in

Kína sikeresen útnak indította a Tianwen-1 Mars roverét!

CASC

Kína fellőtte a Tianwen-1 leszálló egység, a rover és a Mars körüli pálya keringésére alkalmas űreszközeit, amely sikeresen elérte a Föld körüli pályát a Kínai Repülési Tudományos és Technológiai Társaság (CASC) nyilatkozata alapján. 

A misszió kora reggel indult egy hatalmas, Long March 5 rakéta segítségével a Wenchang rakétaindító helyéről. 

CASC

Ha a küldetés sikerrel jár Kína is csatlakozhat az Egyesült Államokhoz, akik az egyetlen olyan nemzet, akiknek sikerült elérni a vörös bolygó felszínét.

A Vörös Bolygó geológiájának elemzésére és feltérképezésére tervezett 240 kilogrammos rover hat magas technológiájú műszerrel van felszerelve, beleértve egy időjárási állomást, egy mágneses mező érzékelőt és a talajba hatoló radart, valamint két kamerát is. 

Az Mars körüli pályán haladó egység a roverrel fog együttműködni, amely két kamerát, a felszínt feltérképező radart és egy geológiai spektrométert hordoz.

A küldetés következő szakasza kulcsfontosságú a Tianwen-1 számára. 2011-ben Kína sikeresen elindította a Yinghuo-1 Mars misszióját és elérte a Föld körüli pályát is, de kudarcot vallottak és az űreszköz végül visszatér a Föld légkörébe, ahol megsemmisült. 

A vörös bolygó tele van Európa, a volt Szovjetunió és az Egyesült Államok korábban sikertelen kísérleteinek maradványaival. A siker tehát Kínát az űrkutatás szempontjából kiemelkedő nemzetként fogja megkoronázni.

Az Egyesült Arab Emírségek mindössze három nappal ezelőtt sikeresen indították el az arab világ első misszióját a Marsra, az Egyesült Államok pedig július 30-án indítja el a következő roverét a Mars felé.

Mindhárom misszió várhatóan 2021 februárjában érkezik meg a Vörös Bolygóra.

Forrás: mp.weixin.qq.com

Minden vélemény számít:

Megan Fox zsoldosai egy gyilkos oroszlánnal harcolnak a ‘Rogue’ filmelőzetesében!

Technikai SEO: bejárhatóság, indexelhetőség, elérhetőség, rangsorolás és kattinthatóság