in

Meddig jutottunk az öregedésgátlásban az elmúlt 50 évben?

A New England Journal of Medicine folyóirat szerzői arra keresik a választ, hogy mennyit haladt a tudomány az öregedés megértésében az elmúlt fél évszázadban.

A publicisták rámutatnak az anti-aging, az orvostudomány és a közegészségügy ígéretes fejleményeire, ugyanakkor felhívják a figyelmet: a társadalomnak újra kell gondolnia az idősebb életszakasz szerepét.

A mögöttünk hagyott 50 évben a 65 éves emberek várható élettartama csak az Egyesült Államokban egy hónappal nőtt, és hamarosan több 65 évesnél idősebb amerikai lesz, mint 15 évesnél fiatalabb.

Ez a tendencia elöregedő társadalomhoz vezet, ami azonban nem csupán az USA sajátja, a fejlettebb országokban kivétel nélküli folyamatról van szó. Soha nem volt tehát ennyire fontos a történelem során, hogy megértsük az öregedést.

Jelentős kutatások találhatók a hátunk mögött

Igen lényeges, hogy az egykor „szabályos” öregedésnek számító egészségügyi állapotokat ma már leginkább kezelésre szoruló kockázati tényezőként tartja számon az orvostudomány. Ennek egyik eredménye, hogy például a szív- és érrendszerin betegségek miatt bekövetkezett halálozás még a legidősebb korosztályban is szignifikánsan lecsökkent.

Az elmúlt évek kutatásai bebizonyították, hogy számos idült betegség közös rizikófaktorral rendelkezik, és a felhalmozódó betegségek összességében erősen befolyásolják a személyes egészségügyi kilátásokat.

Habár nem mindenki öregszik egyformán, az egészségügyi kitettség és fenyegetettség szintje az életkor előrehaladtával nő, mígnem egyes életszakaszban kritikussá válik.

A cikk szerzői felvetik, hogy a legújabb kutatások szerint a klímaválság új fenyegetést jelent az időskori egészségre nézve. A hőstressz, az aszály, a gyakori tűzesetekből származó füst belélegzése, az élelmiszerellátás bizonytalansága újabb kihívások elé állítják az öregedéskutatókat.

Végül a publicisztika aláhúzza, hogy az elöregedő társadalmak globális megjelenése miatt olyan nemzeti alapintézmények átszervezésére lesz szükség, mint a munkaerőpiac, az oktatás, az egészségügy és a nyugdíjellátás.

Az életkor meghosszabbodásával, az egészségben töltött évek növekedésével az idősebb felnőttek tovább lennének képesek hozzájárulni a társadalmak gazdasági, edukációs vagy tudományos ellátottságához.

Minden vélemény számít:

Az SSC Tuatara a világ leggyorsabb forgalomban lévő autója több, mint 500 km/h-val!

Hamilton rekord győzelemmel nyeri meg, a Mercedes fölénnyel zárult Portugál nagydíjat