in

(M)ennyire érezheted biztonságban magad, ha szteroidokat használsz izomnövelés céljából?!

Ugye te is néztél már néhány új „testbe öltözött” szuperhősös filmet az utóbbi időkben (példaképpen: a Bosszúállók, X-Men stb.)? Hát nem fantasztikus (test)fejlődésen mentek át az elmúlt évekhez képest (sok hős nem is ismerne korábbi önmagára a képeket és filmeket nézve)?

Szerzői nyilatkozat: ez a cikk nem a szteroidok használatának ösztönzésére szolgál, hanem annak megértése, hogy miért használják őket az emberek!

Feltevődik a jogos kérdés: vajon a filmek, képregények és a média egyéb jellegzetes hőstípusai, figurái hatást gyakorolnak-e a társadalomra? Ok. Talán ez már nyilvánvaló (hogy igen a válasz). De akkor további kérdésként merül fel, hogy mennyiben befolyásolják például a férfi-testképet?

A Time 2017. január 5-én közölt egy cikket a kérdéses témában: Why Men Have More Body Image Issues Than Ever? címmel. És itt lépnek képbe a szteroidok is (nem meglepő módon).

Ma már egy szuperhős szinte hiteltelennek ítéltetik, amennyiben nem rendelkezik kellő mennyiségű izommal a megfelelő testrészeken. Ehhez képest az eredeti képregényhősök (köztük példaképpen Superman és Batman) inkább voltak rugalmasak, hajlékonyak, semmint izmosak (mint modernkori erőteljes, vaskos (kép)másaik).

Ez nem a véletlen műve (persze, hogy nem az…)

Korunk férfi testkép-ideálja sokkal acélosabb, edzettebb, robusztusabb, mint a valóvilág, a normál hátköznapokban megforduló férfitestek… De mit vár el egy férfi ma magától, mit vársz el te a saját megjelenésedtől? Sugározz magabiztosságot, erőt; légy vonzó (főképp a másik nem tartson téged vonzónak, a többi férfi pedig irigylésre- vagy jobb esetben követésre méltónak).

Mindezzel nincs is semmi gond. Meg kell küzdeni érte, mint ahogyan hajdanán mondták a nőknek, hogy a szépségért meg kell küzdeni, nagy áldozatokat kell hozni, úgy van ez ma a férfierő elnyerésére tett erőfeszítésekben egyaránt. De mivel ma, a felgyorsult korban, amikor minden tegnapelőttre kellett volna, nem igazán tudunk várni, ezért sokszor, sokan attól sem ódzkodnak, hogy „külső segítséget”, különféle szerek formájában, vegyenek igénybe, annak okából, hogy minél előbb nagy és persze látványos eredményekre tegyenek szert.

A „jóvágású”, „életerős” jelzőkkel dicsekvés esztétikai hátterében potenciálisan veszélyes orvosi következmények lapulhatnak.

A filmvásznon az elmúlt három-négy évtized során megváltozott, látványosabb izomtónussal felvértezett férfihősök ejtik ámulatba a nézőket, akiktől nem is igazán „tűrik el” a veszteséget. Mindezek kapcsán nem biztos, hogy túlzás megjegyezni: kissé irreális elvárásokat „támasztanak” korunk férfiaiban. A nőktől már (azt is mondhatjuk, ha nem veszik sértésnek, hogy) „megszoktuk” testi elégedetlenségeiket, ám sajnos ez a „kór” átterjedt/átterjedni látszik a férfiakra is, akik ugyancsak zúgolódnak fizikumuk miatt (lásd ehhez ezt a tanulmányt).

Egy másik témahű tanulmány szerint a serdülő fiúk, manapság, nagyobb valószínűséggel éreznek testükkel, kinézetükkel kapcsolatban elégedetlenséget, mint a lányok. Ugyancsak egy tanulmány szembesít azzal bennünket, hogy a férfiak egy videójátékot követően sokkal elégedetlenebbnek érzik magukat testi adottságaik vonatkozásában, mint a játékot megelőzően.

Hallottál már az izomdiszmorfiáról?

Ha az izomdiszmorfiáról nem is hallottál (mert igencsak gyerekcipőben jár), annál inkább hallhattál a főként nők körében „dívó” anorexiáról… Igaz? Nos, az izomdiszmorfia tulajdonképpen anorexia megfordítva, ami azt jelenti, hogy a betegségben szenvedő egyén, amikor tükörbe néz, nem kövérebbnek, hanem soványabbnak látja/véli látni magát. Kitalálod melyik nem körében uralkodik, tarol, hódít ez az új „nyavalya”? Fején találtad a szöget! Igen: a férfiak körében…

Az izomdiszmorfiáról a PszichológusKereső oldalon azt jegyezte le Végh Ferenc pszichológus, hogy ez egy új, különös testképzavar, ami nem más, mint egy férfiakat érintő kognitív zavar. Mivel ebben a kognitív testi feszélyezettség-érzés állapotából minél gyorsabban ki akarnak lábalni, és hatékony eredményekre kívánnak szélsebesen szert tenni, ezért a pszichológus azt is hozzáteszi, hogy az izomtömeg-növelés céljából legtöbbször tiltott és veszélyes szerek, pl. anabolikus szteroidokat használatától sem riadnak vissza.

A „nem vagyok én elég izmos-komplexus”?

Az edzőtermek látogatottság napjainkban nagyon tarol. Sorra nyílnak az edzőtermek, egyre több személyi edző tűnik fel a szakmában, egyre fokozódik az igény e termek és eszközparkok látogatására. A FEOL egyik cikkében például azt olvashatjuk, hogy látványosan megnövekedett az igény a mozgásra, ugyanakkor arról is értesülhetünk (ami témánk szempontjából is sokatmondó), hogy:

A fiataloknál az elsődleges prioritás az arányosan kidolgozott, nagy izomtömeget és kevés testzsírszázalékot magába foglaló testfelépítés. Náluk nagyon fontos az előnyös megjelenés, ami magabiztosságot ad, elősegíti az önértékelést. Ők nem a sportértékeket keresik, hanem esztétikailag vágynak tökéletes megjelenésre, és gyorsan akarnak eredményt elérni… (Hajmási János erőnléti edző).

Dr. Harrison Pope, a Massachussetts-i McLean korház Biológiai és Pszichiátriai Laboratóriumának igazgatójának legújabb kutatása szerint már nem kevesebb, mint 4 millió (szinte minden amerikai férfi!) kipróbált életében egyszer/többször valamilyen szteroid-készítményt.

Az anabolikus szteroidokat használó túlnyomó többség nem professzionális sportoló, vagy testépítő, hanem a (vélt vagy valós) negatív testképén javítani szándékozó férfi. Az anabolikus szteroidok lehetséges mellékhatásai, sajnálatos módon, magukban hordozzák a korai elhalálozás potenciálját, valamint a neurobehaviorális zavarokat (olyanokat, mint a gondolkodás- és figyelem-problémákat), nem utolsó sorban pedig a szívmegbetegedések kockázatát egyaránt.

Egyre több szakmunka kitér arra, hogy a hosszú távú, rendszeres szteroid-fogyasztás úgynevezett cardiomyopathiához (vagyis: szívizom-károsodáshoz) vezethet, ami nagy eséllyel okozhat szívinfarktust vagy stroke-ot.

A szteroidok használata viszonylag új jelenség. Dr. Harrison Pope szerint az a néhány férfi, aki már az 1980-as években is rendszeresen használta ezeket a szereket, ma (az 50-es, 60-as éveikben járnak) és különféle szívproblémákkal fizetnek a fiatalkori/korábbi szteroid-fogyasztásukért cserébe.

További mellékhatás lehet a szteroidfogyasztók körében a hormonfunkció-kockázat, ugyanis a kívülről érkező tesztoszteron hatására a test abbahagyja a természetes tesztoszteron-termelést.

Schalender Bhasin (Dr. Harrison Pope társszerzője, és férfiegészség-kutató) szerint a rendszeres és hosszú idejű szteroid-fogyasztás súlyos pszichikus problémákat, öngyilkossági gondolatokat, valamint az úgynevezett „roid rage”-t (romboló düh az anabolikus androgén szteroidok – angol nevén: abuse anabolic steroid: AAS, hatására) is előidézhetnek. Bhasin hozzáteszi: ha egy férfi felhagy a szteroidok használatával a test tesztoszteron-termelése gyakran „küzdő üzemmódba” áll. A nemi hormon hiánya pedig depressziót, ingerlékenységet, erekciós diszfunkciót, csökkent libidót idézhet elő. Ugyanakkor, amikor valaki meg szeretne szabadulni a szteroid-fogyasztás rabságától, nem igazán számíthat (még!) professzionális segítségre…

Miért szednek a férfiak szteroidokat?

A testépítés a férfiak körében folyamatosan terjedő „trend”, ettől a folyamattól pedig nem/nem mindig maradnak távol a szteroidok (főként akkor nem, ha a gyors hatás-elérés a cél). A fentiekben már olvashattad, hogy nem feltétlenül alapszükséglet a szteroid-fogyasztáshoz a profi sportolói mibenlét, hiszen e nélkül is (sajnos vagy nem sajnos, de tény) használhatóak ezek az anyagok.

Mit nyerhetsz, ha szteroidot fogyasztasz?

Már az alcím elején kulcsfontosságúnak tartjuk megjegyezni: egyáltalán nem szteroid-fogyasztásra ösztönzésről van szó, hanem arról, hogy miért használják, milyen célból sokan (főként férfiak) ezeket a szereket.

Általában a következő három hatást váltja ki:

1. izomnövelés:

a szteroidokat elsőre a legtöbben és a leggyakrabban az izmokkal, a szignifikáns és látványos izomnöveléssel hozzák kapcsolatba. Ennek megvalósításához gyakran használják a dianabolt, anadrolt, tesztoszteront, deca durabolint (melyeket leginkább az izomnövelő-projekt első fázisában használnak, amelynek során a test még csak „ismerkedik” az új exogén tesztoszteronnal.

2. zsírégetés:

ez a másik leggyakoribb ok, amirét használják a szteroidokat. A cél: az izomesztétika, ahol nem amorf izomhegyeket szeretnének növeszteni, hanem tetszetőset, szemrevalót. Zsírégetéshez az anavart, a winstrolt és a clenbuterolt (PED) használják leginkább. Ezek a vegyületek diuretikus (vízhajtó) hatásuk miatt (vízsúly-vesztés és zsírégetés érhető el ezáltal, ekként növelhető meg az izomzat) kedveltek. Számos testépítő visszatérő aggodalma az, hogy elveszti a kemény munka árán megszerzett izmokat, ennek elkerülése végett olyan szteroidokat alkalmaz, amelyek anabolikus tulajdonsággal bírnak, mint például: az anavar, winstrol (amelyek csökkenthetik az izomvesztés rizikóját).

3. erőnlét-növelés:

ha nem csupán a tükörben lévő látványodban szeretnél gyönyörködni, hanem az izomnöveléssel párhuzamosan erőt is növelnél. Ehhez az anadrolt és tesztoszteront használják (többek között).

Veszélyesek-e a mesterséges hormonok?

Az alkatilag Supermannak tetsző bámulatra méltó férfitest mögött meglapulhat egy igen lehúzó érzés is…

(Mellék)hatások lehetnek:

  • belső, természetes tesztoszteronszinted összeomolhat (az exogén tesztoszteron miatt)
  • elveszítheted izmaidat
  • energiaszinted és szellemi kapacitásod egyaránt csökkenhet.

Potenciálisan veszélyes lehet, ha nagy adagokat szedsz és rendszeresen… ez esetben a magas vérnyomás tüstént kopogtatni fog az ajtódon, és a májjal sem fog kesztyűs kézzel bánni. Továbbá: amennyiben genetikailag hajlamos vagy a szívbetegségekre, szorongásra, depresszióra, inkább mondj le ezekről a szerekről.

Fontos, hogy ne a hiúság vezéreljen! Ugyanakkor megjegyezendő, hogy a szteroidok által kifejtett hatás általában átmenetinek mondható, közben pedig ne feledkezzünk meg az egészségkárosító hatásokról, valamint a nem minden szer esetében pénztárcakímélő ismérvről sem…

Dióhéjban a szteroidokról

Az emberi szervezetben természetes „kivitelezésben” is fellelhetőek az anabolikus (vagyis felépítő) szteroidok. A WebBeteg e témában igen hasznos információkkal szolgál, amennyiben érdekelt vagy a témában. Ezeket a dopping-szerekkel eleinte csak a sportolók „éltek”, ugyanakkor az orvoslásban a súlyos izombetegségek és -rendellenességek gyógyítására is alkalmazták, ám mindezeket a módszereket mára már kivették az gyógyításból, mert mára már fényre derült gyakran és potenciálisan visszafordíthatalan hatásuk is.

Ezek a (férfi)hormonok elősegítik a férfivá válás folyamatát, azáltal, hogy mélyebbé teszik a férfi-hangot, megjelenik a testszőrzet és felelnek a libidóért is. Széles körben ismertek izomépítő (anabolikus), maszkulizáló (androgén) és pszichoaktív hatásuknak betudhatóan. Gyógyszeripari cégek gyártják, azonban előfordulnak kontrollálatlan laborok termékeiként is.

Először az 1930-as években fejlesztették ki ezeket a mesterséges hormonszereket a fizikai alulfejlődés és a szexuális alulműködésben szenvedő betegek gyógyítására.

Lenyelés után a szteroidok a vékonybeleken és a gyomron keresztül jutnak be a véráramba. Injekciós beadás esetén a hatóanyagot általában az izomtömegbe juttatják, ahonnan azonnal bejutnak a véráramba.

A szteroidok különféleképpen működnek. Elsődlegesen a fehérje-előállítást serkentik, ami izomnövekedést eredményez. Más szteroidok a gondolkodást és a viselkedést is befolyásolják. Emberenként eltérő hatást lehet tapasztalni: míg egyikük energikusnak érzi magát, a másik szteroid-fogyasztó irritáltabbá, agresszívebbé válhat.

Pozitív hatások

A szteroid-fogyasztásnak bizonyos esetekben vannak előnyei is. Például: pozitív hatást fejthet ki a hormonhiányban szenvedő betegeknél. Segítséget nyújtanak abban, hogy erősebbnek érezhesd magad, hogy javíts a megjelenéseden, hogy vonzóbbnak érezd magad. Ám a gyakori használat, akár szexuális nehézségekhez is vezethet. Esetenként aknét is előidézhet. Ugyanakkor a vény nélkül is kapható szerek fogyasztása mindig/a legtöbb esetben kockázatos, mivel nem szabályos és ellenőrzött körülmények között állítják elő (előfordul, hogy hígítják, vagy mérgező anyagokkal keverik).

Mikor probléma (még) a szteroid-fogyasztás?

Mindenképpen probléma olyan esetekben, amikor úgy érzed, látod, tapasztalod, hogy negatív hatást gyakorol az életedre, az egészségedre. Sokan (tévesen) úgy gondolják, hogy csak azokra gyakorol negatív hatást a mesterséges hormon fogyasztása, akik rendszeresen és nagy mennyiségben élnek ezzel a lehetőséggel… ez nem teljesen igaz. Gondoljunk csak példaképpen arra, hogy egy egyszeri tűhasználat esetén, mennyire van/lehet jelen a fertőzés-veszély…

Különösen a fiatal férfiak esetében lehet veszélyes a rendszeres szerfogyasztás, ugyanis más pszichoaktív szerekhez hasonlóan a szteroidok is hatással vannak a normális agyfejlődésre. A korai szteroid-használat befolyásolja a testkép-érzékenységet, negatív hatást fejthet ki a jólétre, a huzamos használat függőséget okozhat (amely gyakran elvonási tünetekkel jár együtt: depresszió, fáradtság, étvágytalanság, izom- és ízületi fájdalom).

Amennyiben más szerekkel együtt használod, a veszély annál nagyobb:

  • alkohollal, depresszánsokkal (májkárosodáshoz vezethet)
  • stimulánsokkal (növeli a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, veszélyeztetheti a szívbetegségek kialakulását)
  • gyógyszerekkel (mindenképpen kerüljön sor orvosi konzultációra).

Minden vélemény számít:

5 grillezési szokás, amelytől sürgősen meg kell válnod

19 remek férfias stílustipp, amelyekkel garantált az elégedettség