in

Lenyűgöző felvétel, ahogy a NASA OSIRIS-REx űreszköze sziklákból vesz mintát egy aszteroidán!

©NASA

A NASA megdöbbentő képeket osztott meg a héten egy aszteroidát érintő OSIRIS-REx űreszközről, amint a  jármű mintát vesz és felkavarja sziklákat és a kőtörmelékeket az aszteroida felületén. 

A cél az volt, hogy anyagmintát gyűjtsön az aszteroidáról és az űrhajó mögött álló mérnöki gárda azt állítja, hogy ezen a hétvégéig lesznek biztosak abban, hogy bármit is begyűjtött az OSIRIS-REx, ugyanis tudják megmérni, mennyi anyag van benne.

Az OSIRIS-REx csapata azonban magabiztosnak érzik magukat: “Az eddig feldolgozott képek elemzéséből az származik, hogy a mintavételi esemény nagyon jól sikerült, olyan jól, mint azt elképzeltük” – mondta Dante Lauretta, az OSIRIS-REx vezető kutatója Az Arizonai Egyetem sajtótájékoztatóján. 

“Azt hiszem, annak az esélye, hogy mintaanyag van benne … a képek elemzése alapján nagyot nőtt.”

Az esemény képei azt mutatják, hogy az OSIRIS-REx állítólag kedden néhány aszteroida mintát vett a Bennu nevű aszteroidáról. 

A képeken látható az OSIRIS-REx kinyújtott robotkarjának vége, amelynek feladata, hogy mintát vegyen a Bennu aszteroida felületéről.

OSIRIS-REx mintagyűjtés a Bennu aszteroidán: SamCam nézet


 “Körülbelül hat másodpercig voltunk kapcsolatban a felszínnel és a gyűjtési időnk körülbelül öt másodperc volt” – ​​mondta Sandy Freund, az OSIRIS-REx misszióvezetője a Lockheed Martinnál a sajtótájékoztatón. 

Már csak egy türelem játékról van szó, amikor is az OSIRIS-REx csapata megvizsgálja az adatokat. 

Szombaton a mérnökök megforgatják az OSIRIS-REx-et, kinyújtott mintavevő karral, mérve a jármű tehetetlenségét. 

Ezután összehasonlítják ezeket a méréseket azzal, amikor az OSIRIS-REx megpörgött egyszer, minta nélkül. 

A mérések közötti különbségnek jobb képet kell adnia a csapatnak arról, hogy a jármű mennyi minta anyagot volt képes felszedni kedden.

Ha az OSIRIS-REx elegendő mennyiséget – legalább 60 gramm minta anyagot – gyűjtött be, akkor a küldetés csapata megkezdi az előkészületeket, hogy az űrhajó jövőre elhagyja Bennut és elinduljon a hosszú hazaútra, értékes rakományát elszálitva a tudósokhoz itt a Földön.

Minden vélemény számít:

Exkluzív – A Netflix egy évadot követően leállítja A távolban (Away) projektjét!

A „Dreamland” filmelőzetes sztárja Margot Robbie a szerelmes bankrabló!