in

Ki volt Szent Patrik? Miért zöld az ünnep és honnan ered Szent Patrik ünnepe?

Szent Patrik napjának ünnepe március 17-re esik minden évben, amikor is állítólagosan életét vesztette Patrik. De melyek a legfontosabb részei az Ír ünnepnek és mi teszi különlegessé ezt a napot?

A Szent Patrik ünnep eredete

Elsősorban Szent Patrik történetének megemlékezése miatt kezdték el megünnepelni Írország különböző részein.

Szent Patrik Írország apostola. Ezenkívül ő az ország védőszentje is. Támogatta a kereszténységet Írország különböző részein való terjesztésével, amely abban az időben nagy sikert aratott. Ez az életvitel idővel a nevének és az élettörténetének ünnepléséhez vezetett.

Miért a zöld szín dominál Szent Patrik ünnepén?

A hagyomány azt tartja, hogy Szent Patrik a Szentháromság tanát egy háromlevelű lóherével magyarázta az íreknek. Ezért lett a lóhere az ünnep központi szimbóluma, illetve ezért dominálja a zöld szín Szent Patrik ünnepét.

Jelenleg ez a nap minden ír ünnepe. A modern időkben a Szent Patrik napját élénk felvonulásokkal, futásokkal vagy hasonló rendezvényekkel és más élvezetes tevékenységekkel ünneplik. Az ünneplés egyik híres alapja, hogy mindenkit ösztönözni kell a zöld szín viselésére.

Mikor ünneplik a Szent Patrik napját?

A hivatalos Szent Patrik-napi ünnepség március 17-én van. Ünnepe azonban gyakran nem korlátozódik egyetlen napra. Azért került az ünneplés erre a napra, mert ez Szent Patrik halálának ideje. A szent az 5. század végén halt meg.

Szent Patrik nem kitalált, egy valódi ember volt, aki hittérítőként élte életét. Az évek során azonban különböző legendák merültek fel vele kapcsolatban.

Az egyik valószínűleg kitalált történet az a cselekedete, amikor kígyókat vezet ki Írországból. Ezt támasztja alá az az állítás is, miszerint a kígyók nem őshonosak az országban.

Az életéről szóló néhány kitalált történet ellenére jelentős tettei elegendőek voltak ahhoz, hogy megünnepeljék egy napon az életének munkájáért.

Ki volt Szent Patrik?

Szent Patrik Nagy-Britanniában született. Születése idején Nagy-Britannia a Római Birodalom része volt. Maewyn Succat-ként született a 4. század végén egy erősen keresztény családban. 

Élete alapos fordulatot vett, amikor 16 évesen ír kalózok rabolták el. A kalózok arra kényszerítették, hogy pásztorként dolgozzon rabszolgaként.

Hat év után sikerült elmenekülnie a kényszermunkáról, több mint 300 kilométert sétált az ír földön, míg végül sikerült meggyőznie egy hajót, hogy visszahozza őt Nagy-Britanniába. Azt hitte, hogy Isten nyújtott segítséget a menekülésében és hazatérésében, így megkezdte hittérítő életét.

Minden vélemény számít:

Nézd meg közelről a Szaturnuszt és holdjait, ahogyan azt a Cassini látta!

A Huawei új sportos, kiváló akkumulátor-élettartammal rendelkező okosórával jelentkezik!