in

Megvan a felszín alatti víz bizonyítéka a Marson!

Évtizedek, ha nem évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget, hogy legközelebbi bolygó szomszédunkon létezhet-e víz. Miért fontos ez? Mert jelenléte az élet egyik alappillérét jelenti. Most úgy tűnik, hogy az Európai Űrügynökség megtalálta a felszín alatti víz jeleit a vörös bolygón.

A korábbi, szondák által végzet vizsgálatok már eddig is kimutatták a víz egykori jelenlétét a Marson, ám ezek kivétel nélkül a felszínre koncentráltak. Arra, hogy a Földhöz hasonlóan a talajszínt alatt is előfordulhatott-e, eddig nem sikerült közvetlen bizonyítékot találni. Az európai kutatók azonban nemrég bejelentették, hogy a vörös bolygón egykor hatalmas, felszín alatti vízrendszer húzódott, amit bizonyítani is tudnak.

Problémás a Mars mély-kutatás

A szakemberek rendelkezésére álló technika egyelőre nem teszi lehetővé a felszín alatti, mélyebb rétegekbe történő fúrásokat. A Mars felszínén landolt szondák kizárólag talajszintű megfigyeléseket, elemzéseket tudtak visszaküldeni a Földre.

Nyilvánvaló továbbá, hogy a bolygó körüli pályára állított műholdak nem képesek földalatti felderítésre. A mélyebb rétegekből történő mintavételezésnek azonban nemcsak a technikai keretek szabnak határt, az ilyen jellegű kutatások őrületesen sok pénzt emésztenek fel. Elég csak az eszközök – egyelőre robotok általi – szállítására, telepítésére, használatára gondolnunk.

Ám úgy tűnik, hogy erre nincs is szükség, az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói ugyanis megtalálták a módszert a nagy mélységekben előfordult (vagy előforduló) víz kimutatására. Az ügynökség Mars Express névre keresztelt, bolygó körüli pályán keringő műholdja a közelmúltban két tucat olyan krátert vizsgált meg, melyek a marsi tengerszint alatt húzódnak.

A geológiai képződmények elemzésekor a szakemberek felfedezték, hogy ezek sok évvel ezelőtt kivétel nélkül vízgyűjtőkként funkcionáltak. Ez pedig arra utal, hogy a vörös bolygó egykor nagy mennyiségű vízzel rendelkezett, ami elárasztotta a vizsgált krátereket.

Az idő múlásával a felszíni vizek elapadtak a Marson, míg a szint annyira lecsökkent, hogy a krátermedencék kiszáradtak. Noha a medencéket ma már por és homok fedi, az erodált talaj kétségkívül a víz egykori jelenlétére utal.

Mindez pedig közvetlen bizonyíték arra nézve, hogy a Marson sok-sok évvel ezelőtt számtalan földalatti tó és természetes víztározó volt jelen. Sőt, a jelenleg rendelkezésre álló adatokból az látszik kitűnni, hogy 3-4 milliárd évvel ezelőtt egy óceán is borította a vörös bolygó felszínét. Ám – egyelőre valamilyen rejtélyes okból – a felszíni vizek egyik napról a másikra visszahúzódtak.

A szakemberek jelenleg annak a jeleit keresik, hogy az említett vízkészletből maradhatott-e meg valamennyi napjainkra. Kétségtelen tény, hogy a marsi víz felszín alatti szintje mára a töredékére csökkent, de van némi esély arra, hogy teljes mértékben nem apadt ki.

A víz a földönkívüli élet jeleire is utalhat?

Akad még egy felvetés, amire a kutatók keresik a választ. Ha a Marson ilyen nagy mennyiségben jelen volt a víz, abból következhet-e szükségszerűen, hogy élet is kísérte azt? A Földön ugyanis van egy egyszerű szabály: ahol víz van, ott élet is akad.

Mindezt persze óvatlanság volna közvetlenül egy másik bolygóra is kivetíteni, tény azonban, hogy az élet kialakulásának és fenntartásának egyik legfontosabb építőköve megtalálható volt legközelebbi szomszédunkon.

A szakemberek mindenesetre folytatják tovább a kutatást, elmondásuk szerint ugyanis, ahogyan a víz, úgy az élet jelei is kimutathatók majd a talajelemzésekből.

Minden vélemény számít:

Miért ad nagyobb jutalmat a Google a férfi alkalmazottainak?

A jólápoltság érdekében: Bőrápolási tippek férfiaknak!