in

Lézerrel keresik az elveszett maja kincseket a guatemalai dzsungel mélyén

Ünnepi csokoládé, piramisok és egy feláldozott gyermek koponyadarabja – csak néhány azok közül a maja hagyatékok közül, amiket régészek és kutatók találtak a lézeres feltérképezés során. A szakértők úgy nyilatkoztak, hogy az új detektálási technológia, az úgynevezett LIDAR (Light Detection and Ranging, magyarul lézer alapú távérzékelés) tanúsága szerint a maja civilizáció sokkal nagyobb területen élt, mint eddig gondoltuk.

A piramisoktól a komplett városokig hozzávetőleg 60.000 maja építészeti struktúra maradványaira bukkantak a szakemberek a sűrű guatemalai dzsungelben – számolt be a felfedezésről a National Geographic tudományos ismeretterjesztő műsorában. Francisco Estrada-Belli régészprofesszor szerint a feltárt leletek megdöbbentők, egyszersmind történelemformálók.

Elveszett maja kincsek nyomában

Holmul – egy a LIDAR segítségével feltárt ősi maja város a mai Észak-Guatemala területén – sokkal hatalmasabbnak bizonyult, mint azt korábban gondolták. A lézertechnológiával a kutatócsapatnak sikerült feltárnia az uralkodói palota egykori tróntermét, ahol a munkálatok során egy női és egy férfi csontvázra bukkantak.

Biztosak vagyunk benne, hogy a csontvázak az egykori király és királynő földi maradványai – meséli Estrada-Belli professzor. A feltárások során a pár mellett találtunk egy igen nagy becsben tartott, ünnepi alkalmakkor használt ivóedényt a tulajdonos nevének feliratával. Tudjuk, hogy a harcosok és a magasabb rendűek egyes alkalmakkor szakrális keretek között folyékony csokoládét ittak. Egy ilyen díszes, mesterien megmunkált tételt biztosan nem birtokolhatott más, mint a király vagy a királynő.

A kutatócsapat azonban nem elégedett meg csupán egyetlen ősi város feltárásával, hiszen a LIDAR még rengeteg tennivalót mutatott a számukra. Witzna városának északi területén egy hatalmas domb terpeszkedik, markánsan meghatározva ezzel a táj látképét. A lézertechnológiás feltérképezés során kiderült: valami nagyon nem stimmel a dombbal. A szakemberek alaposabban szemügyre vették a természeti képződményt, majd rájöttek, hogy valójában egy ősi piramis tárul eléjük, amit a hosszú évek során a természet birtokba vett.

A piramist tökéletesen benőtte a növényzet: fű, fák, cserjék és gaz tették láthatatlanná az építményt a kíváncsi szemek elől.

Véres háború pusztíthatta el a maja települést

A szakembergárda azonnal nekilátott a munkálatoknak. A feltárás során fontos történelmi tényt sikerült rögzíteniük. A piramis tetején, illetve annak belsejében égett kerámiadarabokat találtak, amiből egy nagy és hirtelen tűz pusztításaira következtettek.

A nyomok alapján teljes mértékben biztosak vagyunk abban, hogy a város ellen támadás történt – húzza alá a régészprofesszor. A támadók a legtöbb épületet elpusztították, felégették, az egykori uralkodók emlékműveit, szobrait, képeit tönkretették. Valószínűleg az ősi település ekkor néptelenedhetett el, a lakosok a harcok után nem tértek vissza a városba.

Az igazi rettenet azonban nem az ősi tűz pusztításától, hanem a piramis előtti téren fellelt kútban látottaktól ült ki a kutatók arcára. A szakemberek egy jól dokumentálható, rituális gyermekáldozat bemutatására szolgáló helyszínt tártak fel.

Semmiképp nem szeretném a majákat potenciális és vérszomjas gyermekgyilkosként feltüntetni – magyarázza Francisco Estrada-Belli. De a helyzet mégis az, hogy az emberáldozatok – köztük az egész fiataloké is – nem volt szokatlan rítus a maja kultúrában.

 

Minden vélemény számít:

Férfias tippek: Így válassz tökéletes frizurát és szakállt az arcformádhoz

Miért fontos az önbizalom a karriered kapcsán? 6 tipp az önbizalomhiány leküzdésére!