in ,

Megfelelő választás a WordPress tartalomkezelő rendszer egy üzleti célú weboldalhoz?

A fenti kérdést lesarkítva: maximálisan. Érdemes azonban mélyebbre ásni, és megvizsgálni a miérteket is. A tartalomkezelő rendszerek (CMS – Content Management System) mind külföldön, mind pedig idehaza roppant népszerűségnek örvendenek, ami nem is csoda, hiszen rengeteg testreszabási lehetőséget biztosítanak.

Nem véletlen tehát, hogy az internetes oldalak közel egyharmada használja a CMS rendszereket, amik közül messze kiemelkedik a WordPress. Nézzünk is körül a legnépszerűbb tartalomkezelő rendszer háza táján.

Teljes mértékben az igényeidre szabható

Legyen szó személyes vagy üzleti blog létrehozásáról, fórumról, e-kereskedelmi webhelyről, magazinról, hírportálról, a WordPress a legjobb választás.

A legtöbb tárhelyen gond nélkül elfut, és lehetővé teszi a felhasználók számára a legkifinomultabb beállításokat akár a kinézet, akár a működés terén.


Rengeteg ingyenes téma és bővítmény közül válogathatsz, a fizetős alkalmazásokért cserébe pedig rendszerint életre szóló frissítés és magas szintű támogatást kapsz. Egyes fejlesztők még azt is vállalják, hogy a weboldaladra belépve elvégzik a szükséges változtatásokat, beállításokat.

Hatalmas, összetartó WordPress közösség

Mivel rengeteg weboldal alatt WordPress motor fut, így megszámlálhatatlan információt, tananyagot, videót, fórumbejegyzést találsz a legnépszerűbb CMS rendszerrel kapcsolatban. Szinte nincs olyan kérdés, amire ne lelnéd meg egy rövid keresést követően a választ. A telepítéstől kezdve a beállításokon át egészen a programozásig gyakorlatilag minden információ megtalálható a világhálón.


Ennek egyik oka az, hogy a WordPress közösség rengeteg fejlesztőt is magában foglal, és mivel ez a CMS rendszer nem profitorientált, így készséggel, érdek nélkül nyújtanak segítséget a kezdőknek is. Az idő persze pénz, így elképzelhető, hogy egy összetettebb feladat megoldásáért a zsebébe kell nyúlnia az embernek.

Mobilbarát WordPress

Naponta hozzávetőleg 4 milliárd ember használja az internetet valamilyen formában. Ezen felhasználók mintegy 60 százaléka mobiltelefonon vagy táblagépen látogatja meg a kívánt weboldalt.

Üzleti szempontból ez azt is jelenti, hogy ha egy honlap nem mobilbarát, akkor megvan rá az esély, hogy potenciális ügyfelek távozzanak elégedetlenül a cég weboldaláról.

A WordPress minden szempontból mobilra optimalizált, és ma már csak elvétve találni olyan témát, illetve bővítmény, ami ne felelne meg ennek a követelménynek.

Sokoldalú tartalomkezelő rendszer

A népszerű tartalomkezelő rendszer fejlesztői kényesen figyeltek arra, hogy a kezelés igen egyszerű legyen, és használatához ne kelljen informatikus végzettség. Ennek szellemében formázott szövegeket, videókat, fotókat, linkeket, közösségi média posztokat illeszthetsz be játszi könnyedséggel.


Az ingyenes és prémium bővítmények pedig rengeteg terhet levesznek a válladról, így nem szükséges programozót fizetned, ha szükséged lenne például egy szobafoglaló modulra vagy egy közösségi megosztó gombra. (Hogy csak két példát említsek a millióból.)

Különböző hozzáférési szinteket kínál

A többfelhasználós weboldalakkal általában az a probléma, hogy a személyes beállításokra, eltérő jelszavak használatára esély sincsen. A WordPress többszintű adminisztrációs kialakítással rendelkezik, amely lehetővé teszi a különböző szintű kontrollt a rendszer felett.
Visszautalva a címben szereplő kérdésre:

A WordPress azért is tökéletes választás az üzleti célú weboldalakhoz, mert különböző szintek állíthatók be a dolgozók munkakörének megfelelően. A vezetőségnek és a rendszergazdának kiosztható adminisztrátori szerepkör, így az alsóbb szinteken található felhasználók nem tudnak véletlenül sem kárt tenni a rendszerben.

Folyamatos frissítés

Az úgynevezett dobozos termékekkel ellentétben a WordPress folyamatos frissítés és ráncfelvarrás alatt áll. Köszönhető mindez az elkötelezett fejlesztőknek, akik legjobb tudásuk szerint igyekeznek a rendszert megfeleltetni a modern kor igényeinek.

Csak egyetlen példa a sok közül: A WordPress azonnal reagált az Európai Unió GDPR követelményrendszerére, és a jogszabály hatálybalépésekor elérhetővé tett egy olyan frissítést, amely összhangba hozta a weboldalakat az előírtakkal. Az ilyen (és ehhez hasonló) frissítések más rendszerek kapcsán igen komoly költségvetési tételként jelentkeznének egy vállalat büdzséjében.

Továbbá az sem fordulhat elő, amivel az az egyedi fejlesztésű weboldalaknál lépten-nyomon találkozhatunk: a fejlesztő eltűnik, nem ér rá, vagy éppen túl sokat kér egy-egy elképzelés lefejlesztéséért.

Tény, hogy roppant mértékű népszerűsége miatt a hackerek előszeretettel próbálkoznak a WordPress oldalak feltörésével, ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a sikeres támadások nagy százalékban azoknál a honlapoknál érhetők tetten, ahol a felhasználók nem frissítik a keretrendszert.

Ingyenes weboldal készítési lehetőségek

Ahogyan az eddigiekben már esett némi szó róla, a WordPress díjmentesen használható. Nem kizárólag egyes részei, nem kizárólag egy adott próbaidőszakban, hanem teljes körűen és örökké. Nem kell elhelyezni cserébe reklámokat a weboldaladon, nem kell közösségi oldalt követni, egyszerűen letöltöd, telepíted és használod.

Az egyetlen költség, ami felmerülhet – noha kétségtelen, hogy ez nem magához a WordPress rendszerhez köthető – az a domain neved, illetve a tárhelyed regisztrálása és fenntartása kapcsán merülhet fel.

Itt érdemes megemlíteni, hogy maga a tartalomkezelő rendszer, számtalan telepíthető téma és bővítmény ingyenes, azonban akadnak olyan – főként prémium termékek –, amikért fizetni kell. Ár-érték arányban ugyanakkor ezek igen kedvezőknek tekinthetők.

Összefoglalva

A WordPress ingyenes tartalomkezelő rendszer mind a kezdőknek, mind pedig a programozásban kissé jártas felhasználóknak tökéletes megoldást kínál. A díjmentes és prémium témák, bővítmények segítségével minden igény kielégíthető, legyen szó többfelhasználós céges weboldalról, non profit szervezet honlapjáról, vagy egy szimpla hobbi blogról.

Mobilbarát kialakításának köszönhetően tökéletesen megfelel a modern kor elvárásainak, a keresőmotorok gyorsan és hatékonyan indexelik, ezáltal a keresőoptimalizálás kívánalmainak is messze eleget tesz.

Használata igen felhasználóbarát, aki dolgozott már valaha a Microsoft Word szövegszerkesztő programban, annak nem fog kihívást jelenteni egy oldal vagy egy blogbejegyzés publikálása. A WordPress rendszernek nem okoz gondot napi több tízezer látogató kiszolgálása, így bátran kijelenthető, hogy az a CMS az egyik legstabilabb keretrendszer az egész világon.

Mindezeken túl a WordPress az ingyenes eCommerce bővítménnyel egy pillanat alatt korszerű webáruházzá is alakítható, amely rendeléseket, készleteket, felhasználói fiókokat kezel olyan minőségben, amit csak a több millió forintos fejlesztések tudnak.

Programozóik – akárcsak a magyar fordítók – igen elkötelezettek, így nincs azon semmi meglepő, hogy a világháló minden 3-4. weboldala alatt WordPress motor dolgozik.

Minden vélemény számít:

Te még emlékszel rájuk? Íme, a 90-es évek legjobb vígjátékai!

Akné riadó – Felnőtt férfiként emiatt leszel pattanásos!