in

Láttad már Stuckie-t, a „kutyamúmiát”?

A megdöbbentő felfedezések nyomára nem egyszer véletlenszerűen akadnak rá hétköznapi emberek. Ez történt Stuckie esetében is, akire favágók találtak rá faaprítás munkálata közben, majdnem feldarabolták a tragikus véget ért állat tetemét.

Néhány favágás során elkerülhetetlen, hogy egy-egy madárfészekkel, kisebb állattal találják szembe magukat a favágók, ám a fába szorult kutya aligha nevezhető szokványos „összefutásnak.”

A szomorú véget ért kutya holttestére egy dél-grúziai fakitermelő cég munkásai akadtak rá az 1980-as években. A mindennapos munkatevékenység végzése közben figyeltek fel erre a rendkívüli jelenségre, amelyet megdöbbenve fogadtak. Csöppet sem meglepő ez a fajta fogadtatás, hiszen a tölgyfában mumifikálódott állat nem tartozott a grúz erdők tipikus „adományai” közé.

Fába szorult… kutya?

Érdekes módon (ezt is nevezhetjük a sors kezének) a kutyát a fával együtt sikerült nem felvágniuk, ugyanis a csapat egyik tagja lett figyelmes a rendhagyó, és már-már kísérteties jelenségre.

A teherautó farakományára pillantott és egy fa belsejében sértetlen állapotban lévő kutyatestet látott meg, amelynek fogai arra engedtek következtetni, hogy szegény állat a végsőkig harcolt az életben maradásért, a fából kijutás reményében… ám sajnos hiába.

Ráadásul kölyökkutya volt még. A szakértői vizsgálatok szerint valószínűleg vadászkutya lehetett és az erdőben üldözőbe vehetett egy mókust. Azt követte menekülési útvonalán és ekképpen kerülhetett be a halálát okozó szűk faodúba. A fába jutva egy ideig folytatta a mászást, követhette a kiszemelt zsákmányát, ám végül olyannyira beszorult a résbe, hogy az lett a koporsója.

A hősök dicső tetteiről az eposzok mesélnek, régmúlt idők eszközeit múzeumok őrzik, Stuckie, a kutyakölyök szívszaggató esetét, bármilyen groteszk is, de: „fába vésték”. Ami a történetét illeti: nem emésztette fel a felejtés.

További érdekesség (egy újabb véletlen?), hogy éppen egy gesztenye tölgyben lelte halálát a kölyökkutya, amely fa eleve alkalmas mumifikációs eljárásokra a benne lévő tonninoknak köszönhetően (más nevein: csersav, digalluszsav).

Ez az anyag a fából a kutya testébe jutott, meggátolva a test oszlásnak indulását. Mindemellett a száradást előmozdította a fa száraz, nedvszívó belseje, ugyanakkor a vákuumhatást kifejtő levegőáramlás is.

Ha szeretnéd látni az azóta Stuckie-nak keresztelt kutya mumifikálódott testét, megteheted, amennyiben ellátogatsz a Southern Forest World múzeumba.

 

Minden vélemény számít:

Mercedes fölénnyel zárult az idei első időmérő!

A ‘Beavis és Butt-Head’ visszatér a képernyőkre két új évaddal!