in

Mi egy XML webhelytérkép és miért van egyáltalán szükség webhelytérképre a keresőoptimalizásához?

A webhelytérképet XML térkép, illetve oldaltérkép néven is ismerheted. De miért elengedhetetlen egy honlap megfelelő működése kapcsán, és hogy jön ehhez az egészhez a WordPress? A mai bejegyzésben a weboldalak optimális feltérképezéséről lesz szó.

A kezdeti időkben, azaz a 2000-es évek elején oldaltérképet kizárólag a kormányzati weboldalak használtak azzal a céllal, hogy elősegítsék a látogatók böngészését. Ebből adódóan a korai oldaltérképek a weboldalon jól látható helyen, HTML linkek formájában szerepeltek, és mint említésre került, az egyes aloldalak könnyebb elérhetőségét szolgálták. Az egész lényegében egy belső linkgyűjtemény volt, elkerülendő, hogy a látogatóknak hosszú perceket kelljen eltöltenie az egyes oldalak bebarangolásával. Egyébként úgy, hogy sokszor halvány fogalmuk sincs arról, hogy pontosan merre járnak.

Az elmúlt 18 évben a webhelytérképek funkciója, felépítése is merőben megváltozott. Manapság ugyanis a HTML formátumot felváltotta az XML kiterjesztés, a hús-vér látogatók helyett pedig a keresőrobotok váltak az elsődleges célponttá.

Miért van szüksége a keresőrobotoknak XML webhelytérképre?

Ahogyan azt a fentiekben is megjegyeztem, a látogatói böngészést elősegítő oldaltérképek az idők folyamán visszaszorultak. Ám nem tűntek el teljesen. Az olyan, kiterjedt oldalszerkezettel bíró honlapok mind a mai napig előszeretettel használják, ahol a menü igencsak túlzsúfolt lenne a rengeteg hivatkozástól. Ezekkel az oldaltérképekkel most is találkozhatsz tehát, másodlagos menü vagy lábléc menü elnevezéssel illetik azokat.

De kanyarodjunk rá az XML webhelytérképek igazi, mai funkciójára. A webhelytérkép pontosan az, amit sugall: egy dokumentum, amely a nyilvánosság számára publikált tartalmak URL elérhetőségét foglalja magában. Ebből következik, hogy azok az oldalak nem szerepelnek benne, amiket nem feltétlenül szeretnél a látogatók orrára kötni. Ilyen lehet például az adminisztrációs felületed elérhetősége, a beküldött űrlapok érkező oldalai vagy egyes fórumoldalak.

A webhelytulajdonosok az XML oldaltérkép segítségével hozzák a keresőmotorok tudtára a webhelyükön található nyilvános oldalakat. A WordPress webhelytérkép az URL-ek (így az egyes oldalak) fontosságát, illetve a frissítésük gyakoriságát is képes tudatni a keresőrobotokkal. Noha ezek a térképek nem növelik a keresési rangsorolást, használatukkal a robotok jobban és gyorsabban képesek feltérképezni az oldaladat. Ezeken felül pedig a felépítését is könnyebben megértik, így a weboldalad megfelelően indexelhetővé válik. Miért fontos ez? Ha szeretnéd, hogy a honlapod egyes oldalai naprakészen jelenjenek meg a különböző keresőkben, elengedhetetlen az indexelés. Talán mondanom sem kell, hogy ennek kulcsa pedig a pontos webhelytérkép.

Az új weboldalak és blogok eleinte nem kapnak visszalinkeléseket a friss tartalmakhoz, ezért a keresőmotorok számára igen nagy kihívás felfedezni a bejegyzéseket, illetve oldalakat. A webhelytérképek lehetővé teszik, hogy az említett webhelyek hatékonyan és gyorsan felfedezésre és indexelésre kerüljenek.

Hogyan hozhatok létre webhelytérképet WordPress alatt?

WordPress alatt számos lehetőség kínálkozik XML oldaltérkép létrehozására. A legegyszerűbb ezek közül a bővítmények használata. A Yoast WordPress SEO bővítmény a webhelytérkép automatikus konfigurálásán túl lehetőséget ad a blogbejegyzéseid optimalizálására, és még rengeteg, a munkádat megkönnyítő praktikára. A Yoast WordPress SEO plugin mögött egy igen elhivatott szakembergárda áll, a szoftver folyamatos frissítése, fejlesztése ezáltal garantált.

Nézzük, hogyan működik a gyakorlatban. A bővítményt – ahogy minden más plugint is – telepíteni és aktiválni kell. Alapértelmezetten a program nem engedélyezi a webhelytérkép konfigurálását, így azt be kell kapcsolni. Ehhez látogass el a SEO » XML webhelytérképek menüponthoz, és pipáld ki a jelölőnégyzetet. Aktiválást követően a program a továbbiakban sitemap_index.xml néven automatikusan generálja a bejegyzéseidhez és oldalaidhoz tartozó elérési útvonalakat.

Hogyan találják meg a keresőmotorok a webhelytérképet?

És akkor jöjjön az egymillió forintos kérdés. Az addig ugye rendben van, hogy az oldalaidat a keresőmotorok a webhelytérképek segítségével találják meg. De hogyan találják meg a webhelytérképet?

A keresőmotorokat nem kell félteni, ugyanis elég jól vannak programozva. Amikor új tartalmat jelenítesz meg a weboldaladon, egy pingelés történik a keresőoldalak felé – így például a Google és a Bing felé – a webhelytérkép frissüléséről. Ezt a pingelést hozzávetőleg úgy képzeld el, mint a Facebook Megbökés funkcióját: Hahó, itt vagyok, szentelj rám egy kis figyelmet!

A feltérképezést végző robotok tehát előbb vagy utóbb rád találnak. De mi van akkor, ha ezt nincs időd kivárni, mert szeretnél minél előbb megjelenni a keresési találatok között? Ebben az esetben a Google és Bing Webmester Eszközökben lehetőséged van közvetlenül beküldeni – így értesíteni – a platformokat a frissülésről.

A Google Webmester Eszközök

Noha több keresőalkalmazás kínál személyes adminisztrációs elérést, most a legnépszerűbb platformot vegyük górcső alá. Amennyiben rendelkezel Google fiókkal, nincs más dolgod, mint felkeresni a Google Webmester Eszközök (Google Search Console) weboldalát, és az azonosítóddal bejelentkezni.

A logint követően a jobb felső sarokban láthatóvá válik a „Tulajdon hozzáadása” gomb. Kattints rá, majd vedd fel a weboldalad URL-címét. A következő képernyőn a platform kérni fogja, hogy igazold a tulajdonjogot, azaz erősítsd meg a hozzáadandó URL-t. Ennek számos módja van. Ha a fentieknek megfelelően telepítetted a Yoast WordPress SEO bővítményt, akkor egyszerűen másold ki a Webmester Eszközök által felkínált HTML Meta tag értéket, és illeszd be a WordPress SEO bővítmény megfelelő szövegmezőjébe.

Ha mindent megfelelően végeztél el, akkor az alábbi üzenet fogad majd: Gratulálunk, sikeresen ellenőrizte a www.teoldalad.hu tulajdonjogát. Innentől kezdve a Google és a plugin tökéletes harmóniában fognak összedolgozni.

Ezt követően a Webhelytérképek menüpont alatt már hozzá tudod adni az oldalad XML térképét. Kis időbe – akár néhány napba is – beletelik, míg a keresőóriás pontosan feltérképezi az oldaladat, összegyűjti az adatokat. Ha a Google robotjai elvégezték a munkájukat, az eredmény láthatóvá válik: hány linket tartalmaz a webhelytérkép, ebből mennyi került indexelésre, és mennyi vár még erre. Minél régebbi egy honlap, minél több idő telt el a Webmester Eszközök regisztrációja óta, a Google annál több adattal rendelkezik majd az adott oldalról.

Mivel a Webmester Eszközök az esetlegesen előforduló indexelési hibákat is jelzi, így érdemes gyakran, legalább kéthetente egyszer ellátogatni a felületére. Ugyan a Yoast WordPress SEO bővítmény beállítása nagyon egyszerű és kézenfekvő (használatát YouTube videó is segíti), ám a gondos webmester naprakészen tudja, hogy mi és miért történik az általa kezelt honlapon.

 

Minden vélemény számít:

A Skoda a hallgatók által tervezett Scala Spider-t mutat be hamarosan!

Miért Harrison Ford még mindig Hollywood egyik legjobban fizetett sztárja?