in

Lemerült az aksi? Így töltsd fel hatékonyan a kocsid akkumulátorát!

Az autóvezetők egyik rémálma, amikor a percre megtervezett útnak már a legelejébe hiba csúszik. Arról a momentumról beszélek, amikor beülsz a kocsiba, következne a megszokott mozdulat a slusszkulccsal, ám se kép, se hang. Pedig a tegnap esti hazaérkezéskor még semmi baj nem volt az autóval.

Az esetek túlnyomó többségében ilyenkor az akkumulátor a felelős, ami képes akár az éj leple alatt is megadni magát.

Mi a teendő, ha lemerült az autó akkumulátora?

Természetesen meg lehet próbálni bebikázni (megkérni például a szomszédot, hogy az ő akkumulátorát kösse össze a tiéddel, amíg beindítod az autót), ám ez sok esetben a hirtelen lemerülés okát nem oldja meg.

Próbálkozhatsz továbbá az akkumulátor feltöltésével is. Ha az akku töltődik, a kocsit újra be tudod indítani, akkor elképzelhető, hogy az áramforrás nem teljesen halott. (Persze ilyenkor is erősen ajánlott feltárni a mögöttes okokat.) Ha az akkumulátor nem veszi fel a töltést, akkor nincs mese: ki kell cserélni.

Az akkumulátor feltöltésének módja

Első lépésként keresd meg a kocsid akkumulátorát, ami a legtöbb autóban a motorháztető alatt található. Ezt követően keresd meg a pozitív és negatív pólusokat. A pozitív pólust „+” jelöli, míg a negatívat „-”. Egyes esetekben színes műanyag szigetelőburkolat is segíti a tájékozódást, ilyenkor a piros jelöli a pozitív, míg a fekete a negatív oldalt.

Vedd elő az akkumulátortöltőt, majd – ha még nem tetted volna – olvasd el a használati utasítást. Ez talán triviális feladatnak tűnik, de sok hasznos információt foglalhat magában. Nem beszélve arról, hogy minden akkutöltő egy kicsit másként működik.

Figyelem! A töltőt mindig előbb az akkumulátorhoz csatlakoztasd, majd ezt követően dugd a konnektorba és kapcsold be.

A töltő piros csipeszét kapcsold az akkumulátor pozitív pólusához, míg a feketét a negatívhoz. Ezután dugd be, majd kapcsold be a töltőt. Gyakran három állás közül választhatsz: motor, autó vagy nagy teljesítményű akkumulátor. (De ahogy említettem, minden töltő más és más, így előfordulhat, hogy a tiéd kifejezetten személyautók töltésére készült, ezért ez az opció nem elérhető.)

Egy teljes mértékben lemerült akkumulátor feltöltése néhány órát is igénybe vehet, így készülj fel rá, hogy ez egy hosszadalmasabb munkafolyamat lesz. A pontos időtartam kapcsán szintén a használati utasítás nyújthat eligazodást.

Ha az akkumulátorod feltöltése elkészült, kapcsold le a töltőt, és húzd ki a konnektorból. Ezután távolítsd el a kábeleket, először a negatív (fekete) csipeszt szedd le a pólusról.

Az akkumulátor lemerülésének feltárása

Ha nem vagy tisztában vele, hogy az akkud miért mondta fel a szolgálatot (például mert éjszakára bekapcsolva felejtetted a fényszórót), érdemes utánamenni a problémának. Attól függetlenül egyébként, hogy sikeresen feltöltötted az akkumulátort.

A háttérben ugyanis olyan okok állhatnak (generátor, ékszíj, elektromos rendszer), amelyek miatt az akkumulátorod visszatöltése nem megfelelő. Ezt azt jelenti, hogy hiába is töltötted fel az akkut, az újra és újra le fog merülni.

Ha nincs megmagyarázható oka a jelenségnek, akkor nagy valószínűség szerint a merülés egy tünet, amit érdemes kivizsgáltatni egy szakemberrel.

Ne felejtsd el, hogy a használt akkumulátor veszélyes hulladék, így ha a csere mellett döntesz, soha ne dobd a régit a háztartási hulladékok közé! Mind a műanyag, mind pedig a benne található akkumulátorsav erősen környezetszennyező hatású. A szaküzletek egy része új telep vásárlásakor díjmentesen átveszi a régit, így ez a gond lekerül a válladról.

Minden vélemény számít:

40 blogbejegyzés ötlet a minőségi üzleti blogoláshoz!

Tippek, hogy növeld a vonzerőd: Így legyél még férfiasabb!