in

Meglepő és érdekes történelmi tények az emberbarát labradorokról!

A barátságos és aktív Labrador Retrieverek méltán tartoznak a legkedveltebb kutyák közé; azonban bármennyire is kedveljük ezeket a rendkívül kedves, emberbarát teremtményeket, nem sokat tudunk eredetükről.

Ezt a hiányosságot igyekszünk az elkövetkezőkben néhány, a labrador kutyafajtára vonatkozó, érdekes történelmi ténnyel kitölteni.

Halászsegéd-kutyából sokoldalúan tehetséges kedvenc

Noha a labrador elnevezés első nekifutásként arra enged következtetni bennünket, hogy a kanadai Labradorból származnak, mégis sokan meglepődnek a tényen, mely szerint a fajta eredete valójában Új-Fundland (Newfoundland) szigete – mely ugyancsak egy kanadai tartomány, a keleti részen. A származási időt pedig az 1500-as évekre datálják.

Ez idő tájt a St. John’s Water Dog, más néven Lesser Newfoundland kutyafajták tenyésztésére összpontosítottak a halászok. Ezek a különleges kutyák képesek voltak beleugrani a jeges vízbe, és visszavinni a halászoknak a horogról lecsúszott halakat, sőt a hallal teli hálókat is volt erejük behúzni.

Mérföldkő a labradorok történetében

A kutyák bundája és mancsa egyaránt ideálissá tette őket a fentebb ecsetelt feladatok elvégzésére. E halászsegéd kutyák életében a fordulópont az 1800-as években következett be, amikor az angliai Poole városába hozták őket.

Malmesbury grófja felfigyelt a kutyafajták lélegzetállító képességeire, és azonnal magához vette az ebeket. Alig három évtizeddel később ismételten magukra hívták a figyelmet, ám ezúttal egy brit sportember, nevezetesen Hawker ezredes, érdeklődését keltették fel; aki felfigyelt a St. John’s Water Dogok rendkívüli gyorsaságára, harci képességeire, és úszására.

Ekkorra már – Malmesbury grófjának köszönhetően labradori kutyáknak nevezték e megnyerő fajtát, mely nevet (az Angol Ebtenyésztők Klubja – English Kennel Club) 1903-ban véglegesítettek is.

A Labrador Retrieverek sokoldalúan tehetséges, tetszetős külsejű kutyafajta több területen is bizonyította helytállását, így gyógyító kutyaként, munkakutyaként, és társként egyaránt.  Az 1900-as évektől napjainkig a labradorok széles körben elterjedt kedveltsége töretlen maradt.

Az amerikai vadászok és gazdák felismerték kimagasló munkamorálját, és el kezdték bevonni a mindennapi életükbe. Elbűvölő tulajdonságaiknak köszönhetően a Labrador Retrievereket az 1917-es évektől kezdődően egyre több család fogadta köreibe.

Sokak tetszését elnyeri a labrador kutyafajtára jellemző egyenes, sűrű, selymes szőr, melynek megkülönböztető jellege abban rejlik, hogy az aljszőrzet képes visszatartani a hőt és távoltartani a vizet.

Habár a kutya testét borító különleges bunda szárazon és melegen tartja a labradort, mégis a gazdik számára olykor rémálomnak tűnhet az évente két ízben történő „átöltözést” (szőrzet-váltást) követő takarítás.

A szeretetteljes, intelligens és barátságos Labrador Retrieverek sokak életében nélkülözhetetlen társként vannak jelen. Különösen kedvelik a gyerekeket, akikkel örömmel élvezhetik a rendszeres sétákat, a kerti játékos szaladgálást, sőt az úszást is!

 

Minden vélemény számít:

Az Amerikaiak imádják a Ford Bronco-t! Máris 160.000 előfoglalást kapott az újjászületett terepjáró!

A Wonder Woman 2 premierje kihagyja a mozikat és egyenesen az online platformokon landol!