in

Készen állsz a férfiasság újra-definiálására? Az igazi férfi mivolt elsajátítása, amelynek egy nő sem tud ellenállni!

A férfiakat igen szigorú „felülvizsgálás” következtében látnak el a büszkeségkeltő „igazi” jelzővel. Túlzás nélkül elmondható, hogy szűk az a rés, amelyen átférnek a legkiválóbb tulajdonságokkal felvértezett férfi-egyedek, és még e mércén történő átpréselődés utáni helyzet sem mondható véglegesnek, stabilnak (folyamatos bizonyítások egész garmadájára van szükség ahhoz, hogy megmaradhasson a nagy erőfeszítések árán megszerzett cím…)

Tényleg ennyire elkeserítő a férfi-helyzet? Vagy újra górcső alá kell helyeznünk ezt a mércét, melyről alaposan le kell hámoznunk az idők során ráaggatott vélekedések és sztereotípiák tárházát?

Ha álmodból felkeltenek is kapásból sorolod a férfi-jellemző ismérveket? Eleve az erősebbik nem kifejezés egyfajta leszögezett, mintegy predestinált kitétekhez köti Ádám sarjait, elvetve (esetenként aláértékelve) az esetleges gyengeség-jelző ismertetőjegyeket.

A látszat azzal szembesít(het) téged, hogy csupán birtokolhatod az igazi jelzőt férfi-mivoltod elé, ha 21. századba csöppent görög héroszként teljesíted az eléd állított elvárások tömkelegét. Ekkor babérkoszorút kapsz a fejedre, zeng a muzsika és bevonulsz a férfi-történelem képzelt pirosszőnyegén, lelkesen és büszkén fogadva a feléd áradó elismerések záporait. Aztán? Aztán… sok minden változhat, hiszen semmi sem tart örökké… meglehet, újabb megpróbáltatások veszik kezdetüket.

Itt van példának okáért Kirsten Corley a ThoughtCatalog írójának egyik témánkkal egybecsengő cikke, amelyben nem kevesebb, mint 25 próbatétel elé állít minden férfit, a hőn várt cím elnyerése reményében.

Mit várhat el egy igényes nő az igazi férfitől?

 • nyiss ajtót egy nőnek
 • leülés előtt húzd ki a hölgy székét
 • közben ne feledkezz meg: a hölgyeké az elsőbbség aranyszabályról sem
 • öltözködj megfelelően, hiszen manapság számos nő a ruha teszi az embert verziójú mondás mellett voksol
 • hallgasd meg és emlékezz vissza arra, amit mondott neked (mert sosem tudhatod: mikor hozakodik elő azzal az elkeserítő ítélettel, mely szerint: nem is figyelsz rá)
 • este séta közben add oda neki a kabátod…a figyelmességed, a törődésed, a ráfigyelésed szemrevételezi
 • küldj neki virágcsokrot (előbb tudd meg, hogy mi a kedvenc virága és lepd meg az irodájában, vagy az otthonában… ja, és ne feledkezz meg a kártyáról sem, amelyre mindig odakívánkoznak a gondolok rád/te jársz a fejemben üzenetet hordozó sorok
 • soha nem lehet elégszer elmondani egy nőnek, hogy szereted… ennek a vallomásnak a társa a szép vagy dicséret, amelynek mindig őszintének kell lennie

Megveregetheted a saját vállad, hiszen ezeket a leginkább etikett köréhez sorolható viselkedéseket már mesterfokra emelted. Ennél kicsit többre lesz szükséged…

Mel Gibson Mi kell a nőnek? (What Women Want?) című filmsikere óta már tudjuk, hogy nem mindig lehetetlenek a nők felénk támasztott elvárásai

No, de melyek azok a konvencionális, megszokott férfiakkal szemben támasztott elvárások, amelyekkel nem minden esetben egy nő szembesít bennünket, hanem a társadalom, amelyben volt szerencsénk szocializálódni?

A múltba igen mélyen visszanyúló gyökerekkel rendelkeznek a férfiasság olyan tényezőihez való kapcsolásai, mint példaképpen:

 • a fizikai erő
 • a pénzkereset
 • a család eltartása
 • a biztonság-biztosítás
 • újonnan: családi ház, autó, presztízs stb.
 • újonnan: vezetési (régebben: vadászati) stílus

És a sort még nagyon hosszúra nyújtoztathatnánk, de nem igazán van ennek értelme, hiszen a kortól és az elvárásoktól függő kitétek listája folytonosan változik, fluktuálódik (természetesen megtartva, megőrizve néhány bázikus szempontot). A mennyire vagy/lehetsz alpha? kérdés olyan sok mindentől válik függővé, hogy erről a barátaiddal órákig elvitázgathattok… a vita – elkerülhetetlenül – hosszabbra növekedhet, amennyiben női vitapartnerek is beszállnak.

Nem akarunk ingatag területekre támolyogni, de most joggal vetődhet fel a kérdés, hogy: akkor mi a helyzet a manapság nem ritka SNAG-férfiakkal (a Sensitive New Age Guy – az érzékeny New age srácokkal)? Ki a férfi, ma? Ez a kérdés igencsak labilis talajra lett építve, ezért ezt nem is firtatjuk tovább. Döntse el mindenki saját maga mennyire férfi.

Minden vélemény számít:

Hogyan vált az álmodozó Bernard Arnault üzletemberből luxusmágnás és milliomos?

2 innovatív funkcióval érkezik az új Toyota 2020-ban!