in

Metszési útmutató: mikor és hogyan metsszük a fákat, bokrokat

A kertrendezés és a kertészeti munkálatok során az egyik időről-időre előforduló feladata a metszés. De mégis miért olyan fontos, hogy ne mulasszuk el ezt a teendőt? Milyen céllal végezzük a feladatot? Melyek azok az eszközök, amelyek szükségesek hozzá? Cikkünkben ilyen kérdésekre is keressük a válaszokat.

Esztétikum és praktikum

A kertgondozás során nélkülözhetetlen metszés lehetővé teszi, hogy a gyümölcsfák tavasszal több rügyet hozzanak és így bőségesebb lehessen a termés. A helyesen zajló metszésnek köszönhetően a kert rendezett megjelenéssel bír majd, és a lombkorona elburjánzása is megelőzhető.

Az esztétikus kerti összkép mellett akár kreativitásunkat is kiélhetjük, és a megfelelő eszközökkel az örökzöldekből különféle formákat alakíthatunk ki. Természetesen nem mehetünk el a biztonsági tényezők mellett sem, hiszen az elkorhadt ágak akár a járókelőkre vagy az autókra is veszélyt jelenthetnek. Ezektől jobb mihamarabb megszabadulni.

Kerti ollótól a nagyteljesítményű fűrészekig

A cserjék és a kisebb növények metszéséhez kiválóan alkalmas egy kerti olló. A keményebb szárakkal már inkább metszőollóval vegyük fel a küzdelmet, de fontos, hogy egy jó minőségű, tökéletesen a kézbe illeszkedő darabra essen a választás, ezzel elkerülhetjük a baleseteket.

Az ágvágók speciális metszőollók, amelyek hosszú fogantyúval rendelkeznek és így elérhetőek segítségükkel a távolabbi ágak is. A fűrészeket már kifejezetten nagyobb feladatokra javasolják a hozzáértők.

Fiatal és régi növények metszése

A fiatal örökzöldekkel ilyen tekintetben nincsen dolgunk, ugyanis a fejlődési időszakban nem igényelnek metszést. Nem úgy, mint a lombhullatók, amelyeknél sok hajtás jön létre a műveletnek köszönhetően, tehát elősegíthető ilyen módon a fejlődés.

S hogy mi a helyzet a régi növényekkel? Esetükben a megújulás kizárólag metszéssel valósítható meg, tehát ne menjünk el a feladat mellett. Az elhalt ágaktól mindenképpen szabadítsuk meg a növényt, a végeredmény pedig tavasszal felfrissült, újra növekedésnek induló lombkorona lesz.

Az őszi kertészeti munkálatok során a metszés tehát nem maradhat el. Törekedjünk arra, hogy jó minőségű szerszámokkal dolgozzunk és a régi növényekre, fákra fokozott figyelmet fordítsunk. Nem csak a kert összképe lesz mindennek köszönhetően igényes, hanem a jövő évi termésen is megmutatkozik majd az odafigyelés és a gondoskodás.

Minden vélemény számít:

Itt az első videó a Xiaomi összecsukható mobiljáról

A 10 legjobb izomépítő bicepsz gyakorlat férfiaknak!