in

Megváltozik az életed, ha a reggeli rutin „mestere” leszel…

A reggel a teremtés, az új kezdet, a lehetőségek, a tiszta lap napszaka. Egy friss start sansza, amely magával hozza a végtelen lehetőségek tárházát. Neked csupán az a dolgod, hogy bemenj azon a jelképes ajtón (ami lehet a cselekedetek, a tervek, a jó gondolatok ajtója egyaránt), amelyen belépve akár az egész életed átalakulhat (az viszont egészen biztos, hogy hozzáállásod a jó irányt fogja megnyitni számodra). Nincs ez másként az edzésekkel sem.

Drew Canole (Amerika első számú traszformációs edzője) szerint:

ahogyan indítod a napod, úgy indítod az életed is…

A reggel tulajdonképpen a bizonyíték arra, hogy mindig van mód a változtatásra, hogy van kegyelem, hogy mindenkinek jár egy sokadik „második esély.”

Amennyiben sikerül kialakítanod egy sajátos reggeli rutint, semmi nem állíthat meg (a rutin kialakításához, szokássá válásához egyesek szerint: elegendőnek bizonyul három hét – ezt követően már a reggeli első lépések megtételét követően azt kérdezgeted magadtól mosolyogva, hogy: hogyan tudtál eddig e nélkül élni?).

Most egy gyakorlat következik… nem, egyelőre nem edzés lesz (legalábbis nem fizikai, hanem inkább motivációs edzés). Készen állsz? Akkor képzeld magad elé azt az embert (a sportéletből, vagy máshonnan), akit példaképnek tekintesz. Megvan? Akkor most próbáld azt is magad elé vetíteni, hogy vajon mit csinál egész nap… onnantól indítva a vizualizációt, hogy felébred.

Szerinted mi lesz az első mozdulata, miután cseng a telefon-órája? Vajon kinyomja a szundigombot? Aligha… Felkel, húzza a nyúlcipőt… akarom mondani az edzőcipőt és gyorsan lefut pár kört a házközeli erdő szélén, vagy a lakóhelye parkjában (természetesen ez nem azt jelenti, hogy neki nincsenek nehéz napjai, amikor legszívesebben fel sem kelne az ágyból, viszont neki van két titkos fegyvere: a motiváltság és a rutin… igencsak jó szövetséges e kettő, jellemző rájuk a szimbiózisban élés…). Esetleg meditál egy hegy tetején (mintegy ráhangolódva ezzel a napra), ahonnan lesétálva friss levegőt szív magába, mint valamiféle erőteljes illatú ösztönzőerőt.

A lényeg: példaképedről el sem tudod képzelni, hogy reggel felül az ágyába, malmozik, azon morfondírozva és hümmögve, hogy vajon mit is kezdjen a napjával… Ugye nem ilyen a te példaképed? Hogy is lehetne… egészen biztos, hogy van egy jól bevált, jól edzett reggeli rutinja, amely mellett szilárdan elkötelezte magát.

Miért ne lehetne neked is reggeli rutinod, ami segít abban, hogy közelebb kerülhess az általad kitűzött célhoz?

Kíváncsi vagy hogyan alakíthatod át az életed a lehető legpozitívabb, legoptimistább irányba céljaid megvalósítása érdekében?

Akkor gyürkőzz neki, mert most eláruljuk!

Miért kucsfontosságú a reggeli rutin kialakítása?

A cikk elején lejegyzett Canole-idézet már magában hordozza a kérdésre adott válasz esszenciáját (tudniillik: : ahogyan indítod a napod, úgy indítod az életed is…)

Drew Canole méltán lehet számos önmagán változtatni akaró férfi példaképe, hiszen remek alakja van, edzett, izmos, jóképű és sikeres is (lásd itt). Ha valakiről, hát őróla egészen biztosan elmondható, hogy van reggeli rutinja, amit nélkülözhetetlennek tart és amit – természetesen – be is tart, amit rendkívül komolyan vesz, és nem utolsó sorban gyakorlottságával nagy sikereket ért el.

(M)ilyen egy jó reggeli rutin:

 • kipihenten ébredsz, és a stressznek nyoma sincs
 • a napra friss elmével, összeszedetten készülsz, tudsz összpontosítani
 • jobban tudsz teljesíteni
 • több energiád van
 • egészségesnek és boldognak érzed magad (tehát szerencsés is vagy!)
 • ilyen ismérvekkel felvértezetten könnyedén megvalósíthatod a hosszú távú sikered és a jóléted
 • napról napra erősebb, izmosabb, kitartóbb, motiváltabb vagy/leszel.

 

(M)ilyen egy rossz reggeli rutin:

 • már a napod is stresszel indul (elkések, nem megy ez nekem gondolatok zsongnak a fejedben…)
 • passzív hangulatba burkolod magad a nap hátralévő részére (ami ugye: eleve rosszul startolt, s nem kíván másképp berendezkedni)
 • elpöccinted az egészségtelen táplálkozás első dominóját (össze-vissza eszel mindent, ami a kezed ügyébe kerül…)
 • kevesebb energiád lesz, letargikus állapotba zuhansz
 • szorongsz, depressziósnak fogod érezni magad
 • mondanunk sem kell: ennek nincs semmiféle hosszú távú pozitív hozama, előnye
 • nincs haladás, előrelépés, fejlődés…

 

Nos… melyik opció a szimpatikusabb?

Bob Dylan szerint:

…egy sikeres ember az, aki reggel felkel, este pedig lefekszik, és közben azt csinálja, amihez kedve van…

De minden kedv kérdésén dől el, hiszen akkor az életünk kártyavárként dőlne össze. Más a helyzet, amikor a kedv és a tett harmóniában van egymással, és amit teszünk, abban örömünket leljük. Valahogy úgy kellene tudnunk nyugtázni a napjainkat, hogy kicsit mindig többet tettünk meg, mint amennyit eleve elterveltünk… Ha edzeni akarsz: csinálj egy programot, alakíts ki egy rutint és tartsd magad az általad leszögezett ütemtervhez. Persze mondani könnyű… de csinálni…

Alternatívák egy jó reggeli rutin kialakításához

Minden nagyszerű dolog végrehajtásában van tervezettség. Amennyiben sikerül kialakítanod a saját személyedre szabott reggeli rutinodat, nem állhat előtted sem lustaság, sem kedvetlenség, sem fáradtság akadálya.

Alább felsorolunk néhány rutin-opciót… amelyek segédkezet nyújthatnak számodra. Melyik mellett teszed le a voksodat?

1. Légy hálás…

Mi köze van a hálának a reggeli rutinhoz? Kérdezheted joggal, ám hamarosan ráébredsz az ebben rejlő erőre. A hála hatalmas erő… számos híres és sikeres (sport)ember számolt be arról, hogy megtanult hálás lenni minden eddig elért eredményéért. Felébredsz: légy hálás a meleg ágyért, a tiszta szobáért, a puha takaróért, a reggelért magáért, mert felébredhettél és élheted az életed, dolgozhatsz álmaid megvalósításán.

James Altucher egy sokoldalú ember, akinek az ereiben vállalkozói vér csörgedez, akinek sikerült megszereznie a sakkmesteri rangot, aki megírta a Wall Street Journal egyik legkedveltebb könyvét (a Choose Yourself című művet). Aki tanult hibáiból, ám ezeket nem kudarcoknak könyvelte el, hanem tapasztalatoknak. Erről mi sem árulkodik jobban, minthogy az általa létrehozott 20 cégből 17 befuccsolt, és mégis hálás tud lenni azért a háromért, ami maradt, és ezen a hosszú úton rengeteget tanult, sokat tapasztalt.

Szerinte a siker egyik titka, hogy megtanult köszönetet mondani az őt körülvevő bőségért, amely forrása volt további bőségeknek… bár trükkösnek tűnik, mégis a nehézségekben is ott rejlik a bőség, de álruhát öltött magára és csupán később tárja ki kincsestárát. James amióta elmozdult ebbe az irányba egyre több és több jót vonz be az életébe.

Továbbá (bármennyire is abszurdnak tűnik… hidd el, nem az) tanulj meg (és ez mindannyiunkra vonatkozik) szeretni és tisztelni a körülötted lévő tárgyakat, a környezetet, sőt… igen, az ételed is. Nem hiszed? Akkor győződj meg magad róla (ahogyan a mesében bölcsen le van írva: aki nem hiszi, járjon utána… ). Itt van példának a rizs-kísérlet tanulsága. Dióhéjban erről:

 • Dr. Masaru Emoto (japán kutató) bebizonyította a tamáskodó világnak, hogy milyen erőteljes módon igaz és hatásos a gondolkodás „mágiája”
 • hírnevét a népszerű vízmolekula-kísérletének köszönheti, amelyben azt bizonyítja, hogy az emberi viszonyulás, gondolkodás és szándék hihetetlen mértékben befolyásol mindent… a vízmolekulákat is
 • Emoto egy újabb példaértékű kísérletében a pozitív vs. negatív gondolati hatásokat vizsgálta
 • két konténerbe rizst helyezett
 • az egyikre azt a címkét ragasztotta, hogy „köszönöm”, a másikra pedig azt, hogy „te őrült vagy”
 • aztán iskolás gyermekeket utasított arra, hogy mondják el hangosan a tartályokon szereplő címkék mondatait, amikor elhaladnak ezek mellett (mindez 30 napig tartott)
 • a végeredmény az lett, hogy a hónap leteltével megnézték a rizstároló-edényeket és az, amelyikre a „köszönöm” címke volt felfüggesztve szinte semmit nem változott
 • viszont a másik, amelyen a „te őrült vagy” elmarasztaló felirat szerepelt penészes és romlott lett…
 • ilyen erős a kivetített, kisugárzott és kimondott gondolatok és viszonyulások hatása: nagymértékben befolyásolja a fizikai, anyagi világot…

Ez tudomány, nem kitaláció, vélelmek alapú, billegő koncepciók újabb serege. De nem kell elhinned mindezt, tedd meg magad, és majd meglátod: az eredmény magáért fog beszélni…

2. Gyakorlat (amiről úgy szól a fáma, hogy: teszi a mestert…)

A kutatások is kimutatták, hogy az edzés növeli a mentális kapacitást, gyorsítja az anyagcserét és kalóriát éget (többek között). Az edzés, mely reggeli rutinná alakul kerüljön mindeképpen az aerob erőfeszítéseid élére… vagyis itt dobj be apait-anyait. Számos fitneszedző azt javasolja, hogy ne ódzkodj attól, hogy jól kiverjen a verejték rajtad… hiszen csak ennek a behatásnak van egész napra kiható utóhatása.

Bármilyen edzésprogramot is eszelsz ki, a hangsúly azon van, hogy közben ne azt érezd, hogy a kínok kínját éled át ezáltal, hanem élvezd… ehhez szükséged lesz némi kutatásra is, hogy rálelhess testreszabott sportágadra, ahol a sport már nem a „muszáj” kategória porkolábja, hanem egy élvezetes edzésprogram felszabadult vezére.

3. Vizualizáld a sikert

A nyelvek igen beszédesek… például a magyarban, amikor azt mondjuk, hogy elképzelem, vagy elképzelésem sincs róla… mindkettőben ott (nem rejlik, hanem ott van) a kép szócska. Ha el tudod képzelni már van képed róla. De az sem gond, ha ténylegesen egy képet teszel magad elé, olyat: amilyenné válni szeretnél… amit el szeretnél érni. A sikeres emberek egyik jól bevett gyakorlata a vizualizáció… előre-vetítik, elképzelik, vagy (milyen érzékletes ez a kifejezés is, hogy) lefestik…

No, de a mai 21. században élő posztmodern embertől, a gyorskor forgatagában gürizik, hajt a sikerért, hogyan is várhatunk el vizualizációs „tréninget”? Meglehet: ehhez túlságosan elfoglalt, lusta… nem igazán hisz a hosszú távon tervezésben, leginkább a most rögtön, vagy a már tegnapelőttre kell híve.

Te ne zárkózz fel ebbe a körbe, hanem szorgalmasan vetítsd magad elé (sőt. érezd azt az érzést, amit a célnál fogsz érezni) az elérendő jövőképed és az időt se sajnáld a gyakorlatias, rutinos vizualizációdtól. Megéri!

4. Meditáció, elmélkedés

Nem szükséges ehhez sem Indiába, sem a pedig Tibetbe utaznod és a helyi szerzetesektől ellesned több évtizedik gyakorolt meditációs technikáikat. Elegendő, ha le tudod csendesíteni az elméd (eleinte ez sem sétagalopp… de ez is gyakorlat kérdése, mint minden értékes dolog az életben). A kérdés: van magadra 10 vagy 30 perced/nap, amikor a lélegzésedre összpontosítva megpróbálsz elcsendesedni.

Ha meditációval indul a napod, teljesen más színben tűnik fel minden körülötted és boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak érzed magad, mely nagyszerű hajtóerőnek bizonyul egy zsúfolt nap során. Nagyon sok érdekes és hasznos videót találhatsz meditációs gyakorlatokra (vannak vezetett meditációk is) internet-szerte. Itt van egy magyar változat:

5. Víz, víz, tiszta víz… igyad!

A reggeli ébredést követő első dolgod az legyen, hogy megiszol egy nagy pohár friss vizet, amit ha rutinná formálsz, tapasztalni fogod az egészségedre gyakorolt pozitív hatásait:

 • rehidratáld magad (egy átaludt éjszaka után kiszáradtan ébredsz, töltsd fel újra magad)
 • ennek hatására frissebbnek érzed magad
 • felszabadul az energiád
 • kimosod a testben ragadt toxinokat
 • a reggeli ébredést követően megivott víz segít a testsúly-csökkenésben
 • az agy 75 százaléka víz, ha nincs utánpótlás alulteljesítés lesz az ára
 • segít a székrekedés enyhítésében.

6. Gyümölcslevek

A gyümölcslé-fogyasztás egy újabb testfrissítő jótét nedű, amit üres gyomorral is el lehet fogyasztani. A gyümölcslevek egészségre gyakorolt hatásairól már sokat olvashattál, de most álljanak itt olyan erős és egészséges (sport)férfiak példaképpen, akik nagyszerű teljesítményt nyújtanak szakmájukban és előszeretettel fogyasztják a frissen facsart gyümölcsök leveit.

Ilyenek példaképpen: Lewis Howes, Joe Cross, a már említett Drew Canole, vagy éppen Rich Roll.

7. Célmeghatározás

A célmeghatározás pontossága azért fontos, hogy legyen egyfajta fogódzód, ha úgy tetszik: egy térképed a „nagy útra”, hogy ne téveszd szem elől az elérni vágyott, kitűzött dolgokat. Eleink bölcs mondásait érdemes lenne előkotorászni a feledés padlásáról, leporolni és újra aktiválni őket, hiszen megfontolandó: amit megtehetsz ma, ne halaszd holnapra… de az is, hogy elég a napnak a maga baja… a jelenben élni, a mában/a mostban tevékenykedni olyanképpen, hogy közben nem téveszted szem elől az általad felállított elérendők képét (!), óriási tettnek bizonyul.

Tarts hát ki mellette, hogy öröm és üdvrivalgás, hála és köszönet, eredmény és erő, egészség és boldogság legyen a jutalmad.

Minden vélemény számít:

Ételek, melyekkel megőrizhető a férfi egészség!

Végre itt van a “Volt egyszer egy Hollywood” első előzetese