbiakban felsorolunk néhány okot, amely magyarázattal szolgál a kutyád azon viselkedésére nézve, hogy miért ás el csontot és egyéb tárgyakat a kertben vagy az udvarban. Talán ezáltal jobban megérthető ez a fajta megnyilvánulása…

Ösztönös viselkedés

A kutyák csont és egyéb tárgyak elásásának szenvedélye utalhat egyfajta ősi ösztönös viselkedésre, amelyet a háziasított kutyák vadon élő őseiktől örököltek és őriztek meg – például a vadkutyától és a szürke farkastól.

De vajon mivel magyarázható meg az csont elásásnak ösztöne? A vadkutyák táplálékhoz jutása régen, a vadonban nem tartozott a legegyszerűbb tevékenységek közé, ezért szinte kincsként viszonyultak a megszerzett élelemhez, a maradékot pedig egy az odújuk közelében lévő helyen eltemették, elraktározták.

A talaj természetes hűtőszekrényként funkcionált – a kiásott üreg mélységétől függően –, a közvetlen napfénytől távol, így a földbe ásott étel hosszabb ideig őrizte meg frissességét, vált fogyaszthatóvá. A vadon élő kutya pedig a szűkösebb időszakokban visszatérhettek arra a helyre, ahol ösztönösen elásták a táplálékot a nehezebb időkre.

Az élelem elásása mellett számos más, nem táplálék jellegű tárgyat is eláshatnak. Ennek oka az, hogy a számukra értékes dolgokat biztonságban szeretnék tudni.

Kutyafajta válogatja?

Néhány kutyafajtára jobban jellemző a csont és egyéb tárgyak elásására való hajlam, mint mások esetében – ilyen fajtának minősül példaképpen: a terrier, a tacskó, a beagle, a basset hound, valamint a törpe schnauzer.

A cairn terriereket például eredetileg is arra tenyésztették, hogy megkeressenek, levadásszanak, majd elássanak különféle apró tárgyakat, főleg játékokat, éppen ezért nem tartották fontosnak, hogy megfosszák őket kiváló ásási készségeiktől.

Abból kifolyólag, hogy a cairn terriereket kifejezetten ásásra tenyésztettek, erre szántak, nagyobb valószínűséggel ássák el a csontokat és egyéb tárgyakat, mint más kutyafajták. Ez a viselkedés azonban – tenyésztéstől függetlenül – minden kutyánál természetes viselkedésnek minősül.

Unaloműzés

A kutyák minden egyes nap szükségét érzik annak, hogy fölös energiáikat valamilyen módon levezessék. Abban az esetben, ha a gazdinak éppen nincs kedve vagy ideje játszani a kutyával, akkor a kutya gondoskodik arról, hogy mindezt valamilyen módon kárpótolja.

Például: a tévét nézve pihenő gazdi kezéből kilopja a távirányítót, hogy ezzel a figyelemfelkeltő megnyilvánulással mintegy játékra szuggerálja a gazdáját. Vagy rátesz még egy lapáttal és elássa az eszközt a kertben.

Csont és különféle tárgyak elásása szorongás esetén

Sajnos a kutyák életéből sem marad ki az esetenkénti stressz és szorongás, amely nagyban befolyásolhatja viselkedésüket. Néhány kutyáról egyértelműen elmondható, hogy amikor nyugtalannak érzi magát, a csont és tárgyak elásását egyfajta önnyugtató terápiaként lépteti életbe.

Továbbá sok kutya, ha nem érzi magát biztonságban egy adott helyen, akkor egy számára megbízhatóbbnak és szimpatikusabbnak kinézett területen táplálékot áshat el, hogy gondoskodjon magáról a szűkösnek vélt időszakban – erőteljesebb ez a menhelyről érkezett kutyák esetében, akiknek a viselkedése idővel javulhat, ám ehhez elengedhetetlen, hogy biztonságban érezzék magukat új környezetükben.

 

Minden vélemény számít:

Óvott a Renault a Racing Point versenyautók jogszerűségével kapcsolatban!

Heteken belül a Holdnál is közelebb repül el a bolygónk mellett egy aszteroida!